Vjera Papa govori Papa: ‘Dubina Ratzingerove misli pomaže nam biti otvorenima obzoru vječnosti’
Papa govori Vjera

Papa: ‘Dubina Ratzingerove misli pomaže nam biti otvorenima obzoru vječnosti’

Plodonosna misao i Učiteljstvo Pape u miru Benedikta XVI. znali su se usredotočiti na temeljne referentne točke našega kršćanskoga života, na osobu Isusa Krista, na ljubav, nadu, vjeru. I čitava će mu Crkva biti zauvijek zahvalna – kazao je papa Franjo u svom pozdravnom govoru sudionicima međunarodnog simpozija o temi „Eshatologija – analiza i perspektive“, koji je organiziran na poticaj vatikanske zaklade Joseph Ratzinger-Benedikt XVI. Simpozij je započeo 24. studenog na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa, a zaključen je danas na Patrističkom institutu Augustinianum.

Papa je primio sudionike simpozija u Apostolskoj palači gdje se održala svečanost dodjele nagrade Ratzinger. Ovogodišnji dobitnici su monsinjor Inos Biffi za teološki doprinos, te pravoslavni teolog Ioannis Kourempeles za istraživanje plodonosnog susreta Ratzingerove misli i pravoslavne teologije. Nagradu im je uručio sâm papa Franjo.

Sveti Otac je u svom govoru istaknuo kako je eshatologija zauzimala važno mjesto u teološkom radu profesora Josepha Ratzingera, u njegovu djelovanju kao pročelnika Zbora za nauk vjere, kao i u Učiteljstvu za vrijeme njegova pontifikata. Ne možemo zaboraviti njegova duboka promišljanja o vječnom životu i nadi u enciklici Spe salvi – kazao je papa Franjo te dodao kako je tema eshatologije ključna kada razmišlja o smislu našega života i naše povijesti, a pritom nije zatvoren u materijalistički ili u neki drugi čisto svjetovni pristup.

Papa Franjo je podsjetio na nedavno zaključenu Godinu milosrđa te je u tom kontekstu kazao da će svatko od nas biti suđen ovisno o tome je li bio milosrdan ili ne kao što nam je sâm Isus rekao: „Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me…“ (Mt 25,35). Papa je na kraju poručio da nam dubina Ratzingerove misli pomaže biti otvorenima obzoru vječnosti, dajući tako smisao našoj nadi i našim ljudskim dužnostima.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.