Vjera Papa govori Papa Franjo: Tko hodi putem Krista, ulazi u život vječni
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Tko hodi putem Krista, ulazi u život vječni

Put svetosti je put sreće, to je put kojim je išao Isus Krist. Tko njime hodi, ulazi u život vječni – rekao je papa Franjo slaveći jučer popodne misu na rimskom groblju Verano, na svetkovinu Svih svetih. Papa je tom prigodom položio bijelu ružu na grobnici jedne rimske obitelji, u znak sjećanja na sve preminule vjernike u Rimskoj biskupiji.

Sveti nam prethode u nebeskoj domovini, prate nas i ohrabruju da ustrajemo na našem zemaljskom hodočašću. Tim riječima je Sveti Otac pozvao ljude da se odvaže poći putem istinskoga blaženstva. Taj put je Isus. Tko njime ide ulazi u život vječni. To je težak put zato što ide protiv struje – primijetio je Papa – ali nam Gospodin kaže da su oni koji tim putem idu sretni.

Blaženi siromasi duhom, jer – kako je objasnio papa Franjo – oni imaju „ogoljeno“ srce, oslobođeno svjetovnih stvari; srce koje iščekuje Kraljevstvo Božje. Blaženi koji tuguju jer „tko nikada nije okusio tugu i bol, nikada neće okusiti utjehu“. Radosni mogu biti oni koji su sposobni suosjećati, koji mogu u srcu osjetiti bol u svojem životu i u životu drugih. Oni će biti sretni, zato što ih nježna ruka Boga Oca tješi i grli – ustvrdio je Papa.

Ako smo često nestrpljivi, živčani, uplakani i pretenciozni, evanđelje nam kaže da su blaženi oni koji su krotki, poput majki i očeva s djecom koja ih „izluđuju“ – kazao je Sveti Otac, napomenuvši da je Isus prije nas prošao tim putem. Još kao dijete podnio je progon i izgnanstvo, a kao odrastao proživio je klevete, stupice, lažne optužbe pred sudom – i sve je to podnio s krotkošću. Iz ljubavi prema nama podnio je čak i križ.

Blaženi su zatim gladni i žedni pravde za druge i za sebe: oni će se nasititi jer – kako je rekao papa Franjo – spremni su prihvatiti pravednost koju samo Bog može dati. Blaženi milosrdni jer znaju opraštati, ne sude svima i sve, nego se pokušavaju staviti u tuđe cipele. Svakome je čovjeku potrebno oproštenje: priznati se grješnikom nije formalnost, već čin istine. Ako drugima možemo pružiti oprost koji mi sami tražimo, onda smo blaženi – kazao je Sveti Otac.

Sveti su osim toga strpljivi mirotvorci, istinski sinovi Oca nebeskoga, koji je u svijet poslao svojega Sina kako bi sijao mir za čovječanstvo. Nisu radosni oni koji siju razdor ili koji uvijek traže prigode za prijevare. Stoga – zaključio je papa Franjo – molimo Gospodina, po primjeru svetih, za milost da budemo jednostavne i ponizne osobe, za milost da znamo plakati, da budemo krotki, zalažemo se za pravednost i mir i, ponad svega, za milost da dopustimo Bogu te nam oprosti, kako bismo postali sredstva njegova milosrđa.

Sveti je Otac, kao i obično na dan kad se čitava Crkva spominje svih vjernih mrtvih, oko 18 sati sišao u Vatikanske katakombe i molio na grobovima svojih prethodnika. Sutra će pak u bazilici svetoga Petra s početkom u 11 sati i 30 minuta predvoditi misu zadušnicu za kardinale i biskupe, preminule tijekom ove godine.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.