Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Papa Benedikt XVI.: U odnosu sa Židovima nije riječ o poslanju nego o dijalogu
Misli pape Benedikta XVI.

Papa Benedikt XVI.: U odnosu sa Židovima nije riječ o poslanju nego o dijalogu

Papa emeritus Benedikt XVI.

Papa emeritus se osvrnuo na jedan članak teologa Michaela Böhnkea, te odbacio njegove optužbe nazvavši ih lažnom insinuacijom

Nije riječ o ‘poslanju’ nego o ‘dijalogu’ – istaknuo je papa emeritus Benedikt XVI. u „prigovoru“ poslanom njemačkom katoličkom časopisu „Herder Korrespondenz“, zbog članka teologa Michaela Böhnkea iz rujanskog broja časopisa, u kojemu je komentirao misli Pape emeritusa u vezi s odnosom između Židova i kršćana.

Židovstvo i kršćanstvo dva su načina tumačenja Svetoga pisma – istaknuo je Benedikt XVI. te dodao da su obećanja dana Izraelu, za kršćane nada Crkve, i tko ih se drži sigurno ne stavlja u pitanje temelje židovsko-kršćanskoga dijaloga. Optužbe sadržane u članku groteskne su budalaštine i nemaju veze s onim što sam o tomu rekao. Zbog toga odbijam njegov članak kao potpuno lažnu insinuaciju – napomenuo je Papa emeritus.

Böhnke je, među ostalim, napisao da je Benedikt XVI., u jednom svojem članku objavljenom u srpnju u časopisu „Communio“, očitovao problematično shvaćanje židovstva te prešutio trpljenje koje su kršćani prouzročili Židovima.

Benedikt XVI. se pak u svojem prigovoru, uz druge teološke vidike, osvrće i na osjetljivo pitanje treba li Crkva Židovima naviještati Kristovu Radosnu vijest. Poslanje među Židovima nije predviđeno, a nije ni potrebno – doslovno je napisao papa Ratzinger. Istina je, Krist je poslao svoje učenike u misiju među sve narode i sve kulture. Zbog toga je nalog poslanja univerzalan, uz jednu iznimku: poslanje među Židovima nije bilo predviđeno i nije bilo potrebno jednostavno zato što su jedino oni, od svih naroda, poznavali ‘nepoznatoga Boga’. Stoga, što se tiče Izraela – objasnio je Benedikt XVI. – nije riječ o poslanju nego o dijalogu o shvaćanju Isusa iz Nazareta. Ponovno pokretanje tog dijaloga zadaća je koju nam nameće sadašnje vrijeme.

„Prigovor“ – koji prenosi njemačka katolička novinska agencija KNA – uvršten je u broj od prosinca časopisa „Herder Korrespondenz“, a u potpisu stoji „Joseph Ratzinger-Benedikt XVI.“. Podsjetimo da je prilog Pape emeritusa, objavljen u časopisu „Communio“, bilo razmišljanje o novom Dokumentu koji je 2015. godine objavilo Povjerenstvo Svete Stolice za vjerske odnose sa židovstvom, naslovljenom „Ta neopozivi su dari i poziv Božji! (Rim 11,29) Razmišljanja o teološkim pitanjima koja se odnose na katoličko-židovske odnose“, a objavljenom  povodom 50. obljetnice saborske deklaracije Nostra aetate. Dokument je, među ostalima, predstavio kardinal Kurt Koch, predsjednik Povjerenstva za vjerske odnose sa židovstvom.

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.