Vjera Papa govori Papa Franjo: Ne možemo ostati neutralni na Isusovo pitanje “Što vi kažete tko sam ja?”
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Ne možemo ostati neutralni na Isusovo pitanje “Što vi kažete tko sam ja?”

Svakome od nas Gospodin Isus postavlja pitanje: „Što vi kažete tko sam ja?“ To jasno i izravno pitanje nije moguće izbjeći, ne može se pred njim ostati neutralan, odgoditi svoj odgovor ili ga delegirati nekome drugom – naglasio je Sveti Otac na misi u Bazilici svetoga Petra, kojom je s članovima Rimske kurije proslavio Jubilej milosrđa.

Na današnji liturgijski spomen Katedre svetoga Petra, papa Franjo je s članovima Kurije, vatikanske državne uprave i institucija povezanih sa Svetom Stolicom slavio u 8:30 srednji čas, tijekom kojeg je nagovor održao slovenski isusovac p. Marko Rupnik. Potom su se svi u procesiji uputili u Vatikansku baziliku, a nakon prolaza kroz Sveta vrata, započeli s misnim slavljem. „Prošli smo kroz Sveta vrata i došli smo na grob apostola Petra kako bismo ispovjedili svoju vjeru“ – rekao je Papa u homiliji.

Tu ispovijest – dodao je – posebno osvjetljuje odlomak Božje riječi u kojem Isus pita svoje učenike: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ Tom pitanju ne možemo izmaknuti, ali u njemu nema ništa „istražnoga“, nego je štoviše ono puno ljubavi i poziva nas da obnovimo vjeru u Sina Božjega – napomenuo je Sveti Otac, dodajući da je Petrov nasljednik, koji ima odgovornost utvrditi svoju braću, prvi koji je pozvan obnoviti svoju ispovijest vjere.

Neka naše misli i naš pogled budu usmjereni na Isusa Krista, početak i svršetak svakog djela Crkve. On je „stijena“ na kojoj trebamo graditi – kazao je Papa. Crkva se ne urušava – kako je istaknuo sv. Augustin – zato što je utemeljena na stijeni po kojoj je Petar dobio ime. Nije stijena dobila ime po Petru, nego Petar po stijeni; kao što ime Krist ne dolazi od „kršćanin“, nego „kršćanin“ dolazi od Kristova imena. Stijena je Krist, na kojoj je i Petar sagrađen.

Iz ispovijesti vjere slijedi zadaća da odgovorimo na Božji poziv. Od pastira se iznad svega traži – napomenuo je Papa – da budu slika samoga Boga koji se skrbi za svoje stado. A Bog traži izgubljenu ovcu, povija ranjenu i brine se za bolesnu. To je znak ljubavi koja ne poznaje granice. To je vjerna, stalna i bezuvjetna predanost kako bi do svih najslabijih moglo doći Božje milosrđe.

Papa je rekao da pastiri u Crkvi imaju dopustiti da ih osvijetli, pročisti, preobrazi i lice Boga koji je Dobri pastir te ih potaknuo da gaje i prakticiraju snažan „pastoralni osjećaj“, prije svega prema osobama koje svakodnevno susreću. Neka se nitko ne osjeti zanemarenim ili obezvrijeđenim, nego neka svatko mogne iskusiti brižnu ljubav Dobroga pastira – poželio je Sveti Otac.

Pozvani smo biti Božji suradnici, svjedočeći snagu milosti i silu Duha. Dopustimo da nas Gospodin oslobodi od svake napasti koja nas udaljuje od bîti našega poslanja te otkrijmo ljepotu ispovijedanja vjere u Gospodina Isusa – potaknuo je Papa, dodajući kako je vjernost poslanju povezana s milosrđem.  To dvoje je u Svetome pismu neodvojivo: gdje je jedno, tamo je i drugo i u njihovoj se komplementarnosti – smatra Papa – može vidjeti prisutnost Dobroga pastira.

Vjernost koja se od nas traži jest djelovanje prema Kristovu srcu. Trebamo pasti stado s velikodušnošću i postati uzor za sve. Na taj način, kad se pojavi Vrhovni pastir, moći ćemo primiti neprolaznu krunu slave – rekao je na koncu papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.