Vjera Papa govori Papa Franjo: Nijedna granica ne može spriječiti Božju milosrdnu ljubav
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Nijedna granica ne može spriječiti Božju milosrdnu ljubav

Nikada više smrt, nikada više izrabljivanje – povikao je Papa na misi koju je jučer (17. veljače) slavio u meksičkom gradu Ciudad Juárez, samo 80 metara od granice sa Sjedinjenim Državama, pred više stotina tisuća vjernika. Sveti je Otac u homiliji govorio o humanitarnim krizama zbog kojih ljudi napuštaju svoju domovinu, o trgovini ljudima i rupama u zakonu koje od mladih čine – prema njegovim riječima – „topovsko meso“. Noć se može doista činiti tamnom – rekao je, dodajući međutim da „u Meksiku postoje mnoga svjetla koja naviještaju nadu“.

Uvijek ima vremena za promjenu, uvijek postoji izlaz i prilika, uvijek ima vremena da se od Oca zamoli milosrđe – riječi su Svetoga Oca s mise koju je započeo nakon kratke molitve u tišini pred velikim drvenim križem na meksičko-američkoj granici, dok ga je i s druge strane ograde pratilo više tisuća vjernika. Tom je prigodom Papa blagoslovio i par izlizanih sandala i cipela kao spomen na selioce koji su umrli pokušavajući doći do granice.

Papa je molio za Božji dar „obraćenja, otvorenog srca i suza kako bismo mogli progledati“. „To su suze“ – rekao je – „koje mogu otvoriti put preobrazbi, suze koje mogu omekšati srce, suze koje mogu očistiti pogled i pomoći vidjeti uvojnicu grijeha u koju smo često uronjeni“.

Osvrnuo se na dramu selilaštva koju su uzrokovale humanitarne krize te na sudbinu osoba koje hodaju „na stotine kilometara kroz planine, pustinje i negostoljubive ulice“. Također je govorio o „rupama u zakonu“ po pitanju droge. Zarađuje se – kazao je – na potrebi, slabosti, zarobljavanju i uništavanju najsiromašnijih.

Radi se o „nepravdi koja se radikalizira u mladima“ jer se njih „poput topovskog mesa, progoni i ugrožava kad pokušaju izaći iz spirale nasilja i pakla droge“ – rekao je Papa, dodajući: A što reći o mnogim ženama kojima je nepravedno otrgnut život? Mnoga naša braća i sestre doživljavaju strašne nepravde: porobljeni, oteti, iznuđivani, žrtve trgovine ljudima.

U Jubileju milosrđa naznačio je stoga put obraćenja i izlaska iz „uvojnice smrti“. Pohvalio je k tome rad mnogih civilnih organizacija koje se zalažu za prava selilaca – rad u koji su uključeni mnogi redovnici, redovnice, svećenici i laici. To su osobe – kazao je – koje štite život, često riskirajući vlastiti. Nazvao ih je „prorocima milosrđa“ i „pratiteljima Crkve koja otvara svoje ruke i pruža podršku“.

U konačnom pozdravu, Papa je govorio o „vrijednosti mladih“, nazivajući ih nadom meksičkoga naroda i „svjetlima“ u tami. Možemo moliti, pjevati i zajedno slaviti milosrdnu ljubav koju nam Bog daruje, što nijedna granica neće moći spriječiti – rekao je na koncu Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @REUTERS

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.