Vjera Papa govori Papa: Dobar pastir slijedi Isusa i nikad nije ogorčen
Papa govori Vjera

Papa: Dobar pastir slijedi Isusa i nikad nije ogorčen

Dobar pastir koji slijedi Isusa, a ne novac i stranke, i kad bi ga svi napustili, uza se će uvijek imati Gospodina; može biti žalostan ali nikada nije ogorčen – ustvrdio je papa Franjo u propovijedi na jutrošnjoj misi, slavljenoj u kapeli Doma Svete Marte.

Komentirajući ulomak iz Druge Pavlove poslanice Timoteju, Papa je govorio o svršetku apostola koji su, poput Pavla koji je na kraju života iskusio samoću u nevolji: osamljeni, žrtve bijesa, napušteni, te poput prosjaka moljakaju nešto za sebe.

Ostao je sam, moljakajući, žrtva bijesa, napušten. Ali to je veliki Pavao, onaj koji je čuo Božji glas, Gospodinov poziv; Onaj koji je s jednoga kraja išao na drugi, koji je radi naviještanja Evanđelja puno pretrpio, koji je apostole uvjerio kako Gospodin želi da i pogani uđu Crkvu; to je veliki Pavao koji se u molitvi uzdigao do sedmoga neba i čuo stvari koje nitko prije njega nije čuo: veliki Pavao, u sobici jedne kuće, ovdje u Rimu, čekajući kako će završiti borba u Crkvi između stranaka; između židovske krutosti i njegovih vjernih učenika. Život velikoga Pavla završava dakle u tuzi: ne u negodovanju i gorčini, već s unutrašnjoj osamljenosti – ustvrdio je Papa.

Tako se dogodilo Petru i velikom Ivanu Krstitelju, koji, „sam i tjeskoban u samici,“ šalje svoje učenike Isusu da ga pitaju je li on Mesija, a završava s odsječenom glavom „zbog hira jedne plesačice i osvete jedne preljubnice“. Tako se dogodilo Maksimilijanu Kolbeu, koji je osnovao jedan apostolski pokret u cijelom svijetu i vrlo velike stvari, a umro je u samici koncentracijskoga logora. Kad je apostol vjeran, onda ne očekuje drukčiji svršetak od onoga Isusova. Ali Gospodin mu je blizu, ne ostavlja ga, a u tomu je njegova snaga. Tako je umro Pavao. Zakon evanđelja je ovo: sjeme žita ne umire, već donosi plod. Zatim dolazi uskrsnuće, a jedan je teolog iz prvih stoljeća tvrdio da je krv mučenika sjeme kršćana – podsjetio je Papa.

Umiranje poput mučenika, kao Isusovi svjedoci, to je sjeme koje donosi plod i zemlju napučuje novim kršćanima. Kad tako živi, pastir nije ogorčen: možda je napušten, ali je siguran da je s njim Gospodin. Ako se pastir, u svojem životu, zanima za druge stvari a ne za vjernike, ako žudi za vlašću, ako je navezan na novac i na mnoge stvari – na koncu neće biti sam, možda će s njim biti nećaci koji čekaju njegovu smrt da vide što mogu sa sobom ponijeti– kazao je Papa dodajući:

Kad idem posjetiti neki svećenički dom, vidim mnoge dobre svećenike koji su se istrošili za vjernike. Oni su u domu, nepokretni, na invalidskim kolicima, ali s osmijehom na licu. Dobro su, jer osjećaju da je Gospodin s njima. Također i oni koji imaju svijetle oči pitaju: Kako ide Crkva? Biskupija? Ima li zvanja? Zadovoljni su jer su svoj život dali za druge – kazao je Papa te se ponovo osvrnuo na svršetak svetoga Pavla.

Dobar pastir je poput svetoga Pavla: sam, prosjak, žrtva bijesa, od svih ostavljen, ali ne od Gospodina Isusa: ‘Samo mi je Gospodin bio blizu!’. Dobar pastir treba biti siguran da će Gospodin biti s njim sve do kraja ako ide Isusovim putom. Molimo za pastire koji su na svršetku svojega života i čekaju da ih Gospodin povede sa sobom. Molimo ga da im da snagu, utjehu i sigurnost da je s njima Bog, da im je blizu, premda su bolesni i sami. Neka im Gospodin udijeli snage – zaključio je Papa Franjo.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.