Vjera Papa govori Papa Franjo: Svetost ili ništa! Izaberite put blaženstava!
Papa govori

Papa Franjo: Svetost ili ništa! Izaberite put blaženstava!

Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja (Vatican Media)

Gospodin traži sve, a ono što nudi pravi je život

Svetost ili ništa! Izaberite život blaženstava! – potaknuo je papa Franjo danas na svetkovinu Svih svetih, prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Osvrćući se na prvo čitanje današnje liturgije iz Knjige Otkrivenja, koje govori o nebu i stavlja nas pred „neizmjerno mnoštvo” koje se ne može izbrojati „iz svakoga naroda, plemena, puka, i jezika” (Otk 7,9), Sveti Otac je rekao da su to sveci!

Što rade “tamo gore”? – upitao je Papa i odgovorio – Pjevaju zajedno, slave Boga radosno. Bilo bi lijepo slušati njihovu pjesmu… No, možemo je zamisliti. Znate li kada? Tijekom mise, kad pjevamo “Svet, svet, svet Gospodin Bog Sabaot…”. To je pohvala, kaže Biblija, koja dolazi s neba, koja se tamo pjeva (Iz 6,3; Otk 4,8). Dakle, pjevajući “svet”, ne samo da mislimo na svece, nego činimo ono što oni rade. U tom smo trenutku na misi s njima ujedinjeni više nego ikad.

Mi smo ujedinjeni sa svima svetima, ne samo s onima najpoznatijima koji se nalaze u kalendaru, nego i s onima koji su sa strane, sa svojim rođacima i poznanicima koji su sada dio toga velikog mnoštva – rekao je Sveti Otac i naglasio – Danas je, stoga, svetkovina obitelji. Sveci su nam blizu, dapače, oni su naša prava braća i sestre. Oni nas razumiju, vole, znaju što je naše istinsko dobro, pomažu nam i čekaju nas. Sretni su i žele da i mi budemo sretni s njima u raju.

Stoga nas pozivaju na put sreće koji je naznačen u današnjem evanđelju koje je tako lijepo i poznato: „Blago siromasima duhom… Blago krotkima… Blago čistima srcem…” (Mt 5,3-8) – rekao je papa Franjo i nastavio – Ali kako? Evanđelje kaže blago siromašnima, dok svijet kaže blago bogatima. Evanđelje kaže blago poniznima, dok svijet kaže blago drskima. Evanđelje kaže blago čistima srcem, dok svijet kaže blago prepredenjacima i onima koji uživaju. Taj put blaženstva i svetosti kao da nas vodi do poraza.

Ipak, prvo nas čitanje ponovo podsjeća da sveci u rukama drže palmine grane (Otk 7,9), to jest simbole pobjede. Oni su pobijedili, a ne svijet. Potiču nas da izaberemo njihovu stranu, stranu Boga koji je svet. Pitajmo se na kojoj se strani nalazimo? – rekao je Papa i dodao – Na onoj nebeskoj ili zemaljskoj? Živimo li za Gospodina ili za sebe, za vječnu sreću ili za neki sadašnji užitak? Pitajmo se: želimo li zaista svetost? Zadovoljavamo li se time što smo kršćani koje ne hvale i ne kude, koji vjeruju u Boga i poštuju bližnjega, ali bez pretjerivanja?

Gospodin traži sve, a ono što nudi pravi je život – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Nudi sve, nudi sreću za koju smo stvoreni (Apostolska pobudnica Gaudete i exsultate 1.). Dakle, svetost ili ništa! Pomoći će nam ako dopustimo da nas „izazivaju“ sveci koji ovdje nisu imali polovične mjere i od tamo „navijaju” za nas kako bismo izabrali Boga, poniznost, blagost, milosrđe, čistoću, jer nas oduševljavaju za nebo, a ne za zemlju.

Danas nas ta naša braća i sestre ne traže da ponovno čujemo lijepo evanđelje, nego da ga počnemo živjeti, da krenemo putom blaženstava – rekao je papa Franjo i objasnio – Ne radi se o izvanrednim stvarima, nego da svaki dan slijedimo taj put koji nas vodi u nebo, u obitelj, kući. Zato danas naziremo svoju budućnost i slavimo ono za što smo rođeni. Rođeni smo da nikada više ne umremo, rođeni smo da uživamo Božju sreću! Gospodin nas potiče i stavljajući nas na put blaženstava kaže: “Radujte se i kličite, velika je plaća vaša na nebesima!” (Mt 5,12). Neka nam sveta Majka Božja Kraljica svetaca pomogne da čvrsto kročimo putom svetosti. Neka uvede naše drage pokojne u nebesku obitelj – zaključio je Papa.

Nakon podnevne molitve pozdravivši sve prisutne i podsjetivši da sutra poslijepodne odlazi na rimsko groblje Laurentino gdje će slaviti misu, Sveti Otac je zamolio da ga pratimo molitvom na taj dan kada se sjećamo onih koji su otišli pred nama u znaku vjere i počivaju u miru.

Izvor: radiovatican.va (Ivica Hadaš – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.