Vjera Papa govori Papa Franjo u Svetoj Marti: potrebno je ispitivati savjest kako bismo otvorili prostor Duhu
Papa govori

Papa Franjo u Svetoj Marti: potrebno je ispitivati savjest kako bismo otvorili prostor Duhu

Foto: AgenSIR

Ljudsko je srce poput “bojnog polja”

Jutros je papa Franjo u propovijedi tijekom mise u Domu svete Marte istaknuo da je ljudsko srce poput “bojnog polja” misleći na Božji duh i duh ovoga svijeta. Nadahnjujući se prvim čitanjem u kojem apostol Pavao poučava Korinćane kako da imaju Kristove misli i način razmišljanja koji se prepoznaje po prepuštanju Duhu Svetomu, Papa je naglasio da je Duh Sveti, naime, taj koji nas vodi da upoznamo Isusa, da imamo njegove osjećaje, te da shvatimo Njegovo srce.

Postoje dva duha, dva načina razmišljanja, osjećanja i djelovanja: onaj koji nas vodi Duhu Božjem i onaj koji nas vodi duhu svijeta – podsjetio je Sveti Otac i nastavio – To se događa i u našem životu. Svi mi imamo u sebi ta dva ‘duha’. Duh nas Božji potiče na dobra djela, ljubav, zajedništvo, klanjanje Bogu, upoznavanje Isusa, na djela ljubavi i molitvu. Duh svijeta nas pak vodi u ispraznost, oholost, samodostatnost i brbljanje. Naše je srce poput „bojnog polja“ na kojem se bore ta dva duha.

U kršćanskom se životu moramo boriti kako bismo dali prostora Duhu Božjem, i oduprli se duhu svijeta – upozorio je papa Franjo i dodao – U tom nam pomaže svakodnevni ispit savjesti kako bismo prepoznali napasti i shvatili kako djeluju te protivne snage. To je vrlo jednostavno. Imamo taj veliki dar, Duh Božji, ali smo u isto vrijeme krhki, grešni i napastuje nas duh ovoga svijeta. U toj duhovnoj borbi trebamo biti pobjednici poput Isusa.

Kršćanin treba svake večeri preispitati kako je proveo protekli dan da bi provjerio je li prevladala ispraznost i oholost ili je uspio nasljedovati Sina Božjega – preporučio je Papa i napomenuo – Potrebno je znati što se događa u našem srcu. Ako to ne činimo, ako ne znamo što se događa u našem srcu, kako kaže Sveto Pismo, mi smo poput ‘životinja koje ništa ne razumiju’, te idu dalje po instinktu. Nismo životinje, nego Djeca Božja, kršteni darom Duha Svetoga. Zato je važno shvatiti što se danas dogodilo u našem srcu. Neka nas Gospodin pouči da ispit savjesti činimo uvijek, u sve dane – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: radiovaican.va (Ivica Hadaš – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.