Vjera Crkva Papa Franjo otvorio Biskupsku sinodu posvećenu mladima
Crkva

Papa Franjo otvorio Biskupsku sinodu posvećenu mladima

Papa Franjo prije svete mise kojom je započela Sinoda o mladima; Vatikan, 3. listopada 2018. (ANSA)

U propovijedi na svetoj misi slavljenoj na Trgu svetoga Petra, kojom je započela Sinoda o mladima, papa Franjo je potaknuo sinodske oce za ožive svoju gorljivost za Isusa, te da ju prenesu mladima. Dirnut je izrazio dobrodošlicu dvojici kineskih biskupa koji prvi put sudjeluju na jednoj sinodi

Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam rekoh (Iv 14, 26) – tim je riječima iz Ivanova Evanđelja papa Franjo započeo propovijed na misi slavljenoj danas prijepodne na Trgu svetoga Petra. To je euharistijsko slavlje označilo početak XV. redovne biskupske sinode, treće u Papinu pontifikatu, koja je posvećena mladima, a održava se o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“.

Na taj je jednostavan način Isus svojim učenicima zajamčio da će pratiti čitavo misionarsko djelo koje će im biti povjereno. Duh Sveti će biti prvi koji će čuvati, i u srcima učenika uvijek održavati živim spomen na Učitelja. On će učiniti da bogatstvo i ljepota Evanđelja budu izvor stalne radosti i novosti – kazao je Papa te potaknuo sve na zaziv Duha Svetoga da bi nam – kako je rekao – na početku tog milosnog trenutka za cijelu Crkvu pomogao spomenuti se i oživjeti Gospodinove riječi po kojima je gorjelo srce u nama (Lk 24, 32) te pobuđivati oduševljenje za Isusa.

Neka taj spomen pobudi i obnovi u nama sposobnost za sanjanje i za nadu – rekao je papa Franjo te podsjećajući na riječi proroka Joela dodao – Jer, znamo da će naši mladi biti sposobni za proroštvo i za viđenje u onoj mjeri u kojoj smo mi, već odrasli ili stari, sposobni sanjati te im tako prenijeti i podijeliti snove i nade koje nosimo u srcu (usp. Jl 3, 1).

Upaliti plamen u srcu

Neka nam Duh podari milost da budemo sinodski oci pomazani darom snova i nade – rekao je zatim Papa u zazivu kojim je započeo propovijed – kako bismo potom mogli pomazivati naše mlade darom proroštva i viđenja. Neka nam dade milost da budemo djelatno sjećanje, živo, djelotvorno, koje iz naraštaja u naraštaj ne dopušta da ga uguše i pritisnu proroci nevoljā i nesrećā, a ni naše ograničenosti, pogrješke i grijesi, nego je sposobno pronaći prostor da upali plamen u srcu i raspozna putove Duha.

Dirljiva dobrodošlica izražena dvojici kineskih biskupa

Sveti se Otac osvrnuo na sinodske oce koji su došli sa svih strana svijeta, te je, dirnut i uz pljesak vjernika, izrazio dobrodošlicu dvojici biskupa iz Kontinentalne Kine, koji prvi put mogu sudjelovati na jednoj sinodi. Zajedništvo cijeloga episkopata s Petrovim nasljednikom još je vidljivije zahvaljujući njihovoj prisutnosti – istaknuo je Papa, a potom podsjetio na apostolsku pobudnicu ‘Evangelii Gaudium’.

Pomazani u nadi – kazao je – započinjemo još jedan crkveni susret koji može proširiti obzore, raširiti srce i preobraziti strukture koje nas danas koče, razdvajaju nas i udaljuju od mladih, ostavljajući ih izloženima nevoljama i lišenima zajednice vjere koja ih podupire, lišenima obzora smisla i života.

Pozornost prema stanjima u kojima se nalaze mladi

Nada od nas traži odgovor, potiče nas i prekida konformizam onoga ‘tako se uvijek radilo’, i traži od nas da gledamo mlade izravno u lice, kao i situacije u kojima se nalaze – primijetio je potom Papa te dodao – Ista ta nada traži od nas da radimo kako bismo promijenili situacije nesigurnosti, isključivanja i nasilja, kojima su izloženi naši mladi.

Ne ostaviti ih same u rukama brojnih trgovaca smrću

Mladi, koji su rezultat brojnih odluka donesenih u prošlosti – objasnio ja Papa – zovu nas da se zajedno s njima, s više zalaganja, zauzmemo za sadašnjost, te da se borimo protiv onoga što ih na sve načine priječi u razvoju dostojanstvenoga života. Osvrnuvši se na 34 mladih, u dobi između 18 i 29 godina, koji sudjeluju na sinodi kao uditori, odnosno slušači, sudionici bez prava glasa, Papa je kazao da oni od nas traže i zahtijevaju kreativnost, inteligentnu i oduševljenu dinamičnost punu nade, te da ih ne ostavimo same u rukama brojnih trgovaca smrću koji pritišću njihov život i zatamnjuju njihovo viđenje.

Slušati jedni druge bez autoreferencijalnosti

Papa je potom potaknuo biskupe da poslušaju jedni druge kako bi zajedno razabrali ono što Gospodin traži od svoje Crkve. To od nas zahtijeva da budemo pozorni i da dobro pazimo da ne prevlada logika samoočuvanja i autoreferencijalnosti, zbog koje na kraju ono što je sporedno postaje važno, a ono što je važno postaje sporedno – rekao je Papa te istaknuo – Važno je slušati Boga kako bismo s Njim čuli vapaj ljudi; treba slušati narod kako bismo s njim udisali volju na koju nas Bog poziva.

Sinodski oci mladima: Izgradite bolji svijet

Sveti je Otac na kraju podsjetio i naveo riječi iz poruke sinodskih otaca mladima ’60-ih godina prošloga stoljeća, upućenu preko blaženoga Pavla VI. na kraju Drugoga vatikanskog sabora. Crkva želi – napisali su biskupi 8. prosinca 1965. godine – da društvo koje ćete graditi poštuje dostojanstvo, slobodu, pravo osobā, a vi ste te osobe. Borite se protiv svakog samoljublja. Ne dajte da vas obuzmu nagoni nasilja i mržnje, koji potiču ratove i bijedu. Budite velikodušni, čisti, smjerni, iskreni. I gradite s entuzijazmom svijet bolji od sadašnjega! – napisali su tada saborski oci.

Izvor: radiovatican.va (Alessandro Di Bussolo; Ariana Anić – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.