Vjera Papa govori Papa Franjo vlastima i diplomatima: dobro se obitelji mora poticati i štititi
Papa govori

Papa Franjo vlastima i diplomatima: dobro se obitelji mora poticati i štititi

Crkva je u stvari obitelj obiteljî te osjeća da treba podupirati obitelji kako bi mogle odgovoriti na poziv koji im je Bog dao u društvu

Nakon susreta s irskim Predsjednikom, papa Franjo je nastavio svoj apostolski pohod Irskoj susretom s predstavnicima građanske vlasti i diplomatskoga zbora. Zahvalivši na početku na dočeku, istaknuo je da je razlog njegovog dolaska ‘Svjetski susret obitelji’ koji se održava u Dublinu. Crkva je u stvari obitelj obiteljî te osjeća da treba podupirati obitelji kako bi mogle odgovoriti na poziv koji im je Bog dao u društvu. Taj je pak susret za obitelji prilika da svjedoče jedinstvenu ulogu obitelji u odgoju svojih članova te u razvoju zdravog društvenog tkiva – naglasio je Papa.

Drago mi je promatrati ‘Svjetski susret obitelji’ kao proročko svjedočanstvo bogate baštine etičkih i duhovnih vrijednosti koje svaki naraštaj treba čuvati i štititi – rekao je Sveti Otac i nastavio – Ne  treba biti prorok da bismo shvatili poteškoće s kojima se obitelji suočavaju u današnjem društvu ili kako bismo bili zabrinuti zbog posljedica koje će neuspjeh braka donijeti našim zajednicama. Dobro koje obitelj ima u sebi mora se poticati i štititi kako bi ga ona mogla davati društvu.

U obitelji učimo živjeti u skladu, kontrolirati svoje sebične nagone, miriti raznolikosti, razabirati i tražiti one vrijednosti koje daju istinsko značenje i puninu života – primijetio je papa Franjo i nastavio – Ako govorimo o cijelom svijetu kao o jednoj obitelji, to je zato što prepoznajemo međusobne veze i osjećamo poziv na jedinstvo i solidarnost, osobito radi slabije braće i sestara.

Prečesto se osjećamo nemoćnima pred trajnim zloćama rasne i etničke mržnje, sukoba i nasilja, preziranja ljudskog dostojanstva i temeljnih ljudskih prava, te sve većeg jaza između bogatih i siromašnih – rekao je Papa i napomenuo – Trebamo oporavak političkog i društvenog života, te osjećaja da smo istinska obitelj naroda. Potrebna nam je nada i hrabrost kako bismo ustrajali u moralnom imperativu da budemo djelatnici mira, pomirenja i čuvari jedni drugih.

Ovdje u Irskoj taj izazov ima poseban odjek s obzirom na dugi sukob koji je podijelio braću i sestre jedne obitelji – primijetio je Sveti Otac i dodao – Prije dvadeset godina međunarodna je zajednica pažljivo pratila događaje u Sjevernoj Irskoj, što je dovelo do potpisivanja ‘Sporazuma Velikog petka’. Irska je Vlada zajedno s građanskim i vjerskim čelnicima Sjeverne Irske i britanske Vlade, te uz potporu svjetskih čelnika, stvorila ozračje za mirno rješavanje sukoba. Zahvaljujemo za dva desetljeća mira i izražavamo nadu da će mirovni proces nadvladati preostale prepreke i potaknuti sklad, pomirenje i povjerenje.

Evanđelje nas podsjeća da je istinski mir u konačnici dar Božji – rekao je papa Franjo i upozorio – Ali, od nas traži stalno obraćenje, izgradnju solidarnog i pravednog društva u službi općeg dobra. Bez tog duhovnog temelja, obitelj postaje zajedničko prazno mjesto. Možemo li reći da stvaranje gospodarskog napretka vodi pravednijem društvenom poretku? Ili umjesto toga povećanju „materijalističke kulture odbacivanja” koja nas čini ravnodušnijima prema siromašnima i nezaštićenima, uključujući nerođene i lišene prava na život? Možda je najveći izazov za naše savjesti u ovo vrijeme migracijska kriza koja vjerojatno neće nestati i čije rješenje traži mudrost, širinu pogleda i humanu zabrinutost koja nadilazi kratkoročne političke odluke.

Svjestan sam stanja naše najranjivije braće i sestara, osobito žena koje su u prošlosti trpjele teške situacije – rekao je Papa i istaknuo – Imajući u vidu najranjivije, ne mogu a da ne prepoznam veliku sablazan koju su u Irskoj prouzročili članovi Crkve zlostavljanjem maloljetnika. Neuspjeh crkvenih vlasti, biskupa, vjerskih poglavara, svećenika i drugih u suočavanju s tim gnjusnim zločinima opravdano je izazvao ogorčenje i ostaje uzrok patnje i srama za katoličku zajednicu.

I sam tako osjećam – naglasio je Sveti Otac i podsjetio – Moj prethodnik, papa emeritus Benedikt XVI., nije štedio riječi opisujući tešku situaciju i zahtijevajući da se poduzmu uistinu evanđeoske mjere, pravedne i djelotvorne kao odgovor na tu izdaju povjerenja. Njegovo iskreno i odlučno zauzimanje i dalje pomaže crkvenim vlastima da poprave pogreške i usvoje stroge mjere koje će osigurati da se to nikada više ne ponovi.

Svako je dijete dragocjen Božji dar koje treba čuvati i poticati kako bi razvilo svoje darove i postiglo duhovnu i ljudsku zrelost – istaknuo je papa Franjo i napomenuo – Crkva je u Irskoj, u prošlosti i u sadašnjosti, promicala dobro djece što se ne može zanemariti. Nadam se da će težina sablazni zlostavljanja, koja je donijela na vidjelo nedostatke mnogih, pomoći cijelom društvu isticati važnost zaštite maloljetnika i odraslih ranjivih osoba. Svi smo svjesni da hitno trebamo mladima ponuditi mudru pratnju i zdrave vrijednosti za njihov rast.

Gotovo prije devedeset godina, Sveta Stolica je među prvima priznala neovisnu državu Irsku – podsjetio je Papa i dodao – Ta je inicijativa obilježila početak višegodišnje dobre suradnje koju je zasjenio samo jedan oblak. Nedavni su zajednički napori ipak pridonijeli obnovi odnosa na obostranu korist.

Ističući kršćansku povijest irskoga naroda i njegovu misionarsku ulogu, Sveti je Otac napomenuo da su Irci i u najtamnijim trenucima u vjeri nalazili izvor hrabrosti i zauzetosti koje su neophodne za stvaranje budućnosti slobode i dostojanstva, pravde i solidarnosti, te je na kraju zaključio: Molim kako Irska, dok sluša polifoniju suvremene političko-društvene rasprave, ne bi zaboravila žive melodije kršćanske poruke koje su je podupirale u prošlosti, te mogu to nastaviti činiti i u budućnosti.

Izvor i foto: radiovatican.va (Ivica Hadaš – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.