Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Papa Benedikt XVI o svetkovini Bogojavljenja
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Papa Benedikt XVI o svetkovini Bogojavljenja

Draga braćo i sestre!

Današnja svetkovina Bogojavljenja slavi objavu Krista Mudracima – Trojici kraljeva – događaj što ga osobito naglašava sveti Matej (usp. Mt 2,1-12). U svome evanđelju on pripovijeda kako su neki “mudraci” – vjerojatno perzijski vjerski vođe – stigli u Jeruzalem vođeni “zvijezdom”, svijetlom nebeskom pojavom što su je oni protumačili kao znak rođenja novoga kralja među Židovima. Nitko u tom gradu nije znao ništa o tome. Čak se i tadašnji kralj Herod uznemirio zbog te vijesti te donio tragičnu odluku o “pokolju nevine dječice”, da bi uklonio tek rođenog suparnika. Mudraci su, pak, povjerovali svetim Pismima, posebice Mihejevu proroštvu po kojem se Mesija imao roditi u Betlehemu, gradu Davidovu smještenu desetak kilometara južno od Jeruzalema (usp. Mih 5,1). Otišavši u tom smjeru, vidjeli su ponovno zvijezdu te je, ispunjeni radošću, slijedili sve dok se nije zaustavila nad jednom štalom. Ušli su u nju i našli Djetešce s Marijom; poklonili se pred njim i u znak njegova kraljevskog dostojanstva ponudili mu zlato, tamjan i smirnu.

Zašto je taj događaj toliko značajan? Zato što se u njemu počelo ostvarivati prianjanje pogana uz Kristovu vjeru, prema obećanju što ga je Bog dao Abrahamu o čemu piše i Knjiga Postanka: “Sva plemena na zemlji tobom će se blagoslivljati” (Post 12,3). Ako dakle Marija, Josip i pastiri u Betlehemu predstavljaju izraelski narod koji je prihvatio Gospodina, Mudraci su prvina naroda, pozvanih da i oni postanu dio Crkve, novog Božjeg naroda, utemeljenog ne više na etničkom, jezičnom ili kulturalnom jedinstvu, nego samo na zajedničkoj vjeri u Isusa, Sina Božjega. Kristovo je Bogojavljenje, stoga, u isto vrijeme i objava Crkve, to jest njezina poziva i univerzalnog poslanja. U tom kontekstu drago mi je što mogu uputiti svoj srdačan pozdrav ljubljenoj braći i sestrama iz istočnih Crkava koje, slijedeći julijanski kalendar, sutra slave Božić: s osobitim osjećajima želim im obilje mira i kršćanskog napretka.

Rado spominjem da se prigodom Bogojavljenja obilježava i Svjetski dan misionarskog djetinjstva. To je blagdan kršćanske djece koja s radošću žive dar svoje vjere te mole kako bi Isusovo svjetlo stiglo do sve djece u svijetu. Zahvaljujem svoj djeci “Svetog djetinjstva” koja se nalaze u 110 zemalja, jer su dragocjeni suradnici Evanđelja i apostoli kršćanske solidarnosti prema najpotrebnijima. Ohrabrujem odgojitelje da u malenima gaje misionarski duh, te se tako među njima nađu zauzeti misionari, svjedoci Božjeg milosrđa i navjestitelji njegove ljubavi. Obraćamo se sada Djevici Mariji, Zvijezdi evangelizacije: neka po njezinu zagovoru kršćani iz svakog kraja zemlje žive poput djece svjetla i vode ljude prema Kristu, istinskom svjetlu svijeta.

Izvor: vatican.va

Foto: Radio Vatican

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.