Vjera Papa govori Papa : Anđeo Gospodnji 8. prosinca 2015. god.
Papa govori Vjera

Papa : Anđeo Gospodnji 8. prosinca 2015. god.

Nakon svete mise za svetkovinu Bezgrješne na Trgu svetoga Petra i otvaranja Svetih vrata na bazilici svetoga Petra, Sveti se Otac s prozora Apostolske plače kratkim nagovorom obratio hodočasnicima, a potom je predvodio molitvu Anđeoskoga pozdravljenja.

Danas nas svetkovina Bezgrješne potiče na razmišljanje o Gospi koja je, po jedinstvenoj povlastici, od samoga začeća očuvana od istočnoga grijeha. Premda je živjela u svijetu obilježenom grijehom, grijeh ju nije okrznuo: ona je naša sestra u trpljenju, ali nije u zlu i grijehu. Dapače, u njoj je zlo pobijeđeno prije nego ju je dotaknulo, jer Bog ju je ispunio milošću (usp. Lk 1,28). Bezgrješno začeće znači da je prvu Mariju spasilo beskrajno Božje milosrđe; ona je prvina spasenja koje Bog u Kristu želi dati svakom muškarcu i svakoj ženi. Stoga je Bezgrješna postala uzvišena slika božanskoga milosrđa koje je pobijedilo grijeh. A mi, danas, na početku Jubileja milosrđa, želimo s pouzdanjem gledati tu sliku i diviti se njezinom sjaju, imitirajući njezinu vjeru – istaknuo je Sveti Otac.

Pozvani smo u Marijinu bezgrješnom začeću prepoznati zoru novoga svijeta, koji je preobrazilo spasonosno djelo Oca i Sina i Duha Svetoga; zoru novoga stvaranja po božanskom milosrđu. Stoga je Djevica Marija, neokaljana grijehom i uvijek puna Bogom, majka novoga čovječanstva. Ona je majka iznova stvorena svijeta – objasnio je Papa.

Slavljenje ove svetkovine podrazumijeva dvije stvari. Prvo: u našem životu potpuno prihvaćanje Boga i njegove milosrdne milosti. Drugo: da po evanđeoskom hodu postanemo tvorci milosrđa. Svetkovina Bezgrješne biva svetkovina sviju ako, sa svojim svakodnevnim „da“ uspijemo pobijediti svoj egoizam i uveseliti život svoje braće, ako im brišući poneku suzu dajemo nadu i malo radosti. Pozvani smo da po Marijinu uzoru postanemo kristofori (kristonosci, nositelji Krista) i svjedoci njegove ljubavi, prije svega gledajući one koji su povlašteni u Isusovim očima. A to su oni koje je On sam pokazao: „Jer bijah gladan, i dadoste mi jesti; bijah žedan, i napojiste me; gol bijah, i obukoste me; bijah bolestan, i pohodiste me; bijah u tamnici, i dođoste k meni“ (Mt 25, 35-36).

Današnja svetkovina Bezgrješnoga začeća želi nam priopćiti posebnu poruku: podsjeća nas da je u našem životu sve dar, sve milosrđe. Sveta Djevice, prvino spašenih, uzore Crkve, sveta i neokaljana zaručnice, miljenice Gospodnja, pomogni nam da božansko milosrđe sve više otkrivamo kao obilježje kršćanina. Ne može se shvatiti pravi kršćanin ako nije milosrdan, kao što se ne može shvatiti Boga bez njegova milosrđa. Milosrđe je sažetak Evanđelja – istaknuo je Papa dodajući:

Milosrđe je glavno obilježje Kristova lica koje prepoznajemo u raznim očitovanjima njegova bića: kada ide ususret svima, kada ozdravlja bolesne, kada jede s grješnicima, a naročito kada, razapet na križu, oprašta; u svemu gledamo lice božanskog milosrđa. Ne bojmo se: prepustimo se da nas zagrli milosrđe Boga koji nas čeka i oprašta sve. Ništa nije slađe od njegova milosrđa. Prepustimo se da nas miluje Bog: Gospodin je dobar i oprašta sve. Po zagovoru Bezgrješne Marije, neka milosrđe obuzme naša srca i preobrazi naš život – poželio je Papa, a potom predvodio molitvu Anđeoskoga pozdravljenja.

Nakon molitve Sveti je Otac pozdravio naročito obitelji, župne skupine i udruge. Posebno je pak pozdravio članove Talijanske katoličke akcije koji danas obnavljaju prisegu. Želim vam sretnu formaciju i služenje, uvijek nadahnuto molitvom. Danas popodne idem na Španjolski trg kako bih se molio pred kipom Bezgrješne, a potom ću otići u Svetu Mariju Veliku.

Molim vas da se duhovno ujedinite sa mnom na ovom hodočašću, koje je čin sinovske pobožnosti Mariji, Majci milosrđa. Njoj ću povjeriti Crkvu i čitavo čovječanstvo, i posebice grad Rim. Danas je i papa Benedikt prešao prag vrata milosrđa. Odavde Svi pozdravimo papu Benedikta – potaknuo je papa Franjo te svima poželio sretan blagdan i plodonosnu Svetu godinu, pod vodstvom i zagovorom naše Majke. Želim Svetu godinu punu milosrđa za vas a preko vas i za druge. Molim vas da i za mene to isto tražite od Gospodina, vrlo mi je potrebno! Dobar tek i doviđenja – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Radio Vatican

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.