Vjera Papa govori Papa Franjo u intervjuu o siromaštvu, klimatskim promjenama i izvanzemaljcima
Papa govori Vjera

Papa Franjo u intervjuu o siromaštvu, klimatskim promjenama i izvanzemaljcima

Klimatske promjene, mogućnost postojanja života na drugim planetima, međunarodne krize, siromaštvo i progoni kršćana – neke su od tema o kojima je papa Franjo govorio u intervjuu za francuski tjednik Paris Match. Na pitanje kako spriječiti uništenje čovjeka, Papa je odgovorio: „Odričući se idolatrije novca, vraćajući u središte ljudsko biće, njegovo dostojanstvo, opće dobro i budućnost naraštaja koji će nastaniti Zemlju nakon nas“. U suprotnom će nove generacije morati živjeti na „gomili smeća i otpada“.

Sveti je Otac odgovarao i na osobna pitanja, priznajući još jednom kako mu nedostaje mogućnost da prošeta rimskim ulicama ili otiđe na pizzu s prijateljima. Također je istaknuo povezanost iskorjenjivanja siromaštva i skrbi za stvoreno. Kršćani su – kako je rekao – skloni realizmu, a ne katastrofičnosti. Zbog toga ne možemo skriti dokaze: sadašnji je svjetski sustav neodrživ.

Papa je zato izrazio nadu da će skori sastanak na vrhu o klimi u Parizu konkretnim odlukama doprinijeti općem dobru. Naš je zajednički dom zagađen i ne prestaje pogoršavati se. Zbog toga je potrebno da se svi založe, valja zaštititi čovjeka od samouništenja – ustvrdio je papa Franjo.

Upitan o tragediji koja pogađa kršćanske zajednice na Bliskom istoku, kojima prijeti nasilje islamističkog fundamentalizma, Sveti je Otac odgovorio kako se ne možemo pomiriti s činjenicom da su te zajednice prisiljene napustiti svoj dom i zemlju. Imamo ljudsku i kršćansku dužnost djelovati. Ne mogu se zaboraviti uzroci tog stanja, kao ni – kako je rekao – licemjerje moćnika koji govore o miru, a u sjeni prodaju oružje.

Kako bi se riješila tragedija izbjeglica, valja se zalagati za mir i konkretno raditi na strukturalnim uzrocima siromaštva – kazao je papa Franjo, dodajući da kapitalizam i zarađivanje nisu od zloga ako ih se ne pretvara u idole, već ostaju sredstva. Društvo se međutim ugrožava ako novac i profit postanu fetiši koje se obožava ili ako je u temelju našeg društvenog i gospodarskog sustava pohlepa.

S obzirom na skoru kanonizaciju roditelja sv. Terezije iz Lisieuxa, Sveti je Otac rekao da su oni bili „bračni par evangelizatora koji su svjedočili ljepotu vjere u Isusa.“ Upitan misli li da na drugim planetima u svemiru ima života, papa je Franjo odgovorio da iskreno ne zna, dodajući kako su dosadašnje znanstvene spoznaje isključivale mogućnost drugih mislećih bića u svemiru. No – kako je rekao – ni dok Ameriku nismo otkrili, nismo mislili da postoji, a ipak je postojala. U svakom slučaju, mislim da se trebamo držati onoga što nam znanstvenici o tome kažu, svjesni međutim da je Stvoritelj beskrajno veći od naše spoznaje – ustvrdio je Papa.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.