Vjera Papa govori Papa Franjo u Rigi: „Majčinstvo“ Latvije u pomoći obiteljima i pogledu u budućnost
Papa govori

Papa Franjo u Rigi: „Majčinstvo“ Latvije u pomoći obiteljima i pogledu u budućnost

Papa se danas obratio političkim vlastima, građanskom društvu i diplomatskom zboru u predsjedničkoj palači u Rigi (AFP or licensors)

Papa Franjo je na početku svog posjeta Latviji u predsjedničkoj palači u Rigi potaknuo vlasti i građansko društvo da svoj cilj postave iznad pojedinačnih interesa kako bi razumijevanje preobrazili u solidarnost. Nakon obraćanja civilnim vlastima, Papa je položio cvijeće kod Spomenika slobodi

Naučiti “ciljati iznad sebe i iznad svojih posebnih interesa” kako bismo međusobno razumijevanje i predanost preobrazili u solidarnost. Tako se stvara povijest, a iz sukoba i napetosti “može se prijeći u jedinstvo različitosti koje stvara novi život”. Tako se Papa, citirajući apostolsku encikliku “Evangelii gaudium”, obratio političkim vlastima, građanskom društvu i diplomatskom zboru u predsjedničkoj palači u Rigi.

Poziv na duhovnu sposobnost dubljeg uvida

Papa Franjo se pozvao na “duhovnu sposobnost dubljeg uvida koja se ostvaruje u malim svakodnevnim gestama solidarnosti, suosjećanja i međusobnog pomaganja”, a pomogla je latvijskom narodu u ponovnoj izgradnji države, zbog podjelā i sukobā obilježenoj “teškim društvenim, političkim, ekonomskim i čak duhovnim iskušenjima”. “To vam je dalo potrebnu kreativnost za stvaranje novih društvenih kretanja u suočavanju sa svim pokušajima redukcionizma i isključivanja koji uvijek prijete društvenom tkivu” – rekao je Papa te istaknuo da je Latvija znala kako svoju tužaljku i bol preobraziti u pjesmu i ples te se pretvorila u mjesto dijaloga i susreta, mirnog suživota koji gleda unaprijed.

Sloboda kojoj su korijeni u nebu

O stogodišnjici neovisnosti Latvije, Sveti Otac je podsjetio da je sloboda, osvojena i ponovno vraćena, “bila moguća zahvaljujući korijenima sadržanima u latvijskom narodu”. Papa je iskazao radost zbog spoznaje da se u srcu korijena te zemlje nalazi Katolička Crkva, u djelu ispunjenom suradnjom s drugim kršćanskim Crkvama, što je znak da je moguće razviti zajedništvo u različitostima.

Sloboda znači angažman na području cjelovite izgradnje ljudi

Sloboda i nezavisnost Latvije “dar su, ali su također i zadatak koji uključuje sve” – kazao je papa Franjo. Raditi za slobodu znači zauzeti se za cjelovitu izgradnju ljudi i društva. Činjenica da danas možemo slaviti, zasluga je mnogih koji su otvorili ulice, vrata, budućnost, te su vam ostavili u nasljedstvo jednaku odgovornost: otvoriti budućnost imajući pred sobom cilj da sve bude u službi životu, da daje život.

Papa se osvrnuo na planirani posjet Spomeniku slobode, “gdje će biti prisutni djeca, mladi i obitelji”, te kazao da nas oni podsjećaju na “majčinstvo” Latvije koje odjekuje u sposobnosti promicanja učinkovitih strategija usredotočenih na konkretne članove tih obitelji, na te stare, djecu i mlade; više nego na prvenstvo ekonomije pred životom.

“Majčinstvo” je stvaranje posla da se nitko ne bi trebao “iskorijeniti”

“Majčinstvo” se očituje u sposobnosti stvaranja prilika za zapošljavanje kako nitko ne bi trebao napustiti korijene radi stvaranja vlastite budućnosti – zaključio je Papa prisjećajući se slogana posjeta “Pokaži da si majka”. Pokazatelj ljudskog razvoja mjeri se i sposobnošću rasta i stvaranja potomstva. Društvo se ne razvija samo ako posjeduje više dobara i resursa, nego i “željom da daje život i stvara budućnost”.

To je moguće samo u onoj mjeri u kojoj postoji ukorijenjenost u prošlosti, kreativnost u sadašnjosti te vjera i nada u sutrašnjici. Mjeri se to također i spremnošću na ulaganje i nesebičnost koju su posvjedočile prošle generacije.

Izvor: radiovatican.va (Alessandro Di Bussolo, Mate Žaja – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.