Vjera Papa govori Papa Franjo: Mladi su bogatstvo Meksika
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Mladi su bogatstvo Meksika

Mladi su najveće bogatstvo Meksika i ne smije ga se žrtvovati – ustvrdio je Papa govoreći sinoć pred više od 100 tisuća mladih, okupljenih na nogometnom igralištu „Morelos y Pavòn“ u Moreliji, koji su ga ganuli i s kojima je Papa pjevao.

Svjedočanstva i molitve za mir i obitelj

Razdragano mnoštvo mladih na igralištu je pozdravilo papu Franju. Ispred njega su prolazile zastave svih biskupija, urešene bojama velikih američkih leptira monarha, mladi su izvodili tradicionalne plesove dok je na tisuće balončića lepršalo oko velikog križa uzdignutog prema nebu.

Susret je s Papom omogućio meksičkim mladima da „ocu“ i „starijem bratu“ govore o svojim uspjesima i životnim patnjama: nasilju, korupciji, trgovini drogom, nezaposlenosti, lošem spolnom odgoju te o nestanku iskrenih ljudskih odnosa, te da oni najviše od svega žele obitelj i mir. Želimo pobijediti mlakost, strah i konformizam, želimo biti kao što vi kažete „u izlasku“. Na što se možemo osloniti da imamo nadu? pitali su mladi, a Papa im je posvjedočio da se sve temelji na Isusu Kristu.

Vi ste bogatstvo Meksika i Crkve, ne laskam vam niti se šalim… Vi ste bogatstvo koje valja pretvoriti u nadu. Ali nade nema ako se ne cijeniš, ako te netko podcjenjuje, odbacuje te, ako te smatra drugom ili četvrtom kategorijom – što uništava i ubija – ili još gore, uvjerava da si vrijedan samo ako si bogat – istaknuo je papa Franjo.

Krist poriče pokušaje da se osjećate beskorisnima

Shvaćam da je teško smatrati se bogatstvom nacije ako nema mogućnosti za dostojan rad, ako se niječu pravâ. Ali ponavljam vam da ste bogatstvo, jer, kao i vi,vjerujem u Isusa Krista… On bogatstvo pretvara u nadu, on „budi mladenačke snove“, svjedoči da život u siromaštvu, u marginaliziranju, u trgovini drogom nije jedini život. Isus Krist poriče sve pokušaje da vas učine beskorisnima ili plaćenicima tuđih interesa – istaknuo je Sveti Otac.

Krist jedina potpora vašim posrtajima

Kada sve izgleda teško, ili kad se čini da se svijet srušio na vas, za Krista se prihvatite; ako posrnete, ne puštajte njegovu ruku već dopustite da vas podigne, jer kako veli jedna pjesma: „… pobjeda je u podizanju sa zemlje a ne u padu“. Nikada dakle ne treba ostati ‘pognuti’, uvijek se pak sjećajte da vam Krist pruža ruku. Ako pak posrne vaš prijatelj, u ime Kristovo ga ohrabrite „terapijom slušanja“ – potaknuo je papa Franjo.

Mladi graditelji svetišta: obitelj temelj nacije

 Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi – rekao je Papa mladima, ponavljajući tri ključne riječi: nada, bogatstvo i dostojanstvo. Mlade je potom potaknuo da budu graditelji svetišta: ali ne fizičkih mjesta, nego zajednicâ, župa i poglavito obitelji, gdje se uči dijeljenje, razbor i prava ljubav. Obitelji su prva škola i temelj velike nacije – ustvrdio je Papa, a potom je molio Guadalupsku Gospu da mladi budu svjesni bogatstva koje im je dao Bog; da ih okrijepi u nadi koja je Isus Krist i da mogu živjeti dostojnim kršćanskim životom.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.