Vjera Papa govori Papa Franjo: Kad se osoba osjeti voljenom, negativna sjena eutanazije nestane
Papa govori

Papa Franjo: Kad se osoba osjeti voljenom, negativna sjena eutanazije nestane

Papa Franjo danas primio u audijenciju sudionike IV. seminara o etici u zdravstvenoj skrbi

Kada se osoba osjeti voljenom, “negativna sjena eutanazije” gotovo ili u potpunosti nestane – rekao je papa Franjo sudionicima IV. seminara o etici u zdravstvenoj skrbi koje je jutros primio u audijenciju. Seminar je organizirala Papinska akademija za život.

U oboljelome lice patnika

Papa se u govoru usredotočio na tri riječi: čudo, briga i povjerenje. Svijet zdravstvene skrbi prolazi kroz ekonomsku krizu te teškoće u pristupu terapijama i lijekovima. Zbog toga se može pasti u obeshrabrenje. Upitavši se određuje li raspodjelu sredstava odnos troškova i koristi, Sveti Otac je prisutne pozvao da u bolesniku vide brata. Ta spoznaja sama po sebi ne može riješiti sve probleme, ali može donijeti promjenu mentaliteta. Na taj se način rješenja mogu razviti kroz splet javnog i osobnog, zakonodavstva i etike, socijalne pravde i poduzetništva. Načelo koje u tom slučaju služi kao nadahnuće nije neki “apstraktni ideal”, nego konkretna osoba – lice patnika. Sveti je Otac sudionicima Seminara o etici rekao da budu hrabri i velikodušni u upotrebi sredstava zato što ona služe na korist bolesnicima, pogotovo najsiromašnijima, koji cijene njihov trud i zalaganje.

Uz pratnju, nestaje sjena eutanazije

Potreban je oprez zato što briga o bolesnicima nije jednostavno samo aseptična primjena lijekova i ne ograničava se samo na povratak zdravlja. To se najbolje vidi u palijativnoj skrbi. Papa Franjo je izrazio zabrinutost zbog sveprisutne sve veće sklonosti eutanaziji, no “ako se osoba osjeća voljenom, poštovanom i prihvaćenom, negativna sjena eutanazije djelomično ili u potpunosti nestaje”. Vrijednost osobe mjeri se u sposobnosti davanja i primanja ljubavi, a ne u njenoj produktivnosti. Zdravstveni bi djelatnici trebali raditi na kontinuiranom poboljšavanju sposobnosti kako bi mogli odgovoriti na svoj poziv “službenika zdravlja” – rekao je papa Franjo.

Vjera pacijenta u mogućnost ozdravljenja

Sveti je Otac također naglasio važnost vjere pacijenta u mogućnost ozdravljenja, ali i važnost mirnoga radnog okruženja za zdravstvene djelatnike. Postoji rizik da, zbog složenosti sustava zdravstvene zaštite, “uvjeti ugovora” određuju odnos zdravstvenog djelatnika i pacijenta, što narušava povjerenje. Papa Franjo je zatražio od prisutnih da ulože napore u održavanje cjelovite duboko ljudske veze s pacijentom, poštujući njegovu autonomiju, dajući mu potrebnu pažnju i razumijevanje te njegujući dijalog. Stoga je ohrabrio sve da takvu pažnju, ljubav i blizinu očituju prema bolesniku kako bi svoju dužnost izvršavali s puno čovječnosti.

Izvor: radiovatican.va (Debora Donnini, Mate Žaja – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.