Vjera Papa govori Papa Franjo na jubilarnoj audijenciji: Milosrđe i zalaganje
Papa govori Vjera

Papa Franjo na jubilarnoj audijenciji: Milosrđe i zalaganje

Sveti Otac održao je danas drugu jubilarnu audijenciju na Trgu svetoga Petra, posvetivši je temi „Milosrđe i zalaganje“. Rekao je da je Sveta godina milosrđa prava prigoda da se uđe u dubinu otajstva Božje dobrote i ljubavi.

Maleni znakovi ljubavi otvaraju vrata milosrđa

U korizmenom vremenu – kazao je – Crkva nas poziva da bolje upoznamo Isusa i dosljedno živimo vjeru, izražavajući Očevo milosrđe. Na to smo pozvani kako bismo svima koje susrećemo ponudili konkretan znak blizine Božje. To znači – objasnio je Papa – da naš život i stav treba biti konkretni znak Božje blizine. Maleni znakovi ljubavi, nježnosti i brige, koji dozivaju u pamet da nam je Gospodin blizu, otvaraju vrata milosrđa.

Što znači zalagati se?

Papa je kao predmet razmišljanja za ovu audijenciju izabrao temu zalaganja. Što znači zalagati se? Kad se zalažem – objasnio je – to znači da preuzimam odgovornost, zadaću prema nekome; ali to znači i stil, stav vjernosti i predanosti, osobite pažnje s kojom tu zadaću izvršavam. Svakoga se dana od nas traži da se trudimo u stvarima koje činimo: u molitvi, poslu, učenju, ali i u sportu, u slobodnim aktivnostima. Zalagati se – zaključio je Papa – znači pokrenuti našu dobru volju i naše snage kako bismo poboljšali život.

A kako se očituje Božje zalaganje za nas? To vidimo u evanđelju. U Isusu, Bog se zalaže u potpunosti kako bi vratio nadu siromasima, onima koji su lišeni dostojanstva, strancima, bolesnicima, zatvorenicima, grješnicima koje je dobrohotno prihvaćao. U svemu tome, Isus je bio živi izričaj Očeva milosrđa – istaknuo je papa Franjo.

Isus mijenja srce grješnika

Naglasio je Isusovo dobrohotno prihvaćanje grješnika, primijetivši kako to nije način na koji bismo mi razmišljali. Prema ljudskom poimanju, grješnici bi bili Isusovi i Božji neprijatelji. Međutim, Krist im se približavao s dobrotom, s ljubavlju i mijenjao njihova srca – ustvrdio je Sveti Otac. Napomenuo je da smo svi grješnici i da svi pred Bogom imamo neku krivnju. Ali to nije razlog za očajavanje, jer nam se on sam približava kako bi nas utješio i pružio nam milosrđe.

To je Božje zalaganje za nas i zbog toga je poslao Isusa: kako bi nam se približio – svima nama – i kako bi otvorio vrata svoje ljubavi, svojega srca, svojega milosrđa. A to je – kazao je Papa – jako lijepo, doista jako lijepo.

Nositi Božje milosrđe napuštenima i patnicima

Mi možemo i trebamo odgovoriti na Isusovu ljubav vlastitim zalaganjem, na prvome mjestu u situacijama najveće potrebe, gdje se najviše žeđa za nadom: napušteni, osobe s teškim hendikepom, najteži bolesnici, smrtno bolesni, oni koji ne mogu ni izraziti svoju zahvalnost. U sve te stvarnosti – rekao je Sveti Otac – nosimo Božje milosrđe životnim zalaganjem, svjedočenjem naše vjere u Krista.

Poželio je da uvijek drugima nosimo „Božji nježni dodir“ kojim nas je on prvi „pomilovao“. Neka nam ovaj Jubilej pomogne da preobrazimo svoje živote u milosrdno zalaganje za sve – rekao je na koncu papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.