Vjera Crkva Papa Franjo prihvatio ostavku kardinala McCarricka
Crkva

Papa Franjo prihvatio ostavku kardinala McCarricka

Optužen za zlostavljanje maloljetnika dok je bio svećenik u New Yorku, prije više od 45 godina, Theodore McCarrick podnio je ostavku na člana Kardinalskoga zbora, a Papa ju je prihvatio

Theodore McCarrick, 88-godišnji umirovljeni vošingtonski nadbiskup, nije više kardinal. Papa Franjo je prihvatio njegovu ostavku – izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice – i naredio njegovu suspenziju od obavljanja svih javnih službi, s obvezom boravka u kući koja će mu biti određena, u kojoj će živjeti u molitvi i pokori sve dok se optužbe koje mu se upućuju ne istraže u redovitom kanonskom postupku. Sinoć je, naime, Sveti Otac primio pismo u kojemu je McCarrick podnio ostavku na člana Kardinalskoga zbora – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Vjerodostojne i utemeljene optužbe

Već je prošloga mjeseca Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, prema uputama pape Franje dao nalog da kardinal McCarrick ne obavlja javno svoju svećeničku službu. Ta je odluka uslijedila nakon zaključaka povjerenstva njujorške nadbiskupije koje je ustanovilo da su vjerodostojne i utemeljene optužbe upućene McCarricku za seksualno zlostavljanje maloljetnika prije više od 45 godina, kada je bio svećenik u New Yorku. McCarrick je prihvatio tu odluku iako se izjašnjavao nedužnim.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Il Regno

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.