Vjera Crkva Papa i članovi Kurije završili s duhovnim vježbama
Crkva Vjera

Papa i članovi Kurije završili s duhovnim vježbama

Po završetku duhovnih vježbi, koje su papa Franjo i njegovi suradnici iz Rimske kurije proteklih dana obavljali u Aricci, Sveti se Otac, u ime svijh želio zahvaliti voditelju vježbi, fra Giuliu Micheliniju, te se zajedno s pratnjom, vratio u Vatikan.

„Želim ti zahvaliti za dobro koje si nam htio iskazati i za dobro koje si nam iskazao. Prije svega, zbog toga što si se pokazao onakvim kakav jesi: prirodan, bez poze – prirodan; bez nečega umjetnog. Sa svom prtljagom svoga života: studij, publikacije, prijatelji, roditelji, franjevački pomladak o kojima se skrbiš… Hvala ti za sve to i što si bio ‘normalan’“ – rekao je papa Franjo i nastavio…

„Zatim, drugo: želim ti zahvaliti za posao koji si obavio, za to kako si se pripremio, što znači odgovornost; stvari shvatiti ozbiljno. Hvala ti za sve što si nam dao. Istina, ima brdo toga za razmatranje, ali sveti Ignacije kaže da, kad u duhovnim vježbama netko naiđe na neku stvar u kojoj nalazi utjehu ili pak suhoću, da se tu zaustavi i  da ne ide dalje. Zasigurno je svatko od nas našao jednu ili dvije između tolikih stvari. Ono što je preostalo nije izgubljeno nego ostaje i posluži neki drugi put“ – pojasnio je Papa.

„Možda važnije ili snažnije stvari, nekome ne ‘govore’ ništa, a jedna kratka riječ, neka mala stvar, kaže više. Kao i ona anegdota o velikom španjolskom propovjedniku, koji se nakon pomno pripremljene propovijedi približio nekom čovjeku – velikom i javnom grješniku – koji je bio sav u suzama i zatražio je ispovijed.

Nakon što je ispovjedio popriličnu ‘kataraktu’ grijeha, ispovjednik ga iznenađen – jer je poznavao njegov život – upita: „’Nego, recite mi: u kojem ste trenutku osjetili da vam je Bog dirnuo srce; na koju riječ’? – ‘Onda kad ste rekli: prijeđimo na drugi argument’…“ – kazao je Papa nasmijavši se zajedno sa svima koji su to slušali te dodao:

„Ponekad nam pomognu najjednostavnije riječi, ili pak one najkompliciranije. Gospodin svakome daje ‘pravu’ riječ. Zahvaljujem ti na tome i želim da nastaviš raditi na dobro Crkve, u Crkvi, u egzegezi, u tolikim stvarima koje ti Crkva povjerava. Iznad svega ti želim da budeš dobar fratar“ – zaključio je svoju zahvalu papa Franjo.

Izvor i foto: radiovatican.va

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.