Vjera Papa govori Papa Franjo i Papa emeritus u člancima hvale patrijarha Bartolomeja I.
Papa govori Vjera

Papa Franjo i Papa emeritus u člancima hvale patrijarha Bartolomeja I.

LaPresse20-03-2013 Città del VaticanocronacaIl Papa riceve questa mattina in Udienza, nella Sala Clementina del Palazzo Apostolico Vaticano Delegati Fraterni di Chiese, Comunità Ecclesiali e Organismi Ecumenici Internazionali, e Rappresentanti di Religioni non CristianeNella foto: Bartolomeo I e Papa Francesco

Papa Franjo te papa u miru Benedikt XVI. su u svojim prilozima za zbornik povodom 25. godišnjice službe carigradskog ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. pohvalili patrijarha kao čovjeka vjere i graditelja mostova. Tekstove je objavio vatikanski dnevnik „L’Osservatore Romano“.

Papa Franjo je opisao carigradskoga patrijarha kao čovjeka, koji kao osoba te svojim djelovanjem pokazuje svu dubinu ljudskog i duhovnog iskustva pravoslavne tradicije. Papa piše kako su susreti s patrijarhom „osnažili njihovu duhovnu blizinu“ te su produbili „zajedničku svijest o našoj pastoralnoj odgovornosti“ s obzirom na aktualne izazove kršćana i čovječanstva. Sveti Otac vidi da obje Crkve dijele želju za jedinstvom te za izgradnju pravednijeg svijeta kao i brigu oko zajedničkog doma. Prema Papi Bartolomej I. pokazuje duboku osjećajnost prema trenutnoj patnji čovječanstva te vidi kako obojica teže izgradnji „nove civilizacije ljubavi i solidarnosti“ nasuprot nasilju, nepravdi i diskriminaciji u svijetu.

Papa u miru Benedikt XVI. u svom je prilogu opisao patrijarha Bartolomeja kao „istinskog ekumenskog patrijarha“. Benedikt XVI. je istaknuo kako ga je posebno dirnulo što su on i patrijarh ostali blisko povezani i nakon njegove abdikacije.

Izvor: radiovatican.va

Foto: palermomania.it

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.