Vjera Papa govori Papa Franjo: Za ispovijedanje vjere u Krista potrebne su i konkretne geste
Papa govori

Papa Franjo: Za ispovijedanje vjere u Krista potrebne su i konkretne geste

Radosno mnoštvo na Trgu svetoga Petra tijekom Papina podnevnoga nagovora; 16. rujna 2018. (ANSA)

Ispovijedanje vjere u Isusa Krista ne može biti samo na riječima, potrebne su odluke i konkretne geste – istaknuo je papa Franjo u podnevnom nagovoru

Tko je Isus?, pitanje je koje se provlači kroz cijelo Markovo Evanđelje, a današnja nam liturgija daje upravo odlomak u kojemu sâm Isus postavlja to pitanje svojim učenicima.

Što govore ljudi, tko sam ja?

Isus prije toga želi znati što ljudi govore o Njemu, a dobro zna da su učenici vrlo osjetljivi na popularnost svojega Učitelja – kazao je papa Franjo u današnjem podnevnom nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja. Iz odgovorā proizlazi da narod Isusa smatra velikim prorokom. Ali, Njega zapravo ne zanimaju istraživanja i brbljanje ljudi. On ne prihvaća ni to da učenici na njegova pitanja odgovaraju već ustaljenim formulama, navodeći glasovite likove iz Svetoga pisma, jer vjera koja se svodi na formule, kratkovidna je vjera – istaknuo je Papa.

Isus u središtu života kršćanina

Isusu to nije dovoljno, želi nešto drugo, želi da se između Njega i njegovih učenika uspostavi osobni odnos. Stoga ih pita: A vi, što vi kažete, tko sam ja? On to pita i svakoga od nas i može se dogoditi da zanosno kažemo: Ti si Krist – primijetio je Sveti Otac. Ali, kada nam Isus jasno kaže ono što je rekao učenicima, odnosno da se Njegovo poslanje ne ostvaruje na širokoj cesti uspjeha, nego na teškom putu Sluge koji trpi, koji je ponižen, odbačen i raspet, može se i nama dogoditi, kao Petru, da se pobunimo i prosvjedujemo, jer to ne odgovara našim očekivanjima, svjetovnim očekivanjima – napomenuo je Papa.

Ispovijedanje vjere i konkretan život

Stoga, reći da vjerujemo u Isusa ne može biti samo pitanje riječi, potrebne su odluke i konkretne geste, obilježene ljubavlju prema Bogu i bližnjemu – istaknuo je Papa te dodao – Da bismo nasljedovali Isusa, trebamo se odreći sami sebe, i uzeti svoj križ. Tko želi spasiti svoj život, izgubit će ga – rekao je Sveti Otac te dodao – U životu često, iz različitih razloga, pogriješimo put, tražeći sreću u stvarima, ili u osobama prema kojima se odnosimo kao prema predmetima. Ali, sreću pronalazimo samo kada susretnemo ljubav, onu istinsku, koja nas iznenadi, koja nas mijenja. Ljubav sve mijenja, i može promijeniti i nas! Svakoga od nas – istaknuo je na kraju papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va (Adriana Masotti; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.