Vjera Papa govori Papa Franjo Urbi et orbi na Uskrs 2018
Papa govori

Papa Franjo Urbi et orbi na Uskrs 2018

Papa Franjo je danas nakon mise na Trgu svetoga Petra u svojem tradicionalnom govoru ‘Urbi er orbi – Gradu i svijetu’, s balkona bazilike zazvao mir na sve zemlje svijeta koje su obilježene nepravdom i nasiljem. Uskrsnuće Kristovo istinska je nada svijeta koja ne razočarava – rekao je Papa i dodao – To je snaga pšeničnog zrna koja obnavlja svijet i donosi plodove i danas. Donosi plodove nade i dostojanstva tamo gdje je siromaštvo i isključivost, glad i nezaposlenost, prognanicima i izbjeglicama, žrtvama trgovine drogom i ljudima, te „robovima“ današnjeg vremena.

Sveti je Otac molio za plodove mira za čitav svijet počevši od izmučene Sirije čiji je narod iscrpljen ratom kojem se ne vidi kraja. Molio je da Krist prosvijetli savjesti svih odgovornih u politici i vojsci kako bi se odmah zaustavilo istrebljenje koje je u tijeku, da bi se poštivalo humanitarno pravo i olakšao pristup humanitarnoj pomoći koja je hitno potrebna, te da se osiguraju odgovarajući uvjeti za povratak svih koji su raseljeni.

Papa Franjo zazvao je plodove pomirenja na Svetu Zemlju koja je i ovih dana ranjena sukobima koji ne štede bespomoćne; na Jemen i čitav Bliski Istok kako bi dijalog i uzajamno poštovanje prevladali nad podjelama i nasiljem. Da bi braća u Kristu koja često podnose zlostavljanje i progon, mogla biti prosvijetljeni svjedoci Uskrsloga i pobjede dobra nad zlom.

Papa je molio za Južni Sudan i sve dijelove Afrike koji su izmučeni glađu, mjesnim sukobima i terorizmom koji pogađaju osobito djecu, pozvavši na solidarnost s onima koji su prisiljeni napustiti svoju zemlju i koji su lišeni onoga najosnovnijega za život. Nije zaboravio ohrabriti dijalog između dviju Koreja tražeći od odgovornih da mudro i razborito djeluju, zalažući se za dobro i izgradnju povjerenja u tom narodu, unutar međunarodne zajednice. Molio je zatim za plodove sloge u Ukrajini i utjehu za venezuelanski narod koji živi kao u nekoj „stranoj zemlji“, a ne u svojoj; da taj narod po snazi uskrsnuća Gospodinova nađe pravi put izlaska iz političke i humanitarne krize.

Sveti je Otac podsjetio na djecu koja zbog ratova i gladi, odrastaju bez nade, obrazovanja i zdravstvene zaštite; kao i na stare osobe koje današnja sebična kultura odbacuje i isključuje jer nisu “produktivni”. Plodove je ​​mudrosti zazvao na one koji u čitavom svijetu imaju političku odgovornost, da bi uvijek poštivali ​​ljudsko dostojanstvo.

Papa Franjo je na kraju rekao da je i nama kao i ženama koje su došle na Isusov grob upućena riječ: „Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!“ Smrt, usamljenost i strah nisu više posljednja riječ. Postoji riječ koja ide dalje i koju samo Bog može izgovoriti: to je riječ uskrsnuća. Snagom Božje ljubavi ona pobjeđuje zlo, pere grijehe, vraća nevinost grešnicima, radost ožalošćenima, raspršuje mržnju, savija tvrdoću moćnih, potiče slogu i mir”. Zaželjevši svima sretan Uskrs, Sveti je Otac zaključio podijelivši blagoslov ‘Urbi et orbi – Gradu i svijetu’ kojem je pridržan potpuni oprost, odnosno potpuno otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojima je krivica već izbrisana (usp. KKC 1471).

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.