Vjera Papa govori Papa Franjo liječnicima-misionarima: Crkva nije super-klinika za nekolicinu, nego poljska bolnica
Papa govori Vjera

Papa Franjo liječnicima-misionarima: Crkva nije super-klinika za nekolicinu, nego poljska bolnica

Izabrali ste najsiromašnije afričke zemlje, najzaboravljenija područja, „posljednju milju“ zdravstvenih sustava. To su geografske periferije na koje vas Gospodin šalje kako biste bili dobri Samarijanci, izlazili ususret siromašnome Lazaru, po „vratima“ koja vode iz prvog u treći svijet. To su vaša „sveta vrata“ – rekao je papa Franjo članovima udruge Liječnici s Afrikom CUAMM (Sveučilišni kolegiji aspiranata za medicinske misionare).

Poslušavši svjedočanstvo liječnika-misionara u Africi, Papa je upozorio da je osnovno zdravstvo – koje je opće pravo, a ne povlastica – ljudima često zanijekano u različitim dijelovima svijeta i mnogim područjima Afrike; tamo je pristup zdravstvenim uslugama „još uvijek iluzija“. Najsiromašniji ga ne mogu platiti i često su isključeni iz bolničkog liječenja, čak i za osnovne i temeljne stvari.

U tom kontekstu, Liječnici s Afrikom rade među najranjivijim siromaštvom: majkama, kako bi im zajamčili siguran i dostojan porod, te djecom, osobito novorođenčadi. U Africi, majke prečesto umiru tijekom poroda i previše djece ne preživljava prve mjesece života zbog neishranjenosti i bolesti – podsjetio je Papa, potičući medicinske misionare da ostanu „usred ranjenog čovječanstva“, jer se u njemu nalazi Isus. „Vaše je djelo milosrđa bolesnika izliječiti“. „Budite izraz Crkve koja je majka i koja se priginje nad najslabijima te se o njima brine“ – rekao je Sveti Otac.

Vi ste liječnici „sa“ Afrikom, a ne „za“ Afriku, što je jako važno. Pozvani ste uključiti afrički narod u proces rasta, hodajući zajedno, dijeleći drame i radosti, boli i oduševljenja – nastavio je Papa. Narodi su prvi graditelji vlastitoga razvoja i prvi odgovorni. Znam da se suočavate sa svakodnevnim izazovima s besplatnošću i bezinteresno pružajući pomoć, bez prozelitizma i okupiranja prostora. Potičem vas da nastavite sa svojim pristupom mjesnim stvarnostima, pomažući im da rastu i napuštajući ih kad postanu samostalne, u perspektivi razvoja i održivosti – kazao je Sveti Otac.

Također je podsjetio liječnike kako Crkva nije „super-klinika za VIP [vrlo važne osobe], nego „poljska bolnica“; Crkva s „velikim srcem, bliska tolikim ranjenima i poniženima“, u službi najsiromašnijih. Na koncu ih je potaknuo da mole za njega kako bi ga „Gospodin svakoga dana učinio sve siromašnijim“.

Izvor: radiovatican.va

Foto: latino.foxnews.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.