Vjera Papa govori Papa europskim biskupima iznio svoje brige za Stari kontinent
Papa govori Vjera

Papa europskim biskupima iznio svoje brige za Stari kontinent

Nakon susreta s papom Franjom, članovi predsjedništva Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) su održali tiskovnu konferenciju na Radio Vatikanu. Među izlagačima je bio predsjednik Vijeća, kardinal Péter Erdő i dva potpredsjednika, kardinal Angelo Bagnasco i nadbiskup Angelo Massafra. Papa je potaknuo europske biskupe da se suoče s velikim izazovima koji postaju sve hitniji na Starom kontinentu – rekao je kardinal Erdő.

Sveti nas je Otac ohrabrio te nam je iznio i svoje brige za Europu. Rekao je kako Europa treba ponovno otkriti svoje kršćanske korijene. Naše poslanje je da ne zaboravimo tu istinu, zato što kršćanstvo predstavlja životvornu snagu i zajednički nazivnik za kulture i pojedine narode ovoga kontinenta – dodao je mađarski kardinal, napominjući: Europski se narodi trebaju pomiriti. Na europske izazove i probleme valja pronaći upravo kršćanske odgovore.

Kadrinal Angelo Bagnasco je pak istaknuo važnost osobne i zajedničke formacije savjesti. To je osobito hitno pred selilačkim kretanjima – kazao je, napominjući da po pitanju integracije useljenika valja prijeći s modela multikulturalnosti na model interkulturalnosti. Treba pomoći europskom čovjeku u zajedničkom životu. Ako ljudi to ne mogu, još će manje to moći države. Treba živjeti zajedno ne samo na funkcionalan način, zato što je čovjek odnosno biće. Ukidajući odnose ukida sam sebe – ustvrdio je talijanski kardinal.

Kazao je da mjesne Crkve u Europi čine sve što je moguće za prihvat selilaca, kao odgovor na poticaj pape Franje. K tome je upozorio na lobije koji iz gospodarskih interesa žele „destrukturirati“ čovjeka kako bi njime lako manipulirali. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da je referendum o eventualnom izlazu Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije snažan znak nelagode koja se osjeća spram europskih institucija te da to poziva na ozbiljan ispit savjesti.

Kardinal Bagnasco je osim toga ustvrdio da podizanjem zidova i logora, Europa ne čini dobro sama sebi. S obzirom na pitanje civilnih unija u Italiji, rekao je da Crkva podržava priznanje svih legitimnih individualnih prava, ali da se protivi izjednačavanju takvih zajednica s brakom, kao što je slučaj s talijanskim zakonom Cirinnà.

Skadarski nadbiskup Massafra govorio je pak o radosti Crkve i albanskoga naroda zbog beatifikacije 38 mučenika komunističkoga režima – dekret o čijem proglašenju blaženima je papa Franjo potpisao prije nekoliko dana, kao i zbog kanonizacije Majke Terezije.

Izvor: radovatican.va

Foto: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.