Vjera Papa govori Papa Franjo o važnosti obiteljske molitve
Papa govori Vjera

Papa Franjo o važnosti obiteljske molitve

Portrait of big family sitting at festive table and holding each other by hands while praying

Nakon promišljanja kako obitelj živi vrijeme slavlja i rada, Papa je na današnjoj općoj audijenciji govorio o vremenu molitve. Na koncu kateheze, pozvao je na sudjelovanje u Svjetskom danu molitve za skrb o stvorenome, koji će se obilježiti 1. rujna.

„Trebao bih više moliti… želio bih to, ali često nemam vremena“ – najčešća je to žalba kršćanâ koju, kako je primijetio Papa, stalno slušamo. Zasigurno je iskrena, jer ljudsko srce uvijek traži molitvu, čak i ako toga nije svjesno. Ako ne pronalazi molitvu, onda nema mira. No, da bi se stekao mir u molitvi, u srcu valja gajiti toplu, čuvstvenu ljubav prema Bogu – ustvrdio je Sveti Otac.

Prva i najveća zapovijed jest „ljubi Gospodina Boga svojega  svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom“. Ta formula koristi snažan jezik ljubavi. Tu stanuje duh molitve – primijetio je Papa i upitao: Uspijevamo li misliti o Bogu kao o nježnom zagrljaju koji nas drži na životu, bez kojeg nema ničega? Zagrljaj od kojeg nas ništa, čak ni smrt ne može odvojiti? Ili o njemu mislimo samo kao o velikome Bitku, svemogućemu stvoritelju svega, sucu koji nadgleda sva djela? Sve je to, dakako, istinito – napomenuo je Sveti Otac – ali te riječi primaju svoje puno značenje samo kad je Bog naša najveća ljubav.

Nije li zadivljujuće da nas Bog nježno obuhvaća očinskom ljubavlju? On se mogao objaviti samo kao Vrhovno biće, dati svoje zapovijedi i čekati rezultate. Ali Bog je učinio beskrajno više od toga; prati nas na životnome putu, štiti nas, ljubi nas – rekao je papa Franjo.

Srce zaljubljeno u Boga i misao pretvara u molitvu, također i zaziv pred svetom slikom ili pak poljubac upućen prema crkvi. Lijepo je kad mame uče malenu djecu slati poljubac Isusu ili Gospi. U tome se trenutku dječje srce pretvara u mjesto molitve. To je dar Duha Svetoga, koji u našim srcima govori „Abba – Oče“; uči nas moliti, obraćati se Ocu poput Isusa, što sami nikada ne možemo postići – naglasio je Papa i nastavio:

Taj se dar Duha Svetoga nalazi u obitelji, gdje ga se uči tražiti i cijeniti. Ako se to nauči sa spontanošću s kojom se nauči govoriti „tata“ i „mama“, onda se zauvijek pamti. Kad se to dogodi, čitavo vrijeme obiteljskog života obuzima Božja ljubav, a vrijeme molitve se spontano počinje tražiti – kazao je papa Franjo.

Vrijeme je u obitelji – kako dobro znamo – ispunjeno i zauzeto; uvijek ga je premalo. Tko ima obitelj, brzo nauči riješiti jednadžbu koju ni najveći matematičari ne znaju riješiti – učiniti da u 24 ima 48 sati. Postoje roditelji koji bi za to mogli osvojiti Nobelovu nagradu. Ne znam kako to uspijevaju, ali to čine. U obitelji ima mnogo posla – našalio se Papa i dodao: Duh molitve, međutim, vrijeme predaje Bogu i izlazi iz opsjednutosti života kojem uvijek nedostaje vremena, pronalazi mir za ono što je potrebno i otkriva radost zbog neočekivanih darova – objasnio je Sveti Otac.

U tome su primjer sestre Marija i Marta. Marija je u slušanju Gospodina izabrala ono doista potrebno, „bolji dio“. Molitva izvire iz slušanja Isusa, iz čitanja evanđelja – napomenuo je Papa, još jednom preporučujući svakodnevno čitanje bar jednog evanđeoskog odlomka. Molitva izvire iz poznavanja Božje riječi. Je li tako u našim obiteljima? Čitamo li zajedno Evanđelje? Razmatramo li moleći krunicu? – upitao je papa Franjo, priznajući da mu na srcu leže djeca koja se ne znaju ni prekrižiti. „Naučite dijete moliti, prekrižiti se. To je lijepa zadaća majki i očeva“ – poručio je.

Na koncu kateheze i pozdrava na različitim jezicima, Papa je pozvao na proslavu Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenome, sljedećega utorka (1. rujna). U molitvenom zajedništvu s našom pravoslavnom braćom i sa svim osobama dobre volje, želimo pridonijeti nadvladavanju ekološke krize koju čovječanstvo proživljava. U čitavome su svijetu mjesne Crkve organizirale molitvene inicijative kako bi se taj dan učinio snažnim trenutkom i poticajom na dosljedan stil života. S biskupima, svećenicima i vjernicima laicima iz Rimske kuriji, susrest ćemo se u Bazilici svetoga Petra u 17 sati, na liturgiji riječi, na koju pozivam sve Rimljane, hodočasnike i one koji žele doći – rekao je papa Franjo.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.