Vjera Papa govori Papa Franjo na općoj audijenciji: nedjelja je dan za izmirenje s vlastitom povijesti
Papa govori

Papa Franjo na općoj audijenciji: nedjelja je dan za izmirenje s vlastitom povijesti

Nedjelja nije dan poništavanja ostalih dana, nego prisjećanja na njih, da ih blagoslivljamo, da prihvatimo život i da se pomirimo s njim

Papa Franjo je danas na Trgu svetoga Petra u Vatikanu tijekom opće audijencije nastavio sa svojim nizom kateheza usredotočivši se na zapovijed svetkovanja dana Gospodnjega, te se posebno osvrnuo na odlomak iz Knjige izlaska: „Sjeti se da svetkuješ dan subotnji. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji“ (Iz 20,8-11).

Putovanje kroz Dekalog vodi nas danas do zapovijedi o danu odmora – rekao je Papa i nastavio – Čini se kao da je to jednostavna zapovijed za izvršavanje, no to je pogrešan dojam. Uistinu odmoriti se nije lako, jer postoji lažni odmor i pravi odmor. Kako ih možemo prepoznati?

Današnje je društvo žedno zabave i odmora – primijetio je Sveti Otac i objasnio – Radi se o industriji uništenja koja je vrlo raširena i koja prikazuje idealan svijet kao veliko igralište gdje se svi zabavljaju. Pojam života koji danas prevladava nema težište u djelatnostima i dužnostima, nego u izbjegavanju odgovornosti. Kao primjer se stavlja uspješna osoba koja si može priuštiti mnogo užitaka. Međutim, taj mentalitet vodi u nezadovoljstvo života koji je omamljen zabavom koja nije odmor, nego otuđenje i bijeg od stvarnosti.

Čovjek se nikada nije odmarao toliko kao danas, isto tako čovjek nikad nije osjetio toliko praznine kao danas – rekao je papa Franjo i dodao – Veće su mogućnosti zabave, izlazaka, krstarenja, putovanja, mnogih stvari koje ne ispunjavaju srce i ne odmaraju. Riječi Dekaloga traže i nalaze središte problema, u drugačijem svjetlu prikazuju to što je odmor. Zapovijed ima poseban element, daje motivaciju. Odmor u ime Gospodnje ima jasan motiv: „Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji“ (Iz 20,11).

To nas upućuje na kraj stvaranja kada Bog kaže: „I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro“ (Post 1,31). Nakon toga počinje dan odmora, koji je Božja radost zbog onoga što je stvorio. To je dan kontemplacije i blagoslova – rekao je Papa i upitao – Što je dakle, odmor prema toj zapovijedi? To je trenutak kontemplacije, to je trenutak hvale, a ne bijeg iz svakidašnjice. To je vrijeme za promatranje stvarnosti kada treba reći: kako je lijep život!

Odmoru kao bijegu od stvarnosti, Dekalog suprotstavlja odmor kao blagoslov stvarnosti – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Za nas kršćane, središte je dana Gospodnjega, to jest nedjelje, euharistija koja znači „zahvaljivanje“. To je dan kada Bogu kažemo hvala; hvala Gospodine, hvala Ti za život, za tvoje milosrđe, za sve tvoje darove. Nedjelja nije dan poništavanja ostalih dana, nego prisjećanja na njih, da ih blagoslivljamo, da prihvatimo život i da se pomirimo s njim. Koliki ljudi koji imaju tolike mogućnosti za zabavu, nemaju mira u životu. Nedjelja je dan pomirenja sa životom kada kažemo da je život dragocjen; nije lak, ponekad je bolan, ali je dragocjen.

Istinski odmor je Božje djelo u nama koje zahtijeva da se udaljimo od zla i njegovih zavodljivosti (vidi Evangelii Gaudium, 83) – podsjetio je papa Franjo i nastavio – Mučiti srce u nesreći, naglašavajući razloge za nezadovoljstvo vrlo je jednostavno. Blagoslov i radost pak podrazumijevaju otvorenost za dobro koja je znak zrelosti srca. Dobro je ljubazno nikad se ne nameće, nego ga treba izabrati.

Mir se izabire, ne može se nametnuti i ne može se naći slučajno – rekao je Papa i dodao – Odmaknuvši se od gorkih rana svojega srca, čovjek se treba pomiriti s onim od čega bježi. Potrebno je pomiriti se s vlastitom poviješću, s činjenicama koje ne možemo prihvatiti, s teškim dijelovima vlastitog života.

Je li se svatko od vas pomirio sa svojom poviješću? – upitao je Sveti Otac i napomenuo – To je pitanje za razmišljanje: jesam li se pomirio sa svojom poviješću? Pravi mir, naime, ne znači promijeniti vlastitu povijest, nego prihvatiti je i vrednovati, tako kako se dogodila. Koliko puta smo se susreli s bolesnicima kršćanima koji su nas utješili svojim spokojem koji ne osjećaju oni koji traže samo zabavu i užitak. Vidjeli smo ponizne i siromašne koji se raduju malim milostima srećom koja je okusila vječnost.

Gospodin u Ponovljenom zakonu kaže: „Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju da pred vas stavljam: život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Život, dakle, biraj, ljubeći Jahvu, Boga svoga, slušajući njegov glas, prianjajući uz njega, da živiš ti i tvoje potomstvo“ (Pnz 30,19) – citirao je papa Franjo i kazao – To je izbor, “fiat, neka mi bude” Blažene Djevice Marije, to je otvorenost Duhu Svetom koji nas upućuje da slijedimo Krista, Onoga koji nas predaje Ocu u najdramatičnijim trenucima i vodi nas putem prema uskrsnuću.

Kada život postaje lijep? – upitao je Papa na kraju i odgovorio – Kada počnete dobro razmišljati o njemu, bez obzira na svoju povijest. Kada se pojavi dar dvojbe i počinjemo vjerovati da je sve milost, a ta sveta misao ruši unutarnji zid nezadovoljstva, otvarajući prostor istinskom odmoru. Život postaje lijep kada se srce otvara Providnosti, te kada se otkrije istinitim ono što kaže Psalam: „Samo je u Bogu mir, dušo moja” (Ps 62,2). Kako je lijep taj izraz iz Psalma: “Samo je u Bogu mir, dušo moja” – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va (Ivica Hadaš – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.