Vjera Papa govori Papa: ‘Bez žene nema sklada u svijetu’
Papa govori Vjera

Papa: ‘Bez žene nema sklada u svijetu’

„Bez žene nema sklada u svijetu“, kazao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sveta Marta. U središtu njegova promišljanja je lik žene počevši od izvještaja o stvaranju u Knjizi postanka. Muškarci i žene nisu jednaki, ali nijedno od njih dvoje nije nadmoćniji. No žena je ta, a ne muškarac, koja donosi sklad i tako čini svijet lijepim – istaknuo je Sveti Otac. Gospodin je stvorio sve vrste životinja, ali čovjek u njima nije mogao pronaći pomoć, „bio je sâm“. Tada je Gospodin pustio tvrd san na čovjeka, uzeo mu jedno rebro i od tog rebra načinio ženu koju je muškarac priznao kao tijelo od svoga tijela – kazao je Papa.

Sveti je Otac tada ispričao kako je nedavno susreo jedan par koji je slavio 60. godišnjicu braka i upitao ih je tko je od njih dvoje imao više strpljenja. „Pogledali su me u oči, pa su mi zajedno odgovorili: ‘Još uvijek smo zaljubljeni.’ To još vrijedi nakon 60 godina braka; to znači biti jedno tijelo. Upravo to donosi žena: sposobnost za ljubiti, sklad u svijetu. Često čujemo: ‘Naše društvo ili naša ustanova treba žene koje rade ovo ili ono’. Ne, smisao i svrha žene nije obavljati neku funkciju. Istina je da žene trebaju činiti stvari kao i svi mi. Svrha žene je stvarati sklad, a bez žene nema sklada u svijetu. Iskorištavanje ljudi je zločin protiv čovječnosti: to je istina. No iskorištavanje žene nije samo zločin, već uništava sklad koji je Bog htio dati svijetu.“

Papa se na kraju osvrnuo na današnje evanđelje u kojem čitamo kako Sirofeničanka od Isusa traži da iz njene kćeri istjera zloduha što Isus na kraju i čini. Na tom primjeru Sveti je Otac pokazao za što je sve žena sposobna. „Ona je hrabra, zar ne? Išla je hrabro naprijed. Ali i više od toga: žena je sklad, poezija i ljepota. Bez nje svijet ne bi bio ovako lijep, niti ovako skladan. Volim razmišljati – i to je moje osobno mišljenje – da je Bog stvorio ženu kako bismo svi imali majku“, zaključio je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican Radio – English Section

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.