Vjera Papa govori Papa: Biskupstvo je služenje a ne čast
Papa govori Vjera

Papa: Biskupstvo je služenje a ne čast

Na blagdan svetoga Josipa papa Franjo je u bazilici svetoga Petra predsjedao svetom misom pod kojom je za biskupe zaredio msgr. Petera Briana Wellsa, apostolskog nuncija u Južnoj Africi, Botsvani, Lesotu i Namibiji, te msgr. Miguela Ángela Ayusa Guixota, tajnika Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog.

Biskupstvo je služenje

Biskupstvo je ime jedne službe, a ne časti. Jer je dužnost biskupa, prema Učiteljevoj zapovijedi, služiti više nego vladati: ‘Tko je najveći među vama, neka postane kao najmanji; a tko upravlja, kao onaj koji služi’. Budite služitelji svima: najvećima i najmanjima. Svima, uvijek služitelji, u službi – potaknuo je Papa.

U biskupskoj službi Krist naviješta evanđelje

Krist po sakramentima vjere u biskupovoj službi nastavlja propovijedati evanđelje spasenja i posvećivati vjernike. Krist u biskupovom očinstvu podiže nove udove tijela, koje je Crkva. Krist u biskupovoj mudrosti i razboritosti vodi Božji puk na zemaljskom hodočašću sve do vječne sreće. Krist koji propovijeda, Krist koji stvara i oplođuje Crkvu, Krist koji vodi, to je biskup – istaknuo je Papa.

Molitva, prva biskupova dužnost

Naviještajte Riječ u svakoj okolnosti: povoljnoj i nepovoljnoj. Opominjite, korite, potičite svekolikom velikodušnošću i naukom. Ne zaboravite da je molitva prva biskupova zadaća: Petar je to rekao na dan izbora sedmorice đakona. Druga je naviještanje Riječi, potom slijede ostale. Ali prva je molitva. Ako neki biskup ne moli, ništa neće moći učiniti – upozorio je Sveti Otac.

Žalosno je ako biskup ne može primiti svećenika

Uvijek slijedite primjer Dobroga Pastira, koji poznaje svoje ovce: iza svakog dokumenta ima jedna osoba, iza svakog pisma koje ćete primiti stoji osoba. Bratskom i očinskom ljubavlju ljubite sve koje vam Bog povjerava, u prvom redu svećenike i đakone. Žalosno je slušati nekoga svećenika kako govori da je želio razgovarati s biskupom te da mu je iz tajništva odgovoreno: „Prezaposlen je, neće te moći primiti prije tri mjeseca“. Biskupu je najbliži njegov svećenik – opomenuo je Papa.

Biskupi treba biti blizu siromašnima i slabima

Ako ne ljubiš svoga bližnjega, nećeš moći voljeti ostale. Budite blizu svećenicima, đakonima, svojim suradnicima u službi; siromašnima, slabima i svima koji su potrebni prihvata i pomoći. U oči gledajte vjernike. Ne poprijeko, nego pravo u oči, kako bi ste gledali srce, te da vjernik, bio on svećenik, đakon ili laik može gledati vaše srce. U oči treba uvijek gledati – ponovio je papa Franjo.

Pozornost prema nevjernicima

Budite naročito pozorni prema onima koji ne pripadaju Kristovu ovčinjaku, jer i njih vam je Gospodin povjerio. Sjećajte se da ste u Katoličkoj crkvi, ujedinjenoj vezom ljubavi, pridruženi Biskupskom zboru i da se imate skrbiti za cijelu Crkvu, velikodušno podupirući one kojima je potrebnija potpora. Neka vas Gospodin prati, bude vam blizak na putu koji danas započinjete – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @CTV

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.