Vjera Papa govori Papa Franjo: Kad se osoba osjeti voljenom, negativna sjena eutanazije nestane
Papa govori

Papa Franjo: Kad se osoba osjeti voljenom, negativna sjena eutanazije nestane

Papa Franjo danas primio u audijenciju sudionike IV. seminara o etici u zdravstvenoj skrbi

Kada se osoba osjeti voljenom, “negativna sjena eutanazije” gotovo ili u potpunosti nestane – rekao je papa Franjo sudionicima IV. seminara o etici u zdravstvenoj skrbi koje je jutros primio u audijenciju. Seminar je organizirala Papinska akademija za život.

U oboljelome lice patnika

Papa se u govoru usredotočio na tri riječi: čudo, briga i povjerenje. Svijet zdravstvene skrbi prolazi kroz ekonomsku krizu te teškoće u pristupu terapijama i lijekovima. Zbog toga se može pasti u obeshrabrenje. Upitavši se određuje li raspodjelu sredstava odnos troškova i koristi, Sveti Otac je prisutne pozvao da u bolesniku vide brata. Ta spoznaja sama po sebi ne može riješiti sve probleme, ali može donijeti promjenu mentaliteta. Na taj se način rješenja mogu razviti kroz splet javnog i osobnog, zakonodavstva i etike, socijalne pravde i poduzetništva. Načelo koje u tom slučaju služi kao nadahnuće nije neki “apstraktni ideal”, nego konkretna osoba – lice patnika. Sveti je Otac sudionicima Seminara o etici rekao da budu hrabri i velikodušni u upotrebi sredstava zato što ona služe na korist bolesnicima, pogotovo najsiromašnijima, koji cijene njihov trud i zalaganje.

Uz pratnju, nestaje sjena eutanazije

Potreban je oprez zato što briga o bolesnicima nije jednostavno samo aseptična primjena lijekova i ne ograničava se samo na povratak zdravlja. To se najbolje vidi u palijativnoj skrbi. Papa Franjo je izrazio zabrinutost zbog sveprisutne sve veće sklonosti eutanaziji, no “ako se osoba osjeća voljenom, poštovanom i prihvaćenom, negativna sjena eutanazije djelomično ili u potpunosti nestaje”. Vrijednost osobe mjeri se u sposobnosti davanja i primanja ljubavi, a ne u njenoj produktivnosti. Zdravstveni bi djelatnici trebali raditi na kontinuiranom poboljšavanju sposobnosti kako bi mogli odgovoriti na svoj poziv “službenika zdravlja” – rekao je papa Franjo.

Vjera pacijenta u mogućnost ozdravljenja

Sveti je Otac također naglasio važnost vjere pacijenta u mogućnost ozdravljenja, ali i važnost mirnoga radnog okruženja za zdravstvene djelatnike. Postoji rizik da, zbog složenosti sustava zdravstvene zaštite, “uvjeti ugovora” određuju odnos zdravstvenog djelatnika i pacijenta, što narušava povjerenje. Papa Franjo je zatražio od prisutnih da ulože napore u održavanje cjelovite duboko ljudske veze s pacijentom, poštujući njegovu autonomiju, dajući mu potrebnu pažnju i razumijevanje te njegujući dijalog. Stoga je ohrabrio sve da takvu pažnju, ljubav i blizinu očituju prema bolesniku kako bi svoju dužnost izvršavali s puno čovječnosti.

Izvor: radiovatican.va (Debora Donnini, Mate Žaja – Vatikan)

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.