Vjera Papa govori P. Lombardi povodom treće obljetnice izbora Jorgea Marija Bergoglia za papu
Papa govori Vjera

P. Lombardi povodom treće obljetnice izbora Jorgea Marija Bergoglia za papu

U nedjelju se navršavaju tri godine od izbora Jorgea Marija Bergoglia na Petrovu stolicu. I ta treća godina papinstva, započeta navještajem Jubileja milosrđa, 13. ožujka prošle godine, bila je vrlo intenzivna i bogata vrlo važnim događajima ne samo za život Crkve. Pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, osvrnuo se na to razdoblje, uzimajući u obzir i izazove s kojima se papa Franjo suočava u ovom trenutku.

Papa Franjo učitelj čovječanstva

Imam osjećaj da sve više raste Papin ugled učitelja čovječanstva, Crkve i čovječanstva, i to u općem smislu – kazao je p. Lombardi te objasnio – Tijekom protekle godine, Papa je dotaknuo praktički sve kontinente, osim Oceanije. On govori o temama mira i rata, koje se uistinu tiču svih ljudi; govori o važnim temama današnjih društava u kontekstu globalizacije, o „kulturi odbacivanja“, o pravednosti i solidarnosti. U enciklici „Laudato si’“ – prema riječima p. Lombardija – posebno je uspio dati cjelokupno viđenje hitnih i vrlo važnih pitanja o današnjem i budućem životu ljudskoga roda.

Čini mi se da ljudi u papi Franji vide osobu koja pomaže pronaći orijentaciju, poruke na koje se mogu osloniti u situaciji koja je – s različitih vidika – vrlo nesigurna – napomenuo je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice te istaknuo – On je stoga vjerodostojni vođa, vjerodostojni učitelj koji, obavljajući svoju službu, koja je posebno vjerska i moralna, daje djelotvornu pomoć; slušaju ga moćnici našeg planeta. A moćnici i siromasi jednako su važni i potrebni na putu ljudskoga roda prema budućnosti – primijetio je p. Lombardi.

Milosrđe u središtu papinstva pape Franje

Potom je napomenuo da je tema navještaja Božje ljubavi, navještaja nazočnosti i blizine Božje, sadržane u toj posebnoj riječi ‘milosrđe’, obilježje poruke i službe koju papa Franjo pruža čovječanstvu, i to od samoga početka papinstva. I pronašao je, možemo reći, taj novi i originalni oblik Jubileja, koji je raširen u cijelom svijetu – dodao je p. Lombardi te objasnio – Nije riječ o centraliziranom Jubileju; Rim je tu kao naravno srce u hodu Crkve, ali Božje se milosrđe može susresti prolazeći kroz vrata koja se nalaze na svim mjestima u svijetu.

Poziv na materijalna i duhovna djela milosrđa čine konkretnom pozornost prema siromašnima, prema periferijama, prema odbačenim i marginaliziranim ljudima, kojima Papa uvijek posvećuje pozornost jer su oni u središtu pozornosti Krista i Evanđelja – istaknuo je p. Lombardi te dodao da smo Jubilejom milosrđa stoga ušli u duhovno središte ovoga papinstva.

Obnova Crkve

Osvrćući se na reformu koju Papa provodi s pouzdanjem, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice je napomenuo da je reforma trajna zadaća Crkve, a Papa, budući da je došao s kraja svijeta, odnosno iz jedne nove perspektive, posebno je sposoban za uočavanje i razumijevanje očekivanja od obnove Crkve i njezinih upravljačkih struktura u službi općega poslanja, kao i za hod u susret potrebama Crkve u raznim krajevima svijeta. To je zadaća za koju Papa zna da su mu je povjerili i kardinali, kad su ga izabrali za papu – primijetio je p. Lombardi te dodao da tu zadaću Papa izvršava u stalnom traženju poslušnosti Duhu Svetomu koji ga vodi da se, malo po malo, suočava s problemima, i to s pouzdanjem, nadom, i u velikoj slobodi.

Sinode su karakteristične po tom obilježju, – napomenuo je p. Lombardi – i činjenica da se na sinodi razgovaralo o tako važnoj temi kao što je obitelj, objašnjava upravo tu želju da se s pouzdanjem i hrabro ide u srž velikih pastoralnih pitanja iz kršćanskoga života, ostvarenoga u svakodnevici, prepuštajući se pitanjima koja nam nameće današnje vrijeme, ali uvijek uz vodstvo Evanđelja.

Velika popularnost ali ima i kritika

Na novinarovu primjedbu da, unatoč velikoj Papinoj popularnosti, nije nedostajalo ni kritika, p. Lombardi je kazao da je to normalno jer, hod novim terenom, i nastojanje da se odgovori na hitna pitanja koja postavlja svijet koji se mijenja, izaziva zabrinutost, zebnju, nesigurnost; ide se, naime, prostorom koji je s više vidika nepoznat. Zbog toga hrabro djelovanje, oslanjajući se na vjeru i nadu, u uvjerenju da Duh Sveti prati Crkvu u ostvarivanju Božje volje u novom vremenu, nije tako jednostavno – napomenuo je p. Lombardi dodajući da je papa Franjo zacijelo učitelj koji nas vodi hrabro i realno.

Iskustva, geste i prizori koji se pak najviše doimaju patra Lombardija, i koje smatra karakterističnima u papinstvu pape Franje, dio su njegove pozornosti prema bolesnima, njegovi zagrljaji s ljudima koji trpe. Činjenica da Papa zna svoju blizinu izraziti na tako konkretan, tako slobodan način, pa i tjelesnim gestama, znak je koji očituje Božju blizinu. To su geste koje govore doista čitavom čovječanstvu, i koje u nama pobuđuju ganuće. Zbog toga smo mu krajnje zahvalni – rekao je na kraju p. Lombardi.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.