Vjera Papa govori Papa Franjo u New Yorku: Bog stanuje u našim gradovima
Papa govori Vjera

Papa Franjo u New Yorku: Bog stanuje u našim gradovima

Nakon što je posjetio školu u Harlemu, Papa se uputio prema njujorškoj areni Madison Square Garden, gdje je slavio svetu misu. Tom je prigodom – zaključujući svoj boravak u New Yorku – istaknuo kako nam valja naučiti vidjeti i prepoznati Boga koji prolazi ulicama naših gradova i pretvara ih u mjesta bratstva i mira. Parafrazirajući riječi proroka Izaije, možemo reći da su Njujorčani – narod koji hodi, diše i živi u ‘smogu’ – vidjeli svjetlo veliko i iskusili zrak života – kazao je Sveti Otac.

Veliki nas gradovi podsjećaju na skriveno blago našega svijeta: različite kulture, tradicije i priče, ali također skrivaju lica mnogih građana drugoga reda – upozorio je papa Franjo i objasnio: U velikim gradovima, u prometnoj buci i brzome ritmu prigušeni su glasovi mnogih koji nemaju „pravo“ biti dio grada – stranci i njihova djeca koja se ne školuju, osobe koje su lišene zdravstvene zaštite, beskućnici i osamljene stare osobe. Ti ljudi stoje na raskrižjima naših velikih ulica u zaglušnoj anonimnosti i dio su gradskoga krajolika koji sve više uzimamo zdravo za gotovo.

Spoznaja da Isus i dalje hoda našim ulicama, uključen u život svojega naroda i uključujući sve u veliku povijest spasenja, ulijeva nam nadu – nadu koja nas oslobađa od izolacije i ravnodušnosti prema drugima, koja oslobađa od ispraznih „veza“, apstraktnih analiza i senzacionalizama te nas otvara bližnjemu. Poziva nas da usred smoga vidimo Božju prisutnost jer Bog stanuje u našim gradovima – naglasio je Papa.

Kako susresti živoga Boga koji prolazi našim ulicama? Valja nam naučiti gledati – odgovor je pape Franje. Stoga je preporučio: Idite bez straha, bez gnušanja i svim ljudima naviještajte Radosnu vijest. Idite drugima ususret tamo gdje se nalaze, a ne tamo gdje bi se nama sviđalo da jesu. Idite i naviještajte radosnu vijest da je Bog naš Otac, čiji zagrljaj prihvaća i tješi. Krist nas pak oslobađa anonimnosti i suparništva kako bi nas usmjerio na put mira. Taj se mir rađa kad u najpotrebitijem prepoznamo brata – istaknuo je papa Franjo.

Bog stanuje u našim gradovima; Crkva živi u našim gradovima i želi biti kvasac, uključiti sve, pratiti sve, naviještati divote Čudesnog Savjetnika, Moćnoga Boga, Vječnoga Oca i Kralja mira. Narod koji je u tami hodio svjetlost vidje veliku. Mi kao kršćani imamo to svjedočiti – zaključio je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.