Vjera Papa govori Papa Franjo Angelus i poslije Angelusa, nedjelja, 11. veljače 2018.
Papa govori Vjera

Papa Franjo Angelus i poslije Angelusa, nedjelja, 11. veljače 2018.

Današnje nedjelje evanđelje svetoga Marka prikazuje nam Isusa koji liječi bolesnike svih vrsta – rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetog Petra u Vatikanu i nastavio – U to se ozračje dobro uklapa „Svjetski dan bolesnika“ koji obilježavamo upravo danas na spomendan Blažene Djevice Marije, Gospe Lurdske. Stoga, s pogledom srca okrenutim prema masabijelskoj špilji, razmatramo o Isusu kao pravom liječniku tijela i duše kojeg je Bog Otac poslao u svijet da bi ozdravio čovječanstvo obilježeno grijehom i njegovim posljedicama.

Današnje nam evanđelje prikazuje ozdravljenje gubavca. Bolest je to koja se u Starom zavjetu smatrala velikom nečistoćom i uključivala je odvajanje gubavca od zajednice – podsjetio je Papa i dodao – Njegovo  je stanje bilo zaista bolno, jer se zbog mentaliteta tog vremena osjećao nečist pred Bogom i ljudima. Zato gubavac moli Isusa riječima: “Ako hoćeš, možeš me očistiti!”

Čuvši to, Isus se sažalio. Vrlo je važno usredotočiti se na to što se događa u Isusovoj nutrini, kao što smo to dugo činili tijekom Jubileja milosrđa – istaknuo je Sveti Otac i rekao – Ne razumijemo  Kristovo djelo, ne razumijemo samoga Krista, ako ne uđemo u Njegovo srce puno suosjećanja. To je ono što ga potiče da ispruži ruku prema gubavcu, da ga dotakne i kaže mu: “Hoću, očisti se!” Činjenica koja najviše iznenađuje je ta da Isus dodiruje gubavca, jer to je bilo sasvim zabranjeno Mojsijevim zakonom. Dotaknuti gubavca značilo je zaraziti se i u nutrini, u duhu, to jest postati nečist. Ali u tom slučaju ne prelazi nešto s gubavca na Isusa, nego Isus gubavcu daruje očišćenje. Osim sažaljenja, u tom se ozdravljenju divimo i Isusovoj odvažnosti koji ne brine za zarazu ili za zapovijedi, nego samo želi osloboditi tog čovjeka od prokletstva koje ga tlači.

Nijedna bolest nije uzrok nečistoće – naglasio je papa Franjo i napomenuo – Bolest sigurno pogađa čitavu osobu, ali ni na koji način ne utječe ili sprječava njezin odnos s Bogom. Dapače, bolesna osoba može biti čak i više sjedinjena s Bogom. Međutim, grijeh je taj koji nas čini nečistima! Sebičnost, oholost, ulazak u svijet korupcije, to su bolesti srca od kojih trebamo biti očišćeni, obraćajući se Isusu kao gubavac: “Ako hoćeš, možeš me očistiti!” Svaki put kad pristupimo sakramentu pomirenja kajući se, Gospodin i nama ponavlja: “Hoću, očisti se!” Tako nestaje guba grijeha, nastavljamo radosno živjeti svoj sinovski odnos s Bogom i vraćamo se potpuno u zajednicu.

Nakon molitve anđeoskog pozdravljenja Papa se putem interneta upisao na listu sudionika „Svjetskog dana mladih“ koji će se održati u Panami u siječnju iduće godine i pozvao mlade čitavoga svijeta da sudjeluju u tom događaju milosti i bratske ljubavi. Čestitajući pak milijunima ljudi na Dalekom Istoku i drugim krajevima svijeta mjesečevu novu godinu koja se slavi 15 veljače, Sveti Otac im je zaželio više solidarnosti, bratske ljubavi i želje za zajedničkim dobrom, te da mogu doprinositi stvaranju društva u kojem je prihvaćena i zaštićena svaka osoba, gdje se gleda na njen napredak i potpuno uključenje u društvo. Osim toga, potaknuo je na molitvu za mir, to dragocjeno blago za kojim valja težiti zanosno, delekovidno i hrabro.

Na kraju Papa je pozdravio nazočne obitelji, krizmanike, župe, udruge, hodočasnike, moleći također za mir u Demokratskoj Republici Kongo i podsjećajući da će 23. veljače biti poseban dan molitve i posta za tu zemlju. Na poseban se način obratio bolesnima moleći da im Marija, Zdravlje bolesnih, pomogne naći utjehu za tijelo i dušu zahvaljujući odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi i bratskoj ljubavi koja zna biti konkretna i solidarna.

Izvor: radiovatican.va

Foto: US News & World Report

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.