Vjera Papa govori Papa Franjo: Čitava kršćanska zajednica neka postane subjektom karitativne ljubavi
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Čitava kršćanska zajednica neka postane subjektom karitativne ljubavi

Pred izazovima našega vremena, Caritas ima tešku, ali temeljnu zadaću: djelovati tako da karitativno služenje postane nešto što se tiče svih nas, to jest da čitava kršćanska zajednica postane subjektom djelatne ljubavi – rekao je papa Franjo primivši danas u audijenciju sudionike na skupu talijanskih biskupijskih Caritasa. Naglasio je da je glavni cilj njihova djelovanja poticati da zajednica raste u ljubavi i pronalazi nove načine da bude bliska najsiromašnijima.

Skup talijanskih biskupijskih Caritasa održava se o 45. godišnjici utemeljenja, što je Pavao VI. u svoje vrijeme snažno želio. Sveti Otac Franjo im je ponovno preporučio poslanje koje im je papa Montini dao 1972. godine: Osvijestiti mjesne Crkve i pojedine vjernike o djelatnoj ljubavi u oblicima prikladnim vremenu. Podsjetio je na želju Benedikta XVI. da njihova karitativna djela „progovaraju“, vodeći računa o unutarnjoj motivaciji i o kvaliteti svjedočanstva koje iz nje proizlazi.

Radi se – kako je istaknuo Papa emeritus – o djelima koja se rađaju iz vjere; djelima Crkve koja izražavaju pažnju prema onima u teškoćama. Također su to pedagoška djela jer pomažu najsiromašnijima rasti u dostojanstvu, kršćanskim zajednicama u slijeđenju Krista, a civilnom društvu u savjesnom preuzimanju vlastitih obveza.

Papa je Franjo kao osobito važno djelo Caritasa istaknuo promicanje i formaciju dobrovoljaca. K tome je nazvao bitnom ulogu te organizacije u poticanju civilnih institucija na prikladno zakonodavstvo s obzirom na opće dobro i brigu za najslabije. Suočeni s globalnim izazovima koji siju strah, nemir, financijske špekulacije – također i po pitanju hrane –, s razaranjem okoliša i ratovima, nužno je, uz svakodnevni rad na terenu, odgajati za susret kultura i civilizacija u poštovanju i bratstvu, kao i za „cjelovitu ekologiju“ – napomenuo je Papa.

Potaknuo je članove skupa da promiču zajednice koje će biti predane dijalogu, da žive situacije sukoba na evanđeoski način – ne niječući ih, nego pretvarajući ih u prigode za rast i pomirenje. Neka vaše hvastanje bude nastojanje da pronađete uzroke siromaštva kako biste ih uklonili, sprječavanje marginalizacije, utjecanje na mehanizme koji stvaraju nepravdu, rad protiv svake strukture grijeha. Radi se – kazao je – o odgoju pojedinaca i skupina u savjesnom životu, tako da se svi doista osjećaju odgovornima za sve. A to treba početi od župa, to je dragocjeno djelo župnih Caritasa, koje valja nastaviti, širiti i množiti.

Papa Franjo je članove Caritasa također potaknuo na bliskost useljenicima. Pojava selilaštva – nastavio je – ipak ostaje bogatstvo pod različitim vidicima. Stoga je dragocjen vaš rad  koji uz solidaran pristup daje prednost izborima koji uvijek na prvo mjesto stavljaju integraciju. Svjedočanstvo djelatne ljubavi postaje vjerodostojno kad uključuje sve životne trenutke i odnose, ali je njezina kolijevka i dom u obitelji, domaćoj crkvi. Obitelj je po svojoj konstituciji caritas zato što ju je sam Bog takvom stvorio: duša obitelji i njezina poslanja je ljubav.

Napomenuo je da najcjelovitiji odgovor na mnoge poteškoće mogu pružiti one obitelji koje, nadilazeći napast „kratke“ ili povremene solidarnosti, premda je ona ponekad nužna, izabiru surađivati međusobno i sa svim drugim mjesnim službama solidarnosti, stavljajući na raspolaganje vlastitu svakodnevicu. Koliko takvih lijepih primjera imamo u našim zajednicama – napomenuo je Sveti Otac.

Gospodin stoji pred vratima našega srca, naših zajednica i čeka da netko odgovori na njegovo diskretno i neprestano kucanje: čeka ljubav, to jest blagi dodir po ruci svoje Crkve, koji izražava Očevu nježnost i blizinu. U današnjem svijetu – kazao je Papa članovima Caritasa – neka vaše milosrđe bude informirano, konkretno i kompetentno, u stanju analizirati, istraživati, proučavati i razmatrati; osobno, ali i zajednički; neka bude dosljedno evanđeosko svjedočanstvo, a istovremeno organizira i formira; sposobno za saveze i inovacije; blago i prihvaćajuće, otvoreno svima, obazrivo da pozove na sudjelovanje u zajednici malene i siromašne svijeta, a koje ima vrhunac u nedjeljnoj euharistiji.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.