Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Papa emeritus: Riječ Božja čisti srce i oslobađa od zaborava na Boga
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Papa emeritus: Riječ Božja čisti srce i oslobađa od zaborava na Boga

Istina, ljubav i dobrota, koje dolaze od Boga, čiste čovjeka te se sastaju u Riječi koja svijet oslobađa od zaborava na Boga – središnja je misao homilije pape emeritusa, Benedikta XVI., koju je održao u nedjelju u crkvi na Teutonskom groblju u Vatikanu. Na misi je bila skupina bivših studenata Pape u miru (takozvani Schülerkreis) i stručnjaci za njegovu misao (novi Schülerkreis). Prethodnog su se dana bili okupili u Castel Gandolfu kako bi promišljali o temi „Kako danas govoriti o Bogu?“, pod vodstvom češkog svećenika i filozofa Tomáša Halíka – objavljeno je na web-stranici Zaklade Joseph Ratzinger.
Nužno je pročistiti se od svih izvanjskih nečistoća – odgovoriti s „vanjskom higijenom na tolike bolesti i, ponekad, epidemije koje nam prijete“ – rekao je Papa emeritus, no dodao kako to samo nije dovoljno, jer postoji i „epidemija srca“, koja ga kvari i čovjeka navodi da misli samo na sebe, a ne na dobro. Stoga, uz kult, etos, odlučnu ulogu ima i „unutarnja higijena“. No kako se postiže istinsko očišćenje srca – upitao je papa u miru Benedikt i odgovorio: Po Riječi Gospodnjoj, Isusu Kristu. Istina, ljubav i dobrota čiste čovjeka, a one se susreću u Riječi koja svijet oslobađa od zaborava na Boga.
Tijekom molitve vjernika, molilo se i za papu Franju, kako bi mu Gospodin pomogao u njegovom djelu, osobito u Svetoj godini milosrđa. Nakon mise je blagoslovljena dvorana Papa Benedikt – Joseph Ratzinger, pokraj Teutonskog groblja. Mons. Hans Peter Fischer, rektor Teutonskog kolegija, najavio je 18. studenog svečano otvaranje Rimske biblioteke Joseph Ratzinger – Benedikt XVI., koja je u potpunosti posvećena misli i djelu Pape u miru. Na svečanosti su, među ostalim, prisutni bili bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, kardinal Kurt Koch, te pročelnik Papinskog doma i osobni tajnik Benedikta XVI.

Izvor: www.radiovatican.va
Uredio: Nikola Knezi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.