Vjera Papa govori Papa Franjo: Ne možemo ostati neutralni na Isusovo pitanje “Što vi kažete tko sam ja?”
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Ne možemo ostati neutralni na Isusovo pitanje “Što vi kažete tko sam ja?”

Svakome od nas Gospodin Isus postavlja pitanje: „Što vi kažete tko sam ja?“ To jasno i izravno pitanje nije moguće izbjeći, ne može se pred njim ostati neutralan, odgoditi svoj odgovor ili ga delegirati nekome drugom – naglasio je Sveti Otac na misi u Bazilici svetoga Petra, kojom je s članovima Rimske kurije proslavio Jubilej milosrđa.

Na današnji liturgijski spomen Katedre svetoga Petra, papa Franjo je s članovima Kurije, vatikanske državne uprave i institucija povezanih sa Svetom Stolicom slavio u 8:30 srednji čas, tijekom kojeg je nagovor održao slovenski isusovac p. Marko Rupnik. Potom su se svi u procesiji uputili u Vatikansku baziliku, a nakon prolaza kroz Sveta vrata, započeli s misnim slavljem. „Prošli smo kroz Sveta vrata i došli smo na grob apostola Petra kako bismo ispovjedili svoju vjeru“ – rekao je Papa u homiliji.

Tu ispovijest – dodao je – posebno osvjetljuje odlomak Božje riječi u kojem Isus pita svoje učenike: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ Tom pitanju ne možemo izmaknuti, ali u njemu nema ništa „istražnoga“, nego je štoviše ono puno ljubavi i poziva nas da obnovimo vjeru u Sina Božjega – napomenuo je Sveti Otac, dodajući da je Petrov nasljednik, koji ima odgovornost utvrditi svoju braću, prvi koji je pozvan obnoviti svoju ispovijest vjere.

Neka naše misli i naš pogled budu usmjereni na Isusa Krista, početak i svršetak svakog djela Crkve. On je „stijena“ na kojoj trebamo graditi – kazao je Papa. Crkva se ne urušava – kako je istaknuo sv. Augustin – zato što je utemeljena na stijeni po kojoj je Petar dobio ime. Nije stijena dobila ime po Petru, nego Petar po stijeni; kao što ime Krist ne dolazi od „kršćanin“, nego „kršćanin“ dolazi od Kristova imena. Stijena je Krist, na kojoj je i Petar sagrađen.

Iz ispovijesti vjere slijedi zadaća da odgovorimo na Božji poziv. Od pastira se iznad svega traži – napomenuo je Papa – da budu slika samoga Boga koji se skrbi za svoje stado. A Bog traži izgubljenu ovcu, povija ranjenu i brine se za bolesnu. To je znak ljubavi koja ne poznaje granice. To je vjerna, stalna i bezuvjetna predanost kako bi do svih najslabijih moglo doći Božje milosrđe.

Papa je rekao da pastiri u Crkvi imaju dopustiti da ih osvijetli, pročisti, preobrazi i lice Boga koji je Dobri pastir te ih potaknuo da gaje i prakticiraju snažan „pastoralni osjećaj“, prije svega prema osobama koje svakodnevno susreću. Neka se nitko ne osjeti zanemarenim ili obezvrijeđenim, nego neka svatko mogne iskusiti brižnu ljubav Dobroga pastira – poželio je Sveti Otac.

Pozvani smo biti Božji suradnici, svjedočeći snagu milosti i silu Duha. Dopustimo da nas Gospodin oslobodi od svake napasti koja nas udaljuje od bîti našega poslanja te otkrijmo ljepotu ispovijedanja vjere u Gospodina Isusa – potaknuo je Papa, dodajući kako je vjernost poslanju povezana s milosrđem.  To dvoje je u Svetome pismu neodvojivo: gdje je jedno, tamo je i drugo i u njihovoj se komplementarnosti – smatra Papa – može vidjeti prisutnost Dobroga pastira.

Vjernost koja se od nas traži jest djelovanje prema Kristovu srcu. Trebamo pasti stado s velikodušnošću i postati uzor za sve. Na taj način, kad se pojavi Vrhovni pastir, moći ćemo primiti neprolaznu krunu slave – rekao je na koncu papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.