Vjera Crkva Papa i članovi Kurije završili s duhovnim vježbama
Crkva Vjera

Papa i članovi Kurije završili s duhovnim vježbama

Po završetku duhovnih vježbi, koje su papa Franjo i njegovi suradnici iz Rimske kurije proteklih dana obavljali u Aricci, Sveti se Otac, u ime svijh želio zahvaliti voditelju vježbi, fra Giuliu Micheliniju, te se zajedno s pratnjom, vratio u Vatikan.

„Želim ti zahvaliti za dobro koje si nam htio iskazati i za dobro koje si nam iskazao. Prije svega, zbog toga što si se pokazao onakvim kakav jesi: prirodan, bez poze – prirodan; bez nečega umjetnog. Sa svom prtljagom svoga života: studij, publikacije, prijatelji, roditelji, franjevački pomladak o kojima se skrbiš… Hvala ti za sve to i što si bio ‘normalan’“ – rekao je papa Franjo i nastavio…

„Zatim, drugo: želim ti zahvaliti za posao koji si obavio, za to kako si se pripremio, što znači odgovornost; stvari shvatiti ozbiljno. Hvala ti za sve što si nam dao. Istina, ima brdo toga za razmatranje, ali sveti Ignacije kaže da, kad u duhovnim vježbama netko naiđe na neku stvar u kojoj nalazi utjehu ili pak suhoću, da se tu zaustavi i  da ne ide dalje. Zasigurno je svatko od nas našao jednu ili dvije između tolikih stvari. Ono što je preostalo nije izgubljeno nego ostaje i posluži neki drugi put“ – pojasnio je Papa.

„Možda važnije ili snažnije stvari, nekome ne ‘govore’ ništa, a jedna kratka riječ, neka mala stvar, kaže više. Kao i ona anegdota o velikom španjolskom propovjedniku, koji se nakon pomno pripremljene propovijedi približio nekom čovjeku – velikom i javnom grješniku – koji je bio sav u suzama i zatražio je ispovijed.

Nakon što je ispovjedio popriličnu ‘kataraktu’ grijeha, ispovjednik ga iznenađen – jer je poznavao njegov život – upita: „’Nego, recite mi: u kojem ste trenutku osjetili da vam je Bog dirnuo srce; na koju riječ’? – ‘Onda kad ste rekli: prijeđimo na drugi argument’…“ – kazao je Papa nasmijavši se zajedno sa svima koji su to slušali te dodao:

„Ponekad nam pomognu najjednostavnije riječi, ili pak one najkompliciranije. Gospodin svakome daje ‘pravu’ riječ. Zahvaljujem ti na tome i želim da nastaviš raditi na dobro Crkve, u Crkvi, u egzegezi, u tolikim stvarima koje ti Crkva povjerava. Iznad svega ti želim da budeš dobar fratar“ – zaključio je svoju zahvalu papa Franjo.

Izvor i foto: radiovatican.va

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.