Vjera Papa govori Papa Franjo tijekom Angelusa: Prvi plod Sinode je “sinodalni stil”
Papa govori

Papa Franjo tijekom Angelusa: Prvi plod Sinode je “sinodalni stil”

Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja (Vatican Media)

Važnije od dokumenta je da se širi način zajedničkog rada, mladih i starih, u slušanju i razlučivanju

“Vrijeme utjehe i nade” – tim je riječima papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja opisao dvadesetšestodnevno iskustvo Biskupske sinode koja je bila posvećena mladima. To je put koji je omogućio mnogolikoj stvarnosti novih generacija kako bi bila na Sinodi – istaknuo je Papa.

Slušanje zahtijeva vrijeme, pažnju, otvorenost uma i srca – rekao je Sveti Otac i naglasio – No, ta se zauzetost pretvarala svaki dan u utjehu, osobito zato što smo među nama imali živu i poticajnu prisutnost mladih sa svojim životima i doprinosima. Mnogolika je stvarnost novih generacija kroz svjedočanstva sinodalnih otaca bila prisutna na Sinodi, možemo reći, sa svih strana, sa svih kontinenata i iz različitih ljudskih i društvenih situacija.

Samo ako je praćeno razlučivanjem u svjetlu Božje riječi i Duha Svetoga, slušanje donosi plod te omogućava razumijevanje stvarnosti i znakova vremena – rekao je papa Franjo i nastavio – To je jedan od najljepših darova koje je Gospodin dao Katoličkoj Crkvi, to jest prikupiti glasove i lica najrazličitijih stvarnosti, te na taj način pokušati dati tumačenje koje, uvijek u svjetlu evanđelja, uzima u obzir bogatstvo i složenost pojava.

Biskupska sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino – rekao je Sveti Otac i istaknuo da se već vidi prvi plod koji se očitovao u sinodalnom stilu koji je obilježio 15. redovnu opću biskupsku sinodu. Prvi plod Sinode morao bi biti upravo u primjeru metode koja se je nastojala primjenjivati od trenutka pripreme – kazao je papa Franjo i nastavio – Radi se o sinodalnom stilu koji nema kao glavni cilj izradu dokumenta koji je dragocjen i koristan. Važnije od dokumenta je da se širi način zajedničkog rada, mladih i starih, u slušanju i razlučivanju, kako bi se došlo do pastoralnih izbora koji odgovaraju stvarnosti – zaključio je Papa.

Nakon podnevne molitve, papa Franjo je izrazio posebnu blizinu američkoj židovskoj zajednici u Pittsburghu koja je pretrpjela strašan napad na sinagogu, a na kraju je pozdravio sve prisutne.

Izvor: radiovatican.va (Emanuela Campanile, Ivica Hadaš – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.