Vjera Papa govori Papa Franjo: Samilost je prava snaga društva
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Samilost je prava snaga društva

Snaga neke zajednice vidi se u njezinoj samilosti prema najslabijima – rekao je papa Franjo pred oko 3000 sudionika susreta održanoga u Rimu na poticaj Harvard World Model United Nations, koje je danas, 17. ožujka, primio u Vatikanu. Riječ je o inicijativi koja okuplja sveučilišne studente iz 115 zemalja u svrhu tumačenja aktivnosti Organizacije ujedinjenih naroda i međunarodnih ustanova, te kako bi se formirali budući svjetski vođe.

Neka Ujedinjeni narodi i svaka država članica budu uvijek spremni služiti u svijetu svima koji su ranjivi i marginalizirani – tim se riječima Sveti Otac obratio mladima, ističući potrebu i važnost strukturâ suradnje i solidarnosti, koje je međunarodna zajednica ustanovila tijekom mnogo godina. Neka u središtu pozornosti uvijek bude čovjek – potaknuo je Papa te objasnio – jer problemi uvijek imaju neko lice, i iza svake teškoće s kojom se svijet suočava, nalaze se muškarci i žene, mladi i starije osobe, ljudi poput nas.

Ima obitelji i pojedinaca koji svaki dan žive boreći se, koji se trude brinuti se o djeci i pobrinuti se ne samo za njihovu budućnost, nego i za najosnovnije današnje potrebe. Tako su mnogi, koji su pogođeni najtežim problemima današnjega svijeta, od nasilja do nesnošljivosti, postali izbjeglice, primorani napustiti svoje domove, i lišeni svoje zemlje i slobode – napomenuo je papa Franjo te dodao da je tim ljudima potrebna pomoć; oni glasno traže da ih se posluša, i više su nego ikada dostojni svakog našeg napora u svrhu pravednosti, mira i solidarnosti.

Naša snaga kao snaga zajednice, na svakoj razini života i društvene organizacije, ne oslanja se toliko na naše spoznaje i osobne sposobnosti, koliko na suosjećanje koje iskazujemo jedni drugima, na skrb koju posvećujemo posebice onima koji se ne mogu sami brinuti o sebi – istaknuo je Papa.

Spomenuvši na kraju zauzimanje Katoličke Crkve u služenju siromašnima, izbjeglicama, obiteljima, te u zaštiti neotuđivoga dostojanstva i pravâ svakoga ljudskog bića, Sveti Otac je kazao da mi, kršćani, vjerujemo da nas Isus poziva da služimo svojoj braći i sestrama, da se brinemo o drugima, bez obzira na njihovo podrijetlo i okolnosti. Ipak, to nije samo jedno obilježje kršćanâ, nego je to opći poziv, ukorijenjen u naše zajedničko čovještvo; to je nešto što, kao ljudi, imamo u sebi! – istaknuo je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.