Vjera Papa govori Papa Franjo: Bog uvijek obilno daruje svoju milost
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Bog uvijek obilno daruje svoju milost

Bog ljudima uvijek velikodušno dariva svoju milost, a shvatiti obilje Božje ljubavi plod je milosti – istaknuo je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta. Božja je ljubav prema čovjeku obilna, ali čovjek od te velikodušnosti bježi, previše naviknut na darivanje na kapaljku. Kroz tu prizmu Papa tumači današnji odlomak iz poslanice sv. Pavla apostola Rimljanima. Spasenje koje donosi Isus, koje nadilazi Adamov pad, pokazuje nam to obilno sebedarje. A spasenje je prijateljstvo između nas i Isusa – objasnio je Sveti Otac.

Bog nam daruje spasenje u dobroj, nabijenoj, natresenoj i preobilnoj mjeri – istaknuo je Papa, primjećujući da riječ „obilje“ sv. Pavao u današnjem prvom čitanju spominje tri puta. Bog tako obilno dariva da Pavao kaže: „gdje se umnožio grijeh, nadmoćno izobilova milost“. Takva je Božja ljubav: neizmjerna; On se čitav daruje.

Neizmjerna je kao u primjeru oca iz evanđeoske pripovijesti, koji sve dane gleda prema horizontu, ne bi li ugledao svojega sina koji je odlučio vratiti mu se. Božje srce nije zatvoreno, ono je uvijek otvoreno. I kad mu dođemo, poput tog sina, Bog nas grli i ljubi. Kako je rekao Papa, to je Bog koji priređuje slavlje.

Bog nije zlokoban – takvo mu je što nepoznato. Naprotiv, Bog sve dariva. Bog nije ni statičan: on gleda, čeka da se obratimo. Bog izlazi i traži svakoga od nas. Svakog nas dana traži, kao u prispodobi o izgubljenoj ovci ili izgubljenoj drahmi – ustvrdio je Sveti Otac, podsjećajući da se u nebu više slavi zbog jednog jedinog grješnika koji se obrati nego li zbog stotinu pravednika.

Nije lako shvatiti Božju ljubav s našim ljudskim kriterijima, koji su maleni i ograničeni. Ona se razumije po milosti, kao što ju je razumjela – kako je ispričao Papa – jedna časna sestra u njegovoj biskupiji, koja je imala 84 godine, ali je i dalje obilazila bolničke odijele i bolesnicima s osmjehom govorila o Božjoj ljubavi. Ta je sestra imala dar da razumije otajstvo preobilja Božje ljubavi, koje mnogima izmiče – zaključio je Sveti Otac.

Mi uvijek običavamo mjeriti situacije i stvari s našim mjerama, a naše su mjere malene. Zbog toga bi nam bilo dobro moliti Duha Svetog za milost da nam se barem malo približi kako bismo razumjeli tu ljubav i bili voljni dopustiti da nas zagrli i poljubi ta – kako je rekao Papa – mjera bez granica.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.