Vjera Papa govori Papa Franjo: Bog je konkretan, a kršćanstvo nije religija pukog govora
Papa govori Vjera

Papa Franjo: Bog je konkretan, a kršćanstvo nije religija pukog govora

Kršćanstvo je konkretna religija, koja se očituje u činjenju dobra. Ona nije „religija pukog govorenja“, koja vodi u licemjerje i taštinu – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marte. Za vrijeme korizme – dodao je – Bog nam poručuje da krenemo putem djelovanja.

Kršćanski je život konkretan i Bog je konkretan, ali mnogo je kršćana koji se samo pretvaraju, koji od pripadanja Crkvi čine „ukras bez obveze“, prestižnu prigodu, umjesto iskustva služenja najsiromašnijima – kazao je Papa. Osvrnuo se na „evanđeosku dijalektiku između govora i djelovanja“, razmatrajući Isusove riječi koje razotkrivaju licemjerje pismoznanaca i farizeja te njegov poziv učenicima i mnoštvu da obdržavaju ono što naučavaju, ali da se ne ravnaju njihovim djelima.

Gospodin nas uči putu djelovanja. No koliko puta vidimo ljude, često u Crkvi – a to se odnosi i na nas – koji govore: „O, ja sam veliki katolik!“ Ali što čini? Koliko se samo roditelja ispovijeda katolicima, međutim imaju li vremena razgovarati sa svojom djecom, igrati se s njima i slušati ih? Možda pak svoje roditelje drže u domu, ali su uvijek zauzeti i ne mogu ih posjetiti, pa ih ostavljaju tamo napuštene. Reći da smo veliki katolici zato što pripadamo nekom udruženju – to je Papa nazvao „religijom govorenja“: kažemo da smo takvi-i-takvi, ali postupamo mondeno.

„Reći i ne učiniti“ je prijevarno. Riječi proroka Izaije nam pak naznačuju što Bog želi: „Prestanite zlo činiti! Učite se dobro činiti“. „Ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite.” Osim toga – dodao je papa Franjo – te riječi pokazuju Božje beskrajno milosrđe, koje čovječanstvu govori: “Hajde da se pravdamo… Budu li vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega”.

Božje milosrđe ide ususret onima koji imaju hrabrosti govoriti s Bogom, ali o istini, o stvarima koje ne čine, ne bi li se popravili. U tome – rekao je Papa – vidimo Gospodinovu veliku ljubav, u toj “dijalektici između govorenja i djelovanja”. Biti kršćanin znači djelovati: vršiti Božju volju. A na posljednji dan, što će nas Gospodin pitati? Hoće li nam reći: “Što ste govorili za mene?” Ne, upitat će nas što smo učinili – ustvrdio je Papa, navodeći poglavlje iz Evanđelja po Mateju o posljednjem sudu, kad će Bog od svakoga tražiti račun o tome što je učinio za gladne, žedne, zatvorene ili strance. To je kršćanski život – napomenuo je. Samo govoriti stvari vodi u taštinu, vodi pretvaranju da smo kršćani. Tako se ne biva kršćaninom.

Neka nam Gospodin udijeli mudrost da dobro shvatimo gdje leži razlika između govorenja i djelovanja te nas pouči da idemo putem djelovanja, jer bi nas suprotni put vodio prema onim učiteljima zakona, klericima kojim se sviđalo oblačiti se i držati se kao da su veličanstvo. To međutim nije evanđeoska stvarnost. Neka nas Gospodin pouči ispravnome putu – poželio je na koncu Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.