Vjera Papa govori Papa: ‘Dubina Ratzingerove misli pomaže nam biti otvorenima obzoru vječnosti’
Papa govori Vjera

Papa: ‘Dubina Ratzingerove misli pomaže nam biti otvorenima obzoru vječnosti’

Plodonosna misao i Učiteljstvo Pape u miru Benedikta XVI. znali su se usredotočiti na temeljne referentne točke našega kršćanskoga života, na osobu Isusa Krista, na ljubav, nadu, vjeru. I čitava će mu Crkva biti zauvijek zahvalna – kazao je papa Franjo u svom pozdravnom govoru sudionicima međunarodnog simpozija o temi „Eshatologija – analiza i perspektive“, koji je organiziran na poticaj vatikanske zaklade Joseph Ratzinger-Benedikt XVI. Simpozij je započeo 24. studenog na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa, a zaključen je danas na Patrističkom institutu Augustinianum.

Papa je primio sudionike simpozija u Apostolskoj palači gdje se održala svečanost dodjele nagrade Ratzinger. Ovogodišnji dobitnici su monsinjor Inos Biffi za teološki doprinos, te pravoslavni teolog Ioannis Kourempeles za istraživanje plodonosnog susreta Ratzingerove misli i pravoslavne teologije. Nagradu im je uručio sâm papa Franjo.

Sveti Otac je u svom govoru istaknuo kako je eshatologija zauzimala važno mjesto u teološkom radu profesora Josepha Ratzingera, u njegovu djelovanju kao pročelnika Zbora za nauk vjere, kao i u Učiteljstvu za vrijeme njegova pontifikata. Ne možemo zaboraviti njegova duboka promišljanja o vječnom životu i nadi u enciklici Spe salvi – kazao je papa Franjo te dodao kako je tema eshatologije ključna kada razmišlja o smislu našega života i naše povijesti, a pritom nije zatvoren u materijalistički ili u neki drugi čisto svjetovni pristup.

Papa Franjo je podsjetio na nedavno zaključenu Godinu milosrđa te je u tom kontekstu kazao da će svatko od nas biti suđen ovisno o tome je li bio milosrdan ili ne kao što nam je sâm Isus rekao: „Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me…“ (Mt 25,35). Papa je na kraju poručio da nam dubina Ratzingerove misli pomaže biti otvorenima obzoru vječnosti, dajući tako smisao našoj nadi i našim ljudskim dužnostima.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.