Vjera Papa govori Papa Franjo o zlostavljanju maloljetnika u Crkvi: ‘nulta tolerancija’
Papa govori Vjera

Papa Franjo o zlostavljanju maloljetnika u Crkvi: ‘nulta tolerancija’

U odnosu na seksualno zlostavljanje maloljetnika, u Crkvi vlada ‘nulta tolerancija’ – istaknuo je papa Franjo primivši 21. rujna u audijenciju članove Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, u prigodi početka njihove opće skupštine. U improviziranom govoru Papa je kazao da je Crkva kasno postala svjesna tog problema, a kada se kasno uoči problem, kasno dolaze i sredstva za njegovo rješavanje. Ali, Gospodin je potaknuo proročke ljude u Crkvi – napomenuo je Papa – kako bi problem isplivao na površinu i kako bi ga se moglo vidjeti u lice.

Na Zboru za nauk vjere, koji se bavi problemom zlostavljanja, nalaze se slučajevi čije rješavanje ne napreduje – napomenuo je Sveti Otac te dodao – zbog toga se nastoji uzeti više ljudi koji bi mogli proučiti dosjee. Ako postoje dokazi o zlostavljanju, to je dovoljno da se žalba ne prihvati – istaknuo je Papa te objasnio – Ne zbog nesklonosti, nego jednostavno zato što je osoba koja počini takav zločin bolesna; ako se pokaje i ako joj se oprosti, nakon dvije godine opet padne u isti grijeh. Zbog toga je papa Franjo odlučno kazao: Nikada neću potpisati pomilovanje.

U napisanom govoru koji nije izgovorio nego predao nazočnima na početku audijencije, papa Franjo je zahvalio povjerenstvu za rad tijekom trogodišnjega mandata. Izražavajući žalost i sramotu zbog takvih djelâ, Papa je istodobno učvrstio vjeru u to poslanje posvećeno najslabijima. Osjetili smo poziv za koji smo sigurni da dolazi izravno od našega Gospodina Isusa Krista – preuzeti poslanje Evanđelja u zaštiti svih maloljetnika i ranjivih odraslih osoba.

Poslušavši svjedočanstva onih koji su proživjeli takvo nasilje, i budući da je seksualno zlostavljanje grijeh protivan i u suprotnosti s onim što poučavaju Krist i Crkva, papa Franjo je ponovno istaknuo zauzimanje Crkve u primjeni jačih mjera prema onima koji zlostavljaju djecu Božju.

Ohrabruje spoznaja o tomu koliko je biskupskih konferencijâ i konferencijâ vrhovnih poglavarâ zatražilo od vas savjet – dodao je Papa te posebno istaknuo koliko je suradnja s povjerenstvom dragocjena posebice za siromašnije Crkve. Cilj je nastavak suradnje sa Zborom za nauk vjere i sa Zborom za evangelizaciju naroda, kako bi se ta praksa inkulturirala u Crkvama u svijetu – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je, osim toga, izrazio zadovoljstvo zbog odgojnih programâ koje su predstavili kardinal O’Malley i Marie Collins, koji predlažu sredstva koja će – prema Papinim riječima – omogućiti biskupijama, redovničkim zajednicama i katoličkim ustanovama da u tom radu usvoje i primjene djelotvornije strategije. Na kraju, prije nego što je sve povjerio Djevici Mariji, Papa je izrazio pouzdanje i potpuno uvjerenje da će povjerenstvo i dalje biti mjesto na kojemu će se sa zanimanjem slušati glasovi žrtava, osoba koje su proživjele takvo zlostavljanje. Jer – kako je napisao papa Franjo – imamo mnogo toga naučiti od njih i iz njihovih osobnih priča o hrabrosti i ustrajnosti.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.