Vjera Papa govori Papa Franjo i Papa emeritus u člancima hvale patrijarha Bartolomeja I.
Papa govori Vjera

Papa Franjo i Papa emeritus u člancima hvale patrijarha Bartolomeja I.

LaPresse20-03-2013 Città del VaticanocronacaIl Papa riceve questa mattina in Udienza, nella Sala Clementina del Palazzo Apostolico Vaticano Delegati Fraterni di Chiese, Comunità Ecclesiali e Organismi Ecumenici Internazionali, e Rappresentanti di Religioni non CristianeNella foto: Bartolomeo I e Papa Francesco

Papa Franjo te papa u miru Benedikt XVI. su u svojim prilozima za zbornik povodom 25. godišnjice službe carigradskog ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. pohvalili patrijarha kao čovjeka vjere i graditelja mostova. Tekstove je objavio vatikanski dnevnik „L’Osservatore Romano“.

Papa Franjo je opisao carigradskoga patrijarha kao čovjeka, koji kao osoba te svojim djelovanjem pokazuje svu dubinu ljudskog i duhovnog iskustva pravoslavne tradicije. Papa piše kako su susreti s patrijarhom „osnažili njihovu duhovnu blizinu“ te su produbili „zajedničku svijest o našoj pastoralnoj odgovornosti“ s obzirom na aktualne izazove kršćana i čovječanstva. Sveti Otac vidi da obje Crkve dijele želju za jedinstvom te za izgradnju pravednijeg svijeta kao i brigu oko zajedničkog doma. Prema Papi Bartolomej I. pokazuje duboku osjećajnost prema trenutnoj patnji čovječanstva te vidi kako obojica teže izgradnji „nove civilizacije ljubavi i solidarnosti“ nasuprot nasilju, nepravdi i diskriminaciji u svijetu.

Papa u miru Benedikt XVI. u svom je prilogu opisao patrijarha Bartolomeja kao „istinskog ekumenskog patrijarha“. Benedikt XVI. je istaknuo kako ga je posebno dirnulo što su on i patrijarh ostali blisko povezani i nakon njegove abdikacije.

Izvor: radiovatican.va

Foto: palermomania.it

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.