Vjera Papa govori Papa Franjo: Nijedna granica ne može spriječiti Božju milosrdnu ljubav
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Nijedna granica ne može spriječiti Božju milosrdnu ljubav

Nikada više smrt, nikada više izrabljivanje – povikao je Papa na misi koju je jučer (17. veljače) slavio u meksičkom gradu Ciudad Juárez, samo 80 metara od granice sa Sjedinjenim Državama, pred više stotina tisuća vjernika. Sveti je Otac u homiliji govorio o humanitarnim krizama zbog kojih ljudi napuštaju svoju domovinu, o trgovini ljudima i rupama u zakonu koje od mladih čine – prema njegovim riječima – „topovsko meso“. Noć se može doista činiti tamnom – rekao je, dodajući međutim da „u Meksiku postoje mnoga svjetla koja naviještaju nadu“.

Uvijek ima vremena za promjenu, uvijek postoji izlaz i prilika, uvijek ima vremena da se od Oca zamoli milosrđe – riječi su Svetoga Oca s mise koju je započeo nakon kratke molitve u tišini pred velikim drvenim križem na meksičko-američkoj granici, dok ga je i s druge strane ograde pratilo više tisuća vjernika. Tom je prigodom Papa blagoslovio i par izlizanih sandala i cipela kao spomen na selioce koji su umrli pokušavajući doći do granice.

Papa je molio za Božji dar „obraćenja, otvorenog srca i suza kako bismo mogli progledati“. „To su suze“ – rekao je – „koje mogu otvoriti put preobrazbi, suze koje mogu omekšati srce, suze koje mogu očistiti pogled i pomoći vidjeti uvojnicu grijeha u koju smo često uronjeni“.

Osvrnuo se na dramu selilaštva koju su uzrokovale humanitarne krize te na sudbinu osoba koje hodaju „na stotine kilometara kroz planine, pustinje i negostoljubive ulice“. Također je govorio o „rupama u zakonu“ po pitanju droge. Zarađuje se – kazao je – na potrebi, slabosti, zarobljavanju i uništavanju najsiromašnijih.

Radi se o „nepravdi koja se radikalizira u mladima“ jer se njih „poput topovskog mesa, progoni i ugrožava kad pokušaju izaći iz spirale nasilja i pakla droge“ – rekao je Papa, dodajući: A što reći o mnogim ženama kojima je nepravedno otrgnut život? Mnoga naša braća i sestre doživljavaju strašne nepravde: porobljeni, oteti, iznuđivani, žrtve trgovine ljudima.

U Jubileju milosrđa naznačio je stoga put obraćenja i izlaska iz „uvojnice smrti“. Pohvalio je k tome rad mnogih civilnih organizacija koje se zalažu za prava selilaca – rad u koji su uključeni mnogi redovnici, redovnice, svećenici i laici. To su osobe – kazao je – koje štite život, često riskirajući vlastiti. Nazvao ih je „prorocima milosrđa“ i „pratiteljima Crkve koja otvara svoje ruke i pruža podršku“.

U konačnom pozdravu, Papa je govorio o „vrijednosti mladih“, nazivajući ih nadom meksičkoga naroda i „svjetlima“ u tami. Možemo moliti, pjevati i zajedno slaviti milosrdnu ljubav koju nam Bog daruje, što nijedna granica neće moći spriječiti – rekao je na koncu Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @REUTERS

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.