Vjera Papa govori Papa: Da se spriječi “odljev mozgova” mladima treba dati mogućnost za posao
Papa govori Vjera

Papa: Da se spriječi “odljev mozgova” mladima treba dati mogućnost za posao

Jačajući socijalne vještine, jačamo povjerenje u sebe i druge, obzori se šire, kao i vizija budućnosti, a rađa se i želja da zajedno izgrađujemo opće dobro – kazao je papa Franjo sudionicima IV. Svjetskog kongresa za pastoral studenata, koji je organiziralo Papinsko vijeće za pastoral selilaca i putnika. Kongres obrađuje pitanje moralnih izazova imajući u vidu zdravije društvo.

U današnje doba se nije lako boriti za potvrdu istine i vrijednosti, osobito kad je riječ o mladoj osobi. No uz Božju pomoć i iskrenu želju da se čini dobro sve se prepreke mogu nadvladati – poručio je Papa te nastavio: Niste prestrašeni pred izazovima, već nastojite oko izgradnje čovječnijeg svijeta. Nemojte odustati i ne dajte se obeshrabriti jer Duh Kristov će vas voditi ako budete slušali njegov glas.

Papa Franjo je pozvao da suvremenom shvaćanju intelektualca – koji je usmjeren na samoostvarenje i osobno priznanje, a da pritom ne uzima u obzir bližnjega – suprotstavimo solidarniji model: intelektualca koji radi za opće dobro i mir. To je jedini način kako intelektualac postaje sposoban izgraditi zdravije društvo – kazao je Papa te nastavio: Tko ima dara za studiranje, ima odgovornost služiti za dobro čovječanstva. Znanje je povlašten put za cjeloviti razvoj društva i biti student u stranoj zemlji, u drukčijem kulturnom obzoru, omogućuje vam pogled na svijet iz drugačije perspektive te da se bez straha otvorite drugom i drugačijem. Tako vi i oni koji vas primaju postajete tolerantniji i gostoljubiviji – smatra Sveti Otac.

Obrazovne institucije oblikuju savjest za jedan solidarniji razvoj i za provođenje „evangelizacije na interdisciplinarni i cjelovit način“ (usp. Evangelii gaudium, 134) – kazao je papa Franjo te nastavio: Pozivam stoga vas nastavnike i pastoralne djelatnike da u mlade ljude usadite ljubav prema evanđelju, želju da se ono konkretno živi te navješćuje drugima. Vrijeme u inozemstvu treba biti prilika za osobni i intelektualni razvoj studenata koji će po povratku u svoju domovinu dati važan doprinos društvu i naviještati radost Evanđelja. Nužno je stoga obrazovanje koje uči kritičkom načinu razmišljanja te nudi proces sazrijevanja u vrijednostima kako bi se formirali mladi ljudi koji žeđaju za istinom, a ne moći, spremni braniti vrijednosti te živjeti milosrđe i ljubav, temeljne stupove zdravog društva – poručio je.

Mladima osobno i kulturno obogaćivanje olakšava ulazak u svijet rada te im osigurava mjesto u zajednici da bi postali njezin sastavni dio – rekao je Sveti Otac. Društvo je sa svoje strane pozvano novoj generaciji ponuditi održiva radna mjesta da se spriječi „odljev mozgova“. Ako netko slobodno izabere otići u inozemstvo radi posla ili specijalizacije, to je dobro; no – smatra on – žalosno je vidjeti mlade koji su prisiljeni napustiti svoju domovinu jer nedostaje mogućnosti da dadu svoj doprinos.

Papa je govorio i o pozitivnim i negativnim aspektima globalizacije. Ona doprinosi rušenju prostorno-vremenskih granica, potiče na susret i kulturnu razmjenu, no isto tako postoji i negativna strana: zatvaranje, obrambeni mehanizmi pred raznolikošću, nutarnji zidovi koji ne dopuštaju da gledamo brata ili sestru u oči te primijetimo njihove stvarne potrebe. Papa Franjo tu vrstu globalizacije naziva „globalizacijom ravnodušnosti“.

Izrazio je nadu da će studenti, koji studiraju u inozemstvu, koji žive u različitom kontekstu od onoga koji poznaju, razviti izuzetnu sposobnost prilagođavanja, učiti biti čuvarima braće i zajedničkog doma kako bi svijet postao čovječnijim. Tečajevi formacije vas mlade mogu usmjeriti tim putom, a to je ostvarivo uvijek aktualnom svježinom i smjelošću Evanđelja, kako biste postali novi navjestitelji evanđelja koji su spremni zapaliti svijet Kristovom radošću – poručio je na kraju govora papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Stefano Spaziani

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.