Vjera Papa govori Papa Franjo osudio “gustu tamu” koja prijeti Kolumbiji
Papa govori Vjera

Papa Franjo osudio “gustu tamu” koja prijeti Kolumbiji

Među više od milijun vjernika, koji su jučer (7. rujna) sudjelovali na papinskoj misi u Bogoti, bile su i tisuće onih koji su pogođeni sukobom u Kolumbiji kao i skupina venezuelskih izbjeglicâ koji bježe od nasilja i bijede u svojoj zemlji. I dok su žrtve sukoba u Kolumbiji u potrazi za snagom koja je potrebna za oprost, Venezuelci se nadaju utjesi i potpori, potpori koju su im pružile Crkve na granicama dviju zemalja, kao i venezuelski i kolumbijski biskupi koji su ustanovili hitni pastoralni program kako bi odgovorili na njihovu vrlo tešku situaciju.

Papa Franjo je u svojoj propovijedi u parku Simon Bolivar osudio „gustu tamu“ koja izaziva nasilje i oduzima ljudske živote kako u Kolumbiji tako i u drugim zemljama svijeta. Napomenuo je da je takva tama žeđ za osvetom i mržnja koja kalja ruke onih koji bi vlastitim autoritetom ispravljali zlâ i nepravde, tama onih koji otupljuju na bol i patnju tolikih žrtava.

Papa je samog sebe opisao kao hodočasnika mira u Kolumbiji koja nakon toliko godina sukobâ nastoji učiniti prve korake teškog procesa prema miru i pomirenju. Taj je proces započeo potpisivanjem mirovnog sporazuma između Vlade i gerilske skupine Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), koja se razoružala i pretvorila u političku stranku, a prošloga je tjedna najavljen bilateralni prekid vatre s Nacionalno-oslobodilačkom vojskom (ELN). I makar je riječ o bitnim koracima na putu prema miru i pomirenju, istinski mir još uvijek ne vlada u Kolumbiji: paravojne i manje pobunjeničke skupine i dalje vrše nasilje što dovodi do raseljavanja stanovništva.

Svjestan duboke potrebe svoga stada za riječima prosvjetljenja, koje bi ukazale na smjer i ljepotu ljudskog postojanja, papa Franjo je potaknuo vjernike da se uzdaju u Gospodina čija je riječ plodonosna, pa i ondje gdje neprijateljstvo ljudske tame uništava i otima. Moramo opet jedni na druge gledati kao na braću i sestre, suputnike, suradnike u tom zajedničkom zadatku koji je domovina. Ostavite iza sebe sebičnost, strahove i paraliziranost, te postanite umješnici mira, promicatelji života – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.