Vjera Papa govori Papa Franjo: Posvećeni život obnavlja se u susretu s Isusom
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Posvećeni život obnavlja se u susretu s Isusom

Posvećeni se život rađa i ponovno rađa iz susreta s Isusom kakav on jest: siromašan, čist i poslušan – kazao je papa Franjo redovnicima i redovnicama koji su se jučer (2. veljače) okupili u bazilici Svetoga Petra kako bi sudjelovali na misnom slavlju povodom Prikazanja Gospodinova ili Svijećnice, kao i 22. svjetskog dana posvećenog života.

U svojoj je propovijedi Sveti Otac razmišljao o Isusovu prikazanju u hramu kao i o susretu mlade Marije i Josipa te starca Šimuna i Ane. Stari primaju od mladih, dok mladi crpe od starijih – rekao je Papa – U hramu, Marija i Josip pronalaze korijene svoga naroda. Papa Franjo je napomenuo da oni također pronalaze korijene svoje vjere jer vjera nije nešto što se uči iz knjiga nego je ona umijeće življenja s Bogom, koje se uči iz iskustva onih koji su išli pred nama.

U tom susretu mladi uočavaju svoje poslanje, stariji ostvaruju svoje snove, a ta je plodonosna razmjena između mladih i starih moguća jer je Isus u središtu. To također vrijedi za živote Bogu posvećenih muškaraca i žena – rekao je Sveti Otac te dodao – Sve je započelo od susreta s Gospodinom. Naš put posvećenja se rodio u susretu i pozivu.

Međutim, Sveti Otac nas podsjeća da nikad ne možemo obnoviti naš susret s Gospodinom bez drugih. Rekao je da Isus mora biti u središtu naših života i da mlađe generacije moraju učiti od iskusnijih članova zajednice. Ako su mladi pozvani otvoriti nova vrata, stariji drže ključeve – rekao je papa Franjo – Institut ostaje mlad tako što se vraća svojim korijenima, slušanjem svojih starijih članova. Ne postoji budućnost bez tog susreta između starijih i mlađih. Ne postoji rast bez korijena i nema cvjetanja bez novih pupova. Nema proroštva bez pamćenja, a pamćenja bez proroštva.

Papa je potom napomenuo da nas današnja mahnita brzina dovodi do toga da zatvaramo mnoga vrata susretu, često iz straha od drugih, dok su naši trgovački centri i internetske veze uvijek otvoreni. No toga ne bi smjelo biti u posvećenom životu. Neka nikad ne gledamo češće u ekran mobitela nego u oči naše braće i sestara; neka se nikad ne usredotočimo više na software nego na Gospodina – upozorio je papa Franjo dodajući da kad se projektima, metodama i organizacijama dade najviši prioritet, posvećeni život prestaje biti privlačan ljudima jer zaboravlja svoje korijene.

Život ovoga svijeta traga za sebičnim užicima i željama, dok posvećeni život oslobađa od navezanosti na bilo kakvo posjedovanje kako bismo mogli potpuno ljubiti Boga i druge ljude. Život svijeta cilja na to da činimo što god hoćemo, dok posvećeni život odabire poniznu poslušnost kao veću slobodu – rekao je Sveti Otac dodajući da nam kao i starcu Šimunu pomaže držati Gospodina u svojim rukama i imati ga na umu u svemu što činimo.

Imati Gospodina u našim rukama protuotrov je za izolirani misticizam i neobuzdani aktivizam jer istinski susret s Isusom ispravlja kako sladunjavu pobožnost tako i nemirni hiperaktivizam – kazao je papa Franjo objašnjavajući da je tajna za poticanje plamena duhovnog života spremnost dopuštati samima sebi susresti Isusa i da nas on susretne.

Ako susrećemo Isusa te našu braću i sestre u svakodnevnim događajima našeg života, naša srca više neće biti usredotočena na prošlost ili budućnost, nego će iskusiti „Božje danas“ u miru sa svima – rekao je Sveti Otac te zaključio: Vi ste, dragi redovnici i redovnice, vječna zora Crkve. Molim vas da danas obnovite svoj susret s Isusom, da hodate zajedno prema njemu i to će dati svjetlo vašim očima i snagu vašim koracima.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.