Vjera Papa govori Papa Franjo: “Prelomimo” svoje živote za bližnje
Papa govori Vjera

Papa Franjo: “Prelomimo” svoje živote za bližnje

Na misi za svetkovinu Tijelova, papa Franjo je podsjetio da su sveci „prelomili“ svoje živote za druge, učinivši time znak ljubavi za čitav svijet. Misu je Sveti Otac slavio sinoć ispred Bazilike sv. Ivana Lateranskog, a nakon euharistije se uputio u tradicionalnoj tijelovskoj procesiji prema Bazilici sv. Marije Velike, gdje je vjernike blagoslovio s Presvetim sakramentom.

„Ovo činite meni na spomen“ Isusove su riječi od kojih je Papa započeo svoju homiliju. Podsjetio je kako euharistija uvijek za svojeg subjekta ima Isusa, ali se ostvaruje „putem naših bijednih ruku“. Tako je bilo i pred umornim i gladnim mnoštvom, kad je Isus učenicima rekao da im oni sami daju jesti ribe i kruhove koje je on prelomio.

„Jasno je da tim čudom nije htio utažiti glad za samo jedan dan, nego da se radi o znaku onoga što je Krist namjeravao ostvariti za spasenje svega čovječanstva, darujući svoje tijelo i svoju krv.“ Valja međutim uvijek tome pristupati vršeći dvije male geste: nudeći malobrojne kruhove i ribe koje mi imamo, te primajući prelomljeni kruh iz Isusovih ruku i dijeleći ga svima“.

Papa Franjo se zatim usredotočio na riječ „lomiti“, koja, kako je napomenuo, opisuje živote „svih svetaca i svetica“, poznatih ili anonimnih, koji su sami sebe „prelomili“ da bi „dali jesti“ bližnjima. Koliko je majki i očeva, zajedno sa svakodnevnim kruhom, prelomljenim na kućnome stolu, također lomilo svoje srce kako bi djeca rasla, i rasla dobro. Koliko je kršćana, kao odgovornih građana, prelomilo vlastiti život kako bi štitili dostojanstvo svih, osobito najsiromašnijih, marginaliziranih i diskriminiranih“ – kazao je.

Snaga da se „prelomimo“ za druge dolazi upravo iz euharistije, iz sile „ljubavi uskrsloga Gospodina, koji i danas lomi kruh za nas“. Neka euharistijska procesija nakon mise također odgovori na Isusovu zapovijed: djelo njemu na spomen, čin koji će dati hranu današnjem mnoštvu, djelo lomljenja naše vjere i života kao znaka Kristove ljubavi za ovaj grad i za čitav svijet – rekao je na koncu papa Franjo.

Izvor i Foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.