Uncategorized Papa Franjo s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Tallinna
Uncategorized

Papa Franjo s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Tallinna

Papa Franjo tijekom tiskovne konferencije u zrakoplovu na povratku iz Tallinna; 25. rujna 2018. (ANSA)

Na povratku s apostolskoga putovanja u baltičke zemlje – Litvu, Latviju i Estoniju, papa Franjo je u zrakoplovu, na putu iz Tallina u Rim, razgovarao s novinarima i pritom se osvrnuo na upravo završeni apostolski pohod, na nedavno potpisani Privremeni sporazum s Kinom, te na seksualno zlostavljanje

Govoreći o upravo posjećenim zemljama, Papa je ponovno kazao – kako je isticao gotovo svaki dan tijekom pohoda – da valja insistirati na očuvanju identiteta baltičkih zemalja, koji su okrutni osvajači prečesto gazili, i koji čuvaju oni koji su se jučer njime služili kao štitom protiv diktatura; a danas, ostarjeli, dužni su prenositi ga mladima uz čitavu baštinu kulture, vjere i umjetnosti.

Prisjetivši se prostorija za mučenje u Muzeju žrtava u Vilniusu, Papa je osudio nasilje i sramotu legalne i ilegalne trgovine oružjem koje potiče nasilje. Dopušteno je i časno braniti domovinu – primijetio je Papa – ali država bi se trebala opskrbiti razumnom i neagresivnom obrambenom vojskom. Potom je ponovno spomenuo više puta istaknuto načelo pozornosti u vezi s migracijama, koje se u baltičkim zemljama odnose na oba smjera, i na ulazak i izlazak, te napomenuo da su i sami šefovi država, s kojima se susreo prošlih dana, priznali važnost prihvata.

Kina i mudrost Sporazuma

Ono što je prošlih dana također privuklo mnogo pozornosti jest potpisani Privremeni sporazum s Kinom. Kritike na taj događaj, na kojemu Sveta Stolica radi deset godina, poznate su; ima onih, naime, koji misle da je Vatikan „rasprodao“ Crkvu Pekingu. Papa je na to mirno odgovorio. Sporazum sam ja potpisao, ja sam odgovoran – kazao je te potaknuo na molitvu za one koji, budući da iza sebe imaju mnogo godina skrivanja, danas ne shvaćaju doseg tog dokumenta. U svakom mirovnom sporazumu obje strane nešto izgube – podsjetio je Papa te istaknuo da tu nije riječ o imenovanju, nego o dijalogu o eventualnim kandidatima. Jasno je da Papa imenuje biskupe – rekao je Sveti Otac.

Zlostavljanje je jezivo

Jedna se njemačka novinarka osvrnula na Papine riječi koje je uputio estonskoj mladeži, govoreći o zlostavljanju koje bi – kako je rekao – bilo jezivo čak i onda kada bi samo jedan svećenik počinio taj zločin. Pritom je istaknuo da nije nikada potpisao nijedan zahtjev za pomilovanjem u slučajevima na koje je upozorio Zbor za nauk crkve. Seksualnoga zlostavljanja ima posvuda, ali u Crkvi je ono mnogo gore, jer svećenici trebaju djecu voditi Bogu, i o tomu nema rasprave – istaknuo je Papa. Međutim, ne smije se pogriješiti i tumačiti prošlost sudeći današnjim mjerilima u kojima je osjetljivost drugačija – primijetio je te spomenuo Crkvu u Pennsylvaniji. Nekada su se ti zločini „pokrivali“, dok se Crkva, otkada je počela bivati svjesna svega, potpuno zauzela – napomenuo je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va (Alessandro De Carolis; Ariana Anić – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.