Vjera Papa govori Papa Franjo u Rigi: „Majčinstvo“ Latvije u pomoći obiteljima i pogledu u budućnost
Papa govori

Papa Franjo u Rigi: „Majčinstvo“ Latvije u pomoći obiteljima i pogledu u budućnost

Papa se danas obratio političkim vlastima, građanskom društvu i diplomatskom zboru u predsjedničkoj palači u Rigi (AFP or licensors)

Papa Franjo je na početku svog posjeta Latviji u predsjedničkoj palači u Rigi potaknuo vlasti i građansko društvo da svoj cilj postave iznad pojedinačnih interesa kako bi razumijevanje preobrazili u solidarnost. Nakon obraćanja civilnim vlastima, Papa je položio cvijeće kod Spomenika slobodi

Naučiti “ciljati iznad sebe i iznad svojih posebnih interesa” kako bismo međusobno razumijevanje i predanost preobrazili u solidarnost. Tako se stvara povijest, a iz sukoba i napetosti “može se prijeći u jedinstvo različitosti koje stvara novi život”. Tako se Papa, citirajući apostolsku encikliku “Evangelii gaudium”, obratio političkim vlastima, građanskom društvu i diplomatskom zboru u predsjedničkoj palači u Rigi.

Poziv na duhovnu sposobnost dubljeg uvida

Papa Franjo se pozvao na “duhovnu sposobnost dubljeg uvida koja se ostvaruje u malim svakodnevnim gestama solidarnosti, suosjećanja i međusobnog pomaganja”, a pomogla je latvijskom narodu u ponovnoj izgradnji države, zbog podjelā i sukobā obilježenoj “teškim društvenim, političkim, ekonomskim i čak duhovnim iskušenjima”. “To vam je dalo potrebnu kreativnost za stvaranje novih društvenih kretanja u suočavanju sa svim pokušajima redukcionizma i isključivanja koji uvijek prijete društvenom tkivu” – rekao je Papa te istaknuo da je Latvija znala kako svoju tužaljku i bol preobraziti u pjesmu i ples te se pretvorila u mjesto dijaloga i susreta, mirnog suživota koji gleda unaprijed.

Sloboda kojoj su korijeni u nebu

O stogodišnjici neovisnosti Latvije, Sveti Otac je podsjetio da je sloboda, osvojena i ponovno vraćena, “bila moguća zahvaljujući korijenima sadržanima u latvijskom narodu”. Papa je iskazao radost zbog spoznaje da se u srcu korijena te zemlje nalazi Katolička Crkva, u djelu ispunjenom suradnjom s drugim kršćanskim Crkvama, što je znak da je moguće razviti zajedništvo u različitostima.

Sloboda znači angažman na području cjelovite izgradnje ljudi

Sloboda i nezavisnost Latvije “dar su, ali su također i zadatak koji uključuje sve” – kazao je papa Franjo. Raditi za slobodu znači zauzeti se za cjelovitu izgradnju ljudi i društva. Činjenica da danas možemo slaviti, zasluga je mnogih koji su otvorili ulice, vrata, budućnost, te su vam ostavili u nasljedstvo jednaku odgovornost: otvoriti budućnost imajući pred sobom cilj da sve bude u službi životu, da daje život.

Papa se osvrnuo na planirani posjet Spomeniku slobode, “gdje će biti prisutni djeca, mladi i obitelji”, te kazao da nas oni podsjećaju na “majčinstvo” Latvije koje odjekuje u sposobnosti promicanja učinkovitih strategija usredotočenih na konkretne članove tih obitelji, na te stare, djecu i mlade; više nego na prvenstvo ekonomije pred životom.

“Majčinstvo” je stvaranje posla da se nitko ne bi trebao “iskorijeniti”

“Majčinstvo” se očituje u sposobnosti stvaranja prilika za zapošljavanje kako nitko ne bi trebao napustiti korijene radi stvaranja vlastite budućnosti – zaključio je Papa prisjećajući se slogana posjeta “Pokaži da si majka”. Pokazatelj ljudskog razvoja mjeri se i sposobnošću rasta i stvaranja potomstva. Društvo se ne razvija samo ako posjeduje više dobara i resursa, nego i “željom da daje život i stvara budućnost”.

To je moguće samo u onoj mjeri u kojoj postoji ukorijenjenost u prošlosti, kreativnost u sadašnjosti te vjera i nada u sutrašnjici. Mjeri se to također i spremnošću na ulaganje i nesebičnost koju su posvjedočile prošle generacije.

Izvor: radiovatican.va (Alessandro Di Bussolo, Mate Žaja – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.