Vjera Papa govori Papa: Bog je velika ljepota, sve je drugo prolazno
Papa govori Vjera

Papa: Bog je velika ljepota, sve je drugo prolazno

Dvije opasnosti prijete kršćanima: napast obožavanja stvarî te štovanje običajâ, kao da će sve vječno trajati. Naprotiv, samo se Božjoj ljepoti treba klanjati – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.
Bog je velika, vječna ljepota. Ovako govori psalam: „Nebesa ljepotu Božju kazuju“. Čovjekov je problem u tomu što često pada ničice pred blještavilom i odrazom, koji će nestati – ili još gore – jer obožava kratkotrajne užitke. Govoreći o liturgijskim čitanjima, Papa je upozorio na dvije idolatrije, opasne za vjernike. Prvo čitanje i psalam veličaju Božju ljepotu, ali ističu i zabludu ljudî jer nisu sposobni vidjeti dalje od prividne ljepote te gledati transcendenciju. Sveti Otac to naziva „idolatrijom imanentnosti’, obožavanjem prolazne ljepote.
Neki su odani toj idolatriji; zaslijepljeni su njezinom moći i snagom. Ne razmišljaju o tomu koliko je uzvišeniji Onaj koji je počelo i začetnik ljepote. Idolatrija je diviti se tim ljepotama, a ne misliti na njihovu prolaznost. Ta idolatrija obožavanja ovozemaljskih ljepota, bez transcendencije, prijeti svima nama. Vjerujemo da su stvari poput bogova; da su vječne te zaboravljamo da su prolazne; da će nestati – ustvrdio je Papa.
Komentirajući pak evanđeoski odlomak, Sveti je Otac upozorio na opasnost „idolatrije običaja“ Isusovim riječima, njegovim opisom muškaracâ i ženâ u Noino vrijeme ili onih iz Sodome kada su „jeli, pili, ženili se i udavali“, za drugo nisu marili, sve do potopa odnosno nebeskoga pljuska ognja i sumpora, do potpunog uništenja – kazao je.
Sve je uobičajeno. Život je takav: živimo ne misleći da će prestati. I to je idolatrija: štovanje običajâ. Crkva nas upozorava na prolaznost svega. Običaje ljudi dakle mogu smatrati bogovima. Ovozemaljska će ljepota završiti u drugoj ljepoti, i naši običaji u vječnosti, u drugom običaju. Samo je Bog vječan – uskliknuo je Sveti Otac.
Potičući pak da se pogled uvijek uzdiže uvis, do konačnoga običaja, do jedinoga Boga koji je iznad „okončanja stvorenih stvari“, rekao je kako Crkva na svršetku ove liturgijske godine opominje da se ne ponovi kobna grješka osvrtanja unatrag, kao što se dogodilo Lotovoj ženi, čvrsto se nadajući da će – ako je ovozemaljski život lijep – biti lijep i njegov kraj.
Kršćani nisu narod koji se vraća natrag, koji odustaje, nego uvijek idu naprijed. U ovom nam životu uvijek valja ići naprijed, gledajući ljepote pa i s običajima koje imamo, ali ih ne smijemo obožavati. Prestat će… Neka ovozemaljske ljepote budu odsjaj Velike ljepote, a neka se naši običaji nastave u vječnom pjevanju i promatranju slave Božje – poželio je Sveti Otac.

Izvor: radiovatica.va

Foto: Stefano Spaziani

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.