Vjera Papa govori Papa Franjo: Dobri ispovjednici nemaju radnoga vremena
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Dobri ispovjednici nemaju radnoga vremena

Dobri ispovjednici nemaju radnoga vremena, ispovijedaju uvijek kada vjernici to traže, i pravi su prijatelji Isusa koji se raduje ako obiluju milosrđem – rekao je papa Franjo sudionicima tečaja o ispovijedi, koji je organizirala Apostolska pokorničarna.

Pokorničarna je vrsta suda koji volim, jer je to sud milosrđa – rekao je odmah na početku Sveti Otac te istaknuo tri stvari koje mora posjedovati dobar ispovjednik. Prije svega treba biti istinski Isusov prijatelj, što znači da treba uranjati u molitvu. Tako će se – prema Papinim riječima – izbjeći grubosti i nerazumijevanja koja se katkada mogu pojaviti i u tom sakramentalnom susretu. Isus će se zacijelo radovati ako ćemo obilato rabiti Njegovo milosrđe.

Ispovjednik koji moli dobro zna da je on sâm prvi grješnik, i prvi kojemu je oprošteno – istaknuo je Sveti Otac. Stoga je molitva glavno jamstvo za izbjegavanje svakog grubog ponašanja koje uzalud sudi grješniku, a ne grijehu. U molitvi valja tražiti dar ranjenoga srca, koje je sposobno shvatiti rane drugih ljudi i iscijeliti ih uljem milosrđa, poput onoga kojim je dobri Samarijanac zalio rane polumrtvoga čovjeka, prema kojemu nitko nije imao milosti (usp. Lc 10,34) – rekao je Papa podsjetivši na odlomak iz Lukina evanđelja.

Drugo, dobar je ispovjednik čovjek Duha, čovjek rasuđivanja. Koliko zla dolazi u Crkvu zbog nedostatka rasuđivanja! – istaknuo je Papa. Duh nam pomaže da se poistovjetimo s onima koji dolaze u ispovjedaonicu, te da ih pratimo mudrim i zrelim rasuđivanjem i istinskim suosjećanjem za njihovo trpljenje, prouzrokovano siromaštvom grijeha – kazao je papa Franjo te dodao – Ispovjednik ne vrši svoju volju, i ne poučava vlastiti nauk. On je pozvan uvijek činiti samo Božju volju, u punom zajedništvu s Crkvom, čiji je službenik, odnosno sluga – istaknuo je Papa. Rasuđivanje odgaja pogled i srce, potičući osjetljivost duha, koja je toliko potrebna pred osobom koja nam otvara svetište svoje savjesti kako bi primila svjetlost, mir i milosrđe.

Papa Franjo je potom podsjetio da oni koji dolaze u ispovjedaonicu mogu doći iz najrazličitijih situacija; netko bi mogao imati i prave duševne smetnje, a u tim slučajevima ne treba oklijevati, nego se valja obratiti onima koji su u biskupiji zaduženi za tu osjetljivu i potrebnu službu, odnosno egzorcistima. Ali i oni moraju biti izabrani vrlo brižno i uz mnogo opreznosti. Međutim, – istaknuo je – te smetnje mogu biti velikim dijelom i psihičke, a to valja ustvrditi u zdravoj suradnji s ljudskim znanostima.

Treće, ispovjedaonica je također mjesto evangelizacije i formacije, jer omogućava susret s pravim Božjim licem, koje je lice milosrđa. Iako u kratkom razgovoru koji ima s pokornikom, ispovjednik je pozvan razlikovati što je korisnije i što je čak potrebno na duhovnom putu toga brata ili te sestre, a katkada će biti potrebno ponovno prenijeti najosnovnije vjerske istine. Riječ je o neposrednom i mudrom rasuđivanju koje vjernicima može biti vrlo korisno – primijetio je papa Franjo.

Ispovjednik je, naime, pozvan svakodnevno ići na ‘periferije zla i grijeha’ … a to je ružna periferija! … i njegovo je djelovanje pravi pastoralni prioritet. Ispovijed je pastoralni prioritet – istaknuo je Sveti Otac te potaknuo – Molim vas, ne dopustite da bude obavijesti: ‘Ispovijeda se samo ponedjeljkom i srijedom od toliko do toliko sati’ – rekao je Papa. Ispovijeda se uvijek kad to od tebe traže. I ako si tamo i moliš, sjediš u otvorenoj ispovjedaonici koja je otvoreno Božje srce.

Papa je na kraju podsjetio na jednu pučku pripovijest koja govori o Petru koji stoji na vratima Raja i određuje ulazak dušâ pokojnih. A Gospa, kada ugleda nekog lupeža, dade mu znak da se skrije te ga poslije, noću, pozove i pusti da uđe kroz prozor. To je pučka pripovijest – napomenuo je Papa – ali je tako lijepo praštati s Majkom u blizini. Jer, ta žena, taj muškarac koji dođe u ispovjedaonicu, ima majku na nebu koja će mu otvoriti vrata i pomoći mu u trenutku da uđe u Nebo. Gospa pomaže i nama u iskazivanju milosrđa – napomenuo je papa Franjo te, nakon blagoslova, susret završio izazvavši smijeh nazočnih upozoravajući ih: Nemojte reći da lupeži idu u nebo!

Izvor: radiovatican.va

Foto: Losservatore Romano

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.