Vjera Papa govori Papa: Biskupstvo je služenje a ne čast
Papa govori Vjera

Papa: Biskupstvo je služenje a ne čast

Na blagdan svetoga Josipa papa Franjo je u bazilici svetoga Petra predsjedao svetom misom pod kojom je za biskupe zaredio msgr. Petera Briana Wellsa, apostolskog nuncija u Južnoj Africi, Botsvani, Lesotu i Namibiji, te msgr. Miguela Ángela Ayusa Guixota, tajnika Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog.

Biskupstvo je služenje

Biskupstvo je ime jedne službe, a ne časti. Jer je dužnost biskupa, prema Učiteljevoj zapovijedi, služiti više nego vladati: ‘Tko je najveći među vama, neka postane kao najmanji; a tko upravlja, kao onaj koji služi’. Budite služitelji svima: najvećima i najmanjima. Svima, uvijek služitelji, u službi – potaknuo je Papa.

U biskupskoj službi Krist naviješta evanđelje

Krist po sakramentima vjere u biskupovoj službi nastavlja propovijedati evanđelje spasenja i posvećivati vjernike. Krist u biskupovom očinstvu podiže nove udove tijela, koje je Crkva. Krist u biskupovoj mudrosti i razboritosti vodi Božji puk na zemaljskom hodočašću sve do vječne sreće. Krist koji propovijeda, Krist koji stvara i oplođuje Crkvu, Krist koji vodi, to je biskup – istaknuo je Papa.

Molitva, prva biskupova dužnost

Naviještajte Riječ u svakoj okolnosti: povoljnoj i nepovoljnoj. Opominjite, korite, potičite svekolikom velikodušnošću i naukom. Ne zaboravite da je molitva prva biskupova zadaća: Petar je to rekao na dan izbora sedmorice đakona. Druga je naviještanje Riječi, potom slijede ostale. Ali prva je molitva. Ako neki biskup ne moli, ništa neće moći učiniti – upozorio je Sveti Otac.

Žalosno je ako biskup ne može primiti svećenika

Uvijek slijedite primjer Dobroga Pastira, koji poznaje svoje ovce: iza svakog dokumenta ima jedna osoba, iza svakog pisma koje ćete primiti stoji osoba. Bratskom i očinskom ljubavlju ljubite sve koje vam Bog povjerava, u prvom redu svećenike i đakone. Žalosno je slušati nekoga svećenika kako govori da je želio razgovarati s biskupom te da mu je iz tajništva odgovoreno: „Prezaposlen je, neće te moći primiti prije tri mjeseca“. Biskupu je najbliži njegov svećenik – opomenuo je Papa.

Biskupi treba biti blizu siromašnima i slabima

Ako ne ljubiš svoga bližnjega, nećeš moći voljeti ostale. Budite blizu svećenicima, đakonima, svojim suradnicima u službi; siromašnima, slabima i svima koji su potrebni prihvata i pomoći. U oči gledajte vjernike. Ne poprijeko, nego pravo u oči, kako bi ste gledali srce, te da vjernik, bio on svećenik, đakon ili laik može gledati vaše srce. U oči treba uvijek gledati – ponovio je papa Franjo.

Pozornost prema nevjernicima

Budite naročito pozorni prema onima koji ne pripadaju Kristovu ovčinjaku, jer i njih vam je Gospodin povjerio. Sjećajte se da ste u Katoličkoj crkvi, ujedinjenoj vezom ljubavi, pridruženi Biskupskom zboru i da se imate skrbiti za cijelu Crkvu, velikodušno podupirući one kojima je potrebnija potpora. Neka vas Gospodin prati, bude vam blizak na putu koji danas započinjete – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @CTV

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.