Vjera Papa govori Papa Franjo: Učiteljstvo Benedikta XVI. živa je i dragocjena baština
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Učiteljstvo Benedikta XVI. živa je i dragocjena baština

Papa Franjo je danas, 18. studenog, iskazao poštovanje papi emeritusu Benediktu XVI., u prigodi predaje Nagrade Ratzinger. Trojica ovogodišnjih dobitnika te prestižne nagrade, koju je 2011. godine ustanovila vatikanska Zaklada Joseph Ratzinger–Benedikt XVI., jesu luteranski teolog Theodor Dieter, katolički svećenik Karl-Heinz Menke i glazbenik Arvo Pärt.

Svoj je govor pred članovima spomenute zaklade, na svečanosti održanoj u Vatikanu, papa Franjo započeo mislima upravljenima Papi emeritusu. Zajedno s vama upravljam srdačne misli papi emeritusu Benediktu – kazao je Sveti Otac. Njegova molitva i njegova diskretna i ohrabrujuća prisutnost prate nas u zajedničkom hodu; a njegovo djelo i njegovo učiteljstvo, i dalje su živa i dragocjena baština za Crkvu i za našu službu – istaknuo je papa Franjo.

Potom je potaknuo članove te vatikanske zaklade da se nastave zauzimati, učeći i proučavajući tu baštinu, istodobno gledajući naprijed. Joseph Ratzinger je i dalje učitelj i prijatelj sugovornik, svima onima koji koriste dar razuma kako bi odgovorili na ljudski poziv traženja istine – rekao je Papa. Kristova istina – dodao je Papa koristeći se glazbenim rječnikom – nije za soliste, nego je ona simfonijska; zahtjeva susretljivu suradnju, skladno sudjelovanje. Tražiti ju, proučavati, razmatrati i zajednički ju, u ljubavi, pretvoriti u praksu snažno nas privlači punom međusobnom jedinstvu – istaknuo je Papa. Istina tako postaje živi izvor sve čvršćih veza u ljubavi.

Sveti je Otac potom napomenuo da je sa zadovoljstvom prihvatio ideju o proširenju obzora Nagrade Ratzinger kako bi u nju uključio i umjetnost, osim teologije i znanosti koje su s njom naravno povezane. To proširenje odgovara viđenju Benedikta XVI., koji nam je više puta dirljivo govorio o ljepoti kao povlaštenom putu za otvaranje nadnaravnom i za susret s Bogom. Posebno se divimo njegovoj glazbenoj osjetljivosti i njegovom osobnom prakticiranju te umjetnosti kao puta prema smirenosti i za uzdizanju duha – primijetio je papa Franjo.

Osvrnuvši se na samu vatikansku zakladu, Papa je istaknuo da je Nagrada Ratzinger, koja je ove godine dodijeljena sedmi put, vrhunski događaj među brojnim aktivnostima te ustanove, kojima je svrha promicanje teološkoga istraživanja i kulturalnoga zauzimanja nadahnutoga vjerom i zanosom duše prema Bogu. Na kraju je predsjednik Vatikanske zaklade Joseph Ratzinger-Benedikt XVI., pater Federico Lombardi, podsjetio da su aktivnosti te ustanove protekle godine bile vrlo intenzivne, također i zbog toga što je 90. rođendan Pape emeritusa privukao na njega pozornost mnogih, potičući niz inicijativa koje su istaknule njegovu kulturnu i duhovnu baštinu.

Papa emeritus Benedikt XVI. je jučer, u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu, primio ovogodišnje dobitnike Nagrade Ratzinger, zajedno s patrom Federicom Lombardijem. Trojica nagrađenih su tako mogli razgovarati s Papom emeritusom, tijekom toga vrlo intenzivnoga i mirnoga susreta.

Katolički svećenik Karl-Heinz Menke, jedan od nagrađenih, razgovarao je s novinarom naše radijske postaje te istaknuo da teologija Benedikta XVI. ide usporedo s dubokom duhovnošću. Tko proučava ili poučava teologiju – dodao je – ne treba to raditi zato što obavlja neko zanimanje, ili ističe neku metodu, nego kao nešto što se odnosi na njega samoga. A Benedikt XVI. živi to što govori – istaknuo je na kraju Karl-Heinz Menke.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.