Vjera Papa govori Papa Franjo: Samilost je prava snaga društva
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Samilost je prava snaga društva

Snaga neke zajednice vidi se u njezinoj samilosti prema najslabijima – rekao je papa Franjo pred oko 3000 sudionika susreta održanoga u Rimu na poticaj Harvard World Model United Nations, koje je danas, 17. ožujka, primio u Vatikanu. Riječ je o inicijativi koja okuplja sveučilišne studente iz 115 zemalja u svrhu tumačenja aktivnosti Organizacije ujedinjenih naroda i međunarodnih ustanova, te kako bi se formirali budući svjetski vođe.

Neka Ujedinjeni narodi i svaka država članica budu uvijek spremni služiti u svijetu svima koji su ranjivi i marginalizirani – tim se riječima Sveti Otac obratio mladima, ističući potrebu i važnost strukturâ suradnje i solidarnosti, koje je međunarodna zajednica ustanovila tijekom mnogo godina. Neka u središtu pozornosti uvijek bude čovjek – potaknuo je Papa te objasnio – jer problemi uvijek imaju neko lice, i iza svake teškoće s kojom se svijet suočava, nalaze se muškarci i žene, mladi i starije osobe, ljudi poput nas.

Ima obitelji i pojedinaca koji svaki dan žive boreći se, koji se trude brinuti se o djeci i pobrinuti se ne samo za njihovu budućnost, nego i za najosnovnije današnje potrebe. Tako su mnogi, koji su pogođeni najtežim problemima današnjega svijeta, od nasilja do nesnošljivosti, postali izbjeglice, primorani napustiti svoje domove, i lišeni svoje zemlje i slobode – napomenuo je papa Franjo te dodao da je tim ljudima potrebna pomoć; oni glasno traže da ih se posluša, i više su nego ikada dostojni svakog našeg napora u svrhu pravednosti, mira i solidarnosti.

Naša snaga kao snaga zajednice, na svakoj razini života i društvene organizacije, ne oslanja se toliko na naše spoznaje i osobne sposobnosti, koliko na suosjećanje koje iskazujemo jedni drugima, na skrb koju posvećujemo posebice onima koji se ne mogu sami brinuti o sebi – istaknuo je Papa.

Spomenuvši na kraju zauzimanje Katoličke Crkve u služenju siromašnima, izbjeglicama, obiteljima, te u zaštiti neotuđivoga dostojanstva i pravâ svakoga ljudskog bića, Sveti Otac je kazao da mi, kršćani, vjerujemo da nas Isus poziva da služimo svojoj braći i sestrama, da se brinemo o drugima, bez obzira na njihovo podrijetlo i okolnosti. Ipak, to nije samo jedno obilježje kršćanâ, nego je to opći poziv, ukorijenjen u naše zajedničko čovještvo; to je nešto što, kao ljudi, imamo u sebi! – istaknuo je papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.