Uncategorized Papa Franjo: Ropstvo i danas postoji
Uncategorized

Papa Franjo: Ropstvo i danas postoji

Papa je tijekom propovijedi u predvečerje svetkovine Svete Marije Bogorodice razmišljao o suvremenim oblicima ropstva. Zajedno s vjernicima izmolio je prvu večernju Božanskog časoslova, te je slijedilo izlaganje Presvetog oltarskog sakramenta i tradicionalni himan Tebe Boga hvalimo (Te Deum). Po završetku proslave, nakon zaustavljanja u ambulanti za siromahe na Trgu sv. Petra, Papa se pomolio pred jaslicama

Ljubav daje puninu svemu, a Isus, u kojemu je sažeta sva ljubav koju Bog gaji prema svakom ljudskom biću, rađa se kako bi nas otkupio, izvukao iz stanja ropstva i oslobodio, te nam vratio dostojanstvo i slobodu – rekao je papa Franjo sinoć u bazilici sv. Petra u prigodi slavlja prve večernje svetkovine Svete Marije Bogorodice i zahvale za proteklu godinu,. Žena je rodila Boga, koji je naš Nebeski Otac, kako bismo primili puninu čovještva. Njegovo nas je snižavanje oslobodilo. Naša veličina je proizašla iz njegove malenosti, iz njegove krhkosti naša snaga, od njegova preuzimanja uloge sluge naša sloboda – istaknuo je Papa.

Bol zbog suvremenih oblika ropstva

Posljednjega dana 2018. godine Sveti je Otac s tugom i žaljenjem primijetio da i danas postoje različiti oblici ropstva, stanja koje se protivi ljudskomu dostojanstvu te muškarce i žene, također i u Rimu, baca u očaj. Papa je pritom spomenuo osobe koje nemaju krova nad glavom te kazao da ih u tom gradu ima više od 10.000. Zimi je njihova situacija posebno teška. Svi su oni Božja djeca, ali različiti oblici ropstva, ponekad vrlo složeni, doveli su ih do života na rubu ljudskoga dostojanstva.

Isus se htio roditi siromašan

Čak se i Isus rodio u sličnom stanju, ali ne slučajno, nego zato što se htio tako roditi kako bi nam pokazao Božju ljubav prema malenima i siromašnima, te tako bacio u svijet sjeme Božjega Kraljevstva. Kraljevstva pravde, ljubavi i mira, u kojemu nitko nije rob i svi su braća, sinovi jednoga Oca – naglasio je papa Franjo te dodao – To je realnost kojoj Crkva kao majka ne želi samo pomoći izvana, nego želi biti unutra, bliska tim osobama i takvim situacijama, kao što je Djevica Marija primila i prigrlila Sina Božjega.

Punina vremena

Tijekom propovijedi Sveti je Otac razmišljao o izrazu “punina vremena”. Isus, čije smo rođenje upravo proslavili, zvijezda je Sjevernjača povijesti, i sada je to gotovo nevidljivo i bez značaja, ali za nešto više od trideset godina, Isus će osloboditi izvanrednu snagu, koja još traje i trajat će kroz povijest. Ta se snaga zove Ljubav. To je ljubav koja daje puninu svemu, čak i vremenu; Isus je “koncentrirana” cjelokupna Božja ljubav u ljudskom biću.

Isus kida okove grijeha

Poslanje Sina Božjega – naglasio je Papa – jest otkupljenje čovjeka, vraćajući mu slobodu. Ropstvo o kojemu govori apostol Pavao – nastavio je – propisi su koje treba poštovati i Zakon koji odgaja čovjeka, ali ga ne oslobađa od njegova stanja grešnika, nego ga takoreći pribija, sprječavajući ga u ostvarivanju sinovske slobode. Bog Otac poslao je svoga Sina Jedinorođenca na svijet da iskorijeni iz ljudskoga srca staro ropstvo grijeha i tako mu vrati njegovo dostojanstvo. Zapravo, iz ljudskog srca – kao što Isus uči u evanđelju (usp. Mk 7,21-23) – izlaze sve zle namjere, nepravde koje kvare život i odnose.

 

Posjet zdravstvenoj stanici i jaslicama

Nakon prve večernje i Papine propovijedi, a prije tradicionalnog himna Tebe Boga hvalimo, u bazilici svetoga Petra bio je izložen Presveti oltarski sakrament. Nakon slavlja, Sveti je Otac u pratnji Papinog djelitelja milostinje, kardinala Konrada Krajewskog, posjetio prostore pod Berninijevom kolonadom na Trgu sv. Petra namijenjene beskućnicima. Nakon susreta s ljudima okupljenim na Trgu, Papa se pomolio pred jaslicama, koje su ove godine od pijeska izradili umjetnici iz talijanske pokrajine Veneto.

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.