Vjera Jubilej milosrđa Papa će 8. prosinca otvoriti Sveta vrata u bazilici Svetoga Petra
Jubilej milosrđa Vjera

Papa će 8. prosinca otvoriti Sveta vrata u bazilici Svetoga Petra

U utorak, 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije, papa će Franjo, povodom početka Jubileja milosrđa, na Trgu svetoga Petra u 9.30 sati, predvoditi svetu misu te otvoriti Sveta vrata bazilike Svetoga Petra. U nedjelju, 13. prosinca, otvorit će Sveta vrata bazilike Svetoga Ivana Lateranskoga, a 1. siječnja sljedeće godine, ona Svete Marije Velike. U međuvremenu, sinoć je održana svečanost takozvanoga „Recognitio“ Svetih vrata vatikanske bazilike, odnosno jedne vrste ‘otkrivanja’ vrata.

Želja je da prolaskom kroz Sveta vrata postanemo „djelatnici mira“, u trenutku u kojemu je on tako potreban. Molitvu je za to, tijekom spomenute svečanosti, Bogu upravio kardinal nadprezbiter Angelo Comastri, u nazočnosti ravnatelja Papinskih liturgijskih slavlja msgr. Guida Marinija, i predsjednika Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskupa Rina Fisichelle. Od ovoga trenutka molimo za sve one koji će u Godini milosrđa proći kroz Sveta vrata. Da doista otvore srce Božjemu milosrđu i postanu djelatnici mira u svijetu kojemu je on vrlo potreban – kazao je kardinal Comastri.

Tijekom svečanosti, četiri takozvana „sanpietrina“, odnosno djelatnika koji rade na redovnom održavanju vatikanske bazilike, pijucima su probili zid koji s unutarnje strane bazilike prekriva Sveta vrata, te izvadili metalnu škrinjicu s dokumentima posljednje Svete godine, proslavljene 2000., koja je tamo smještena u trenutku zatvaranja Velikoga jubileja.

Nakon molitve, posebnim je plamenikom škrinjica otvorena, te je iz nje izvađen ključ kojim će biti otvorena Sveta vrata, kvake, spomen-medalje i drugo. Cijeli će sadržaj škrinjice biti predan papi Franji, zajedno sa sandučićima iz drugih rimskih bazilika, kao što je ona Svetoga Ivana Lateranskoga, odnosno rimske katedrale, čija su Sveta vrata prva bila otkrivena, u ponedjeljak, 16. studenog, u nazočnosti Papina vikara za grad Rim kardinala Agostina Vallinija.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @ANSA

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.