Vjera Papa govori Papa Franjo: Djeca i starije osobe grade budućnost narodâ
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Djeca i starije osobe grade budućnost narodâ

Dajte društvu važan primjer skrbi i nježnosti, posebno prema djeci i starijim osobama – potaknuo je papa Franjo pozdravljajući više od 300 članova Zajednice Nomadelfia, koje je danas, 17. prosinca, primio u audijenciju. Sveti je Otac spomenuo iskustvo njezina utemeljitelja, don Zena Saltinija, te istaknuo da tko prihvaća slabe, voli Krista.

Vaša je duhovna baština na poseban način vezana za život bratstva, obilježen ponajviše prihvatom djece i posebnom brigom za starije osobe. U Zajednici Nomadelfia, koja boravi blizu talijanskoga gradića Grosseto, žive katoličke obitelji koje udomljuju djecu, sva su dobra zajednička, rade unutar zajednice i za to nisu plaćeni. Papa ih je stoga potaknuo da nastave tim putom.

Dajte društvu taj primjer brige i tako važne nježnosti – potaknuo ih je papa Franjo te istaknuo – Djeca i starije osobe grade budućnost narodâ: djeca, zato što će obogatiti povijest; a starije osobe, zato što prenose iskustvo i mudrost svojega života. Nemojte se umoriti u njegovanju i poticanju tog dijaloga među naraštajima, čineći od svoje vjere zvijezdu Sjevernicu, a od Božje Riječi glavnu lekciju koju valja usvojiti i konkretno živjeti u svakodnevnom životu. Tako ćete biti sposobni sve više oponašati Božju blizinu s ljudima, i vidjeti u najslabijim osobama sliku Djeteta Isusa – istaknuo je Papa.

Don Zeno, hrabar svjedok ljubavi

Spomenuvši se utemeljitelja zajednice, don Zena Saltinija, Sveti je Otac rekao da je, iako u teškoćama i nerazumijevanju, išao naprijed s pouzdanjem kako bi dobro sjeme Evanđelja donio i na najneplodnije tlo. I uspio je! – istaknuo je papa Franjo. Vaša zajednica Nomadelfia je dokaz. Don Zeno nam se danas pokazuje kao primjer vjernoga Kristova učenika koji se, oponašajući božanskoga Učitelja, prigiba nad trpljenje najslabijih i najsiromašnijih, postajući svjedok neiscrpne ljubavi. Neka vam njegova hrabrost i ustrajnost budu vodič u vašem svakodnevnom zauzimanju da učinite plodnima klice dobra koje je on obilno posijao, potaknut evanđeoskim zanosom i iskrenom ljubavlju prema Crkvi – potaknuo je Sveti Otac.

Tko prihvaća slabe, voli Isusa Krista

Potom je podsjetio da onaj koji nahrani i prihvati siromaha, voli samoga Sina Božjega, i naprotiv, tko odbije ili zaboravi jednoga od najslabijih, zanemaruje samoga Boga. U Božiću, Bog se očituje ne kao onaj koji stoji visoko, nego kao onaj koji se snizuje, poprimajući krhki lik djeteta. Na taj način Bog nas poučava da ne smijemo biti iznad drugih, nego da smo pozvani sniziti se, služiti slabije s ljubavlju, jer ako je Bog, po dolasku svojega Sina, bio toliko obuzet čovjekom, sve do toga da se učinio poput jednoga od nas, isključujući grijeh, iz toga proizlazi da štogod učinimo jednomu od najmanjih, učinit ćemo to Njemu – napomenuo je na kraju papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.