Vjera Papa govori Papa Franjo: Širite “euharistijsku kulturu”
Papa govori

Papa Franjo: Širite “euharistijsku kulturu”

Papa Franjo sa sudionicima opće skupštine Papinskoga odbora za međunarodne euharistijeske kongrese; Vatikan, 10. studenoga 2018. (Vatican Media)

Papa Franjo je danas primio u audijenciju sudionike opće skupštine Papinskoga odbora za međunarodne euharistijske kongrese te u govoru istaknuo da se spasenje, čiji je izvor euharistija, treba pretvoriti u kulturu koja će nadahnjivati ljude na području solidarnosti, milosrđa, mira, obitelji i brige za stvoreno

Održavanje euharistijskoga kongresa, 2020. godine, u jednom modernom i višekulturnom gradu kao što je Budimpešta, znači širiti „euharistijsku kulturu“, odnosno način razmišljanja i djelovanja utemeljen na sakramentu, koji je primjetljiv i izvan crkvene pripadnosti – rekao je papa Franjo sudionicima opće skupštine Papinskoga odbora za međunarodne euharistijske kongrese, koje je primio u audijenciju na završetku njihova skupa.

Europa očekuje novu evangelizaciju

Pozdravljajući predsjednika odbora nadbiskupa Piera Marinija i izaslanstvo mađarskoga odbora kojemu je na čelu budimpeštanski nadbiskup Peter Erdö, koji organizira kongres na programu od 13. do 20. rujna 2020. godine, Papa je podsjetio da kršćanske zajednice u Europi danas očekuju novu evangelizaciju, sposobnu suočiti se sa sekulariziranom modernošću i globalizacijom koja bi mogla izbrisati osobitosti bogate i raznolike povijesti.

Širiti način razmišljanja utemeljen na euharistiji

Stoga je upitao što znači održati euharistijski kongres u modernom i višekulturnom gradu u kojemu su Evanđelje i oblici vjerske pripadnosti postali sporedni, te istaknuo da to znači surađivati s Božjom milošću kako bi se, kroz molitvu i djelovanje, širila „euharistijska kultura“, odnosno način razmišljanja i djelovanja utemeljen na sakramentu, ali koji se primjećuje i izvan crkvene pripadnosti.

U gesti razlomljenoga kruha postajemo Gospodinovo tijelo

U Europi, koja – kako je rekao Papa – boluje od ravnodušja, i koja je prožeta podjelama i zatvorenošću, kršćani prije svega, iz nedjelje u nedjelju, obnavljaju jednostavnu i snažnu gestu svoje vjere. Okupljaju se u Gospodinovo ime priznajući se braćom. I tako se ponavlja čudo. U slušanju Riječi i u gesti razlomljenoga kruha, i najmanja i najponiznija skupina vjernika postaje Gospodinovo tijelo, njegovo svetohranište u svijetu – istaknuo je Papa. Na taj način euharistija može potaknuti ponašanje koje ostvaruje euharistijsku kulturu, kao što su zajedništvo, služenje i milosrđe.

Pomoć vjernicima komunicirati s Kristom prisutnim u sakramentu

Zajedništvo, jer slavlje spomena na Gospodina u euharistiji zahtijeva i temelji zajedništvo s Njim, i zajedništvo vjernika među njima – objasnio je Sveti Otac te dodao – Izazov euharistijskoga pastorala znači pomoći vjernicima komunicirati s Njim koji je prisutan u sakramentu kako bi živjeli u Njemu i s Njim, i to u ljubavi i poslanju. Trenutci euharistijskoga bogoštovlja izvan mise, kao što je klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, uče nas da ne odvajamo Krista-Glavu od njegova Tijela, odnosno sakramentalno zajedništvo s Njim od onoga s njegovim udovima i od misionarskoga zauzimanja.

Služenje nezaposlenima, bolesnima i migrantima

Služenje, jer sudjelujući u sudbini Isusa sluge, euharistijska zajednica postaje „službenica“, tijelo žrtvovano za mnoštva. Vraćajući se svake nedjelje u Dvoranu posljednje večere, krilo Crkve, gdje je Isus oprao noge svojim učenicima – podsjetio je papa Franjo – kršćani služe poradi Evanđelja, ulazeći na mjesta slabosti i križa kako bi sudjelovali i liječili.

Mnogo je situacija u Crkvi i u društvu na koje valja, duhovnim i tjelesnim djelima, izliti utjehu milosrđa: to su obitelji u teškoćama; nezaposleni mladi i odrasli; bolesne i osamljene starije osobe; umorni, nasilju podvrgnuti, i odbijeni migranti, i druga siromaštva. Kršteni tako siju euharistijsku kulturu – primijetio je Papa – postajući služitelji siromašnih, i to ne u ime neke ideologije, nego u ime samoga Evanđelja koje postaje životno pravilo pojedinaca i zajednicā, kako svjedoči neprekidni niz svetaca i svetica ljubavi.

Rijeku bijede zaustavlja ocean milosrđa

I na kraju milosrđe, jer euharistija ga vraća na površinu; tu riječ koja je gotovo uklonjena iz rječnika sadašnje kulture – primijetio je Papa. Svi se žale zbog rijeke bijede koja teče iskustvom našega društva. Riječ je o brojnim oblicima straha, ugnjetavanja, arogancije, zloće, mržnje, zatvorenosti, nebrige za okoliš… Ipak, kršćani svake nedjelje osjete da ta nabujala rijeka ne može ništa u odnosu na ocean milosrđa koji preplavljuje svijet. Milosrđe tako ulazi u žile svijeta i pridonosi izgradnji slike i strukture Božjega naroda koja odgovara modernom dobu – napomenuo je Sveti Otac.

Od Lillea 1881. do Budimpešte 2020. godine; 139 godina kongresā

Sljedeći međunarodni euharistijski kongres, koji će biti 52. u gotovo 140 godina, od onoga održanog u Lilleu, pozvan je usmjeriti na taj put novosti i obraćenja – primijetio je papa Franjo – podsjećajući da je u središtu crkvenoga života euharistija. Ona je uskrsno otajstvo sposobno pozitivno utjecati na pojedinačne krštenike, ali i na zemaljski grad u kojemu se živi i radi.

Neka euharistijski događaj u Budimpešti potakne u kršćanskim zajednicama procese obnove, kako bi se spasenje, kojega je euharistija izvor, pretvorilo i u euharistijsku kulturu koja može nadahnuti muškarce i žene dobre volje na područjima milosrđa, solidarnosti, mira, obitelji i brige za stvoreno – poželio je na kraju papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va (Alessandro Di Bussolo; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.